Μία νέα 10ετία ξεκινά για την Ενεργειακή Αιγαίου με την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Ε» στο όποιο θα γίνουν συνολικά 12 γεωτρήσεις μέχρι το τέλος του 2021

Μία νέα 10ετία ξεκινά για την Ενεργειακή Αιγαίου με την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Ε» στο όποιο θα γίνουν συνολικά 12 γεωτρήσεις αρχής γενομένης με τρεις μέσα στο 2018. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο υπεύθυνος τύπου της Ενεργειακής κ. Σωτήρης Χιωτάκης, σημειώνοντας για την προχθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του επενδυτικού πλάνου του κοιτάσματος «Ε» πως «γενικά θα έλεγα ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη εκδήλωση και θα έλεγα και συγκινητική. Πέρα από την παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου για το «Ε», ουσιαστικά γιορτάσαμε και τα δέκα χρόνια από τη συμπλήρωση της δραστηριότητας της Energean στον Πρίνο. Ήταν Δεκέμβριος του 2007 όταν αποκτήσαμε τις μετοχές της Καβάλα Όιλ. Θεωρήσαμε ότι αυτή η εκδήλωση έπρεπε να γίνει στην Καβάλα, από όπου όλα ξεκίνησαν και εκεί από όπου ξεκινάει η νέα δεκαετία με ορόσημο την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Ε». Ο Πρίνος είναι ένα κοίτασμα παλιό, αισίως συμπλήρωσε 37 χρόνια παραγωγής. Είναι ένα κοίτασμα που δεν είναι στην ακμή του, χρειάζονται συνεχείς επενδύσεις και βελτιώσεις για να δίνει με πολύ κόπο αυτά που αποδεδειγμένα έχει, οπότε είναι μονόδρομος για τη διατήρηση της πετρελαϊκής δραστηριότητας και τη διασφάλιση της απασχόλησης η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Ε». Ενός κοιτάσματος το οποίο ανακαλύφθηκε το 2001, κάναμε κάποια γεώτρηση το 2010, έβγαλε 400 χιλιάδες βαρέλια πετρέλαιο, είχαμε τεχνικά προβλήματα τότε και τώρα έχει έρθει η εποχή για να προχωρήσουμε σε μια πιο συντονισμένη ανάπτυξη».

ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

Συμπλήρωσε πως «ουσιαστικά μιλάμε για ένα πρόγραμμα που ξεκινάει καταρχήν με μία ως τρεις γεωτρήσεις από το γεωτρύπανο Jupiter που βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες στον κόλπο της Καβάλας και αφού πλέον έχουμε και τις χρηματοδοτήσεις μπορεί να ξεκινήσει σιγά σιγά να δραστηριοποιείται και στη συνέχεια μετά την κατασκευή της νέας εξέδρας της Λ που θα είναι η πρώτη εξέδρα που θα τοποθετηθεί μετά από 40 χρόνια, θα έχουμε γεωτρήσεις από εκεί με το γεωτρύπανό μας το Energean Force που μέχρι τότε θα συνεχίζει τις γεωτρήσεις από την εξέδρα Α στον Πρίνο. Δηλαδή στο «Ε» έχουμε έναν προγραμματισμό μέχρι και 12 γεωτρήσεις ως το τέλος του 2021, το οποίο μόνο του έχει περίπου 19 εκ. βαρέλια πετρελαίου διαπιστωμένα κοιτάσματα. Το γεωτρύπανο Jupiter είναι ήδη εκεί, είναι κάποια θέματα αδειοδοτήσεων τα γραφειοκρατικά σε αρκετά επίπεδα, οπότε καλύτερα να μην κάνουμε χρονικές προβλέψεις. Σίγουρα ο στόχος είναι μέχρι το πρώτο εξάμηνο να έχει γίνει η πρώτη γεώτρηση, βέβαια μπορεί να πέσουμε λίγο έξω, σημασία έχει ότι έχει μπει νερό στο αυλάκι και νομίζω ότι τουλάχιστον δύο δεκαετίες ακόμα εφόσον όλα πάνε καλά με αυτό το πρόγραμμα ο κόλπος της Καβάλας θα συνεχίσει να φιλοξενεί αυτήν την πετρελαϊκή δραστηριότητα στην οποία πλέον σιγά σιγά συνειδητοποιούμε ότι μεγαλώνει και μια τρίτη γενιά. Την Πέμπτη μάλιστα είχαμε και μια πολύ συγκινητική στιγμή εσωτερική στιγμή. Πέρα από ένα βίντεο που παρουσιάσαμε την πορεία της Energean τα δέκα χρόνια, είχαμε την ευκαιρία να τιμήσουμε και δύο ανθρώπους για διαφορετικούς λόγους τον καθένα. Ο ένας ήταν ο Κώστας Τσαρούχης ο οποίος βρίσκεται στον Πρίνο από το 1975, είναι ο παλαιότερος εν ενεργεία εργαζόμενος και ο άλλος βέβαια ήταν ο Βαγγέλης Παππάς ο οποίος έχει αγωνιστεί πάρα πολύ στο παρελθόν αλλά και στη συνέχεια προκειμένου ουσιαστικά να μείνει ζωντανή η δραστηριότητα, να μη σβήσει η φλόγα του πυρσού στην εξέδρα των πετρελαίων».

ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Καταληκτικά ο κ. Χιωτάκης ανέφερε πως «η λεκάνη του Πρίνου σίγουρα έχει και άλλους ερευνητικούς στόχους. Μακάρι, αυτός είναι ο στόχος μας, τον δουλεύουν οι γεωλόγοι, τον δουλεύουν οι μηχανικοί, μακάρι να είμαστε σε θέση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να πούμε ότι εκτός από το κοίτασμα «Ε» υπάρχει και το Χ να πάμε να προχωρήσουμε λίγο πιο κάτω. Αυτή θα είναι η ακόμα καλύτερη εξέλιξη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *