ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

Μία διαφορετική εκδήλωση του Δήμου Καβάλας για την ιστορία του Καπνού..

Όπως ήταν προγραμματισμένο, η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι με την Αντιδήμαρχο κ Κορίνα Πρασά και τον κ Γιάννη Βύζικα αναφέρθηκε στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος, η Δημωφέλεια και το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και της Ιστορίας Καπνού προς τιμήν του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιριών Εμπορίας Καπνού για την προσφορά του αρχείου της Καπνεμπορικής Ομοσπονδίας Ελλάδας που θα γίνει στο Μουσείο Καπνού της Καβάλας στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, αύριο δηλαδή.

Η κ Τσανάκα θεώρησε ιδιαίτερα σημαντική την εκδήλωση που θα γίνει στην πόλη μας , όμως πρωταρχικά μας γνώρισε τρεις σπουδαστές του ΤΕΙ Καβάλας που την εμπιστεύτηκαν στο γραφείο τους, που ετοίμασαν μια εργασία που αφορά τον καπνό. Η κ Δήμαρχος ενθουσιάστηκε με αυτή την πρωτοβουλία και τους προέτρεψε να συνεχίσουν και να κάνουν ένα δεύτερο μέρος στην εργασία τους , τους γνώρισε τον κ. Βύζικα και την ιστορία των κανπεργοστασίων που είναι αριστουργήματα της πόλης. Αυτά δηλαδή που χαρακτηρίζουν την ίδια την πόλη της Καβάλας. Η κ Δήμαρχος στην συνέχεια, έκανε μια μακροσκελή αναφορά στην ιστορία του καπνού στην πόλη της Καβάλας  και της καπνεργασίας, αλλά και του καπνεμπορίου που είναι φόρος τιμής στους προγόνους μας. Είναι μια ιστορία άλλωστε όπως είπε που στους περισσότερους από μας υπάρχει μέσα στην ίδια μας την ζωή και η μυρουδιά του καπνού ακόμα και σήμερα, πλανιέται στην όσφρησή μας.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Αντιδήμαρχος κ. Κορίνα Πρασά αναφέρθηκε στην εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή και στον Σύνδεσμο Καπνεμπόρων που παραχώρησε το αρχείο της Καπνεμπορικής Ομοσπονδίας Ελλάδας στο Μουσείο Καπνού της Καβάλας . Όπως τόνισε αρχικά «Είναι το επιστέγασμα δουλειάς πολλών χρόνων και άοκνων προσπαθειών του Δήμου μας αλλά και του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων της Ιστορίας Καπνού που διευθύνει ο κ Γιάννης Βύζικας. Πιστεύω είπε πως το αρχείο έχει τεράστια σημασία για τους μελετητές της ιστορίας αλλά και για την διαχρονική πορεία της πόλης. Είναι ένα αρχείο που πρέπει να είναι χρηστικό και προσβάσιμο. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε τους ερευνητές και τους σπουδαστές να έρθουν και να μελετήσουν αυτό το αρχείο ώστε να μάθουν περισσότερα πράγματα για την παγκόσμια οικονομική ιστορία καπνού. Αυτός ο πλούτος γνώσεων ταξινομείται με ψηφιοποίηση και ήδη έχουμε καταφέρει ένα μεγάλο μέρος να έχουμε ολοκληρώσει μεγάλο μέρος αυτού του αρχείου που θα είναι προσβάσιμο στους μελετητές .Εμείς καταφέραμε να βελτιώσουμε το μέρος όπου βρίσκεται το αρχείο για έρευνα και μελέτες».

ΒΥΖΙΚΑΣ

Ο κ Βύζικας, όπως είπε η Δήμαρχος, «είναι ο άνθρωπος που χωρίς αυτόν δεν θα είχαμε Μουσείο Καπνού. Είναι το μεράκι του και χωρίς αυτόν δεν γίνεται τίποτα. Εξακολουθεί να παράγει ιδέες σε ότι αφορά το Μουσείο Καπνού και την δικτύωση του με άλλα Μουσεία, όπως με ένα άλλο Μουσείο στην Βόρεια Αμερική που αδελφοποιηθήκαμε και μέσω αυτού θέλουμε να μπούμε σε άλλα Μουσεία που βρίσκονται ανά τον κόσμο».

ΒΥΖΙΚΑΣ

Μ ε την σειρά του ο κ Βύζικας, είπε πως «όταν μιλάμε για το Μουσείο Καπνού της Καβάλας εννοούμε το μόνο θεματικό Μουσείο στον κόσμο. Είμαστε το μοναδικό γιατί έχουμε το αρχείο και την ιστορία. Οι δωρητές μέχρι στιγμής είναι 416 και θα μπορούσαν να γίνουν περισσότεροι, αλλά επειδή κάποια πράγματα δεν προχώρησαν τόσο εύκολα, όπως η διανομή του υλικού του, για αυτό και η διαδικασία έμεινε στάσιμη.

Ως ινστιτούτο βλέπουμε τον καπνό περισσότερο ιστορικά γιατί ο ιδρώτας των Μουσουλμάνων, των Εβραίων και των Χριστιανών ενωνόταν στην εργασία του. Μιλάμε για πολυπολυστισμικότητα, το επειχειρείν  γατί όλοι συνεργαζόταν. Μιλάμε για μια πόλη όπου ο ένας σεβόταν την διαφορετικότητα των άλλων. Γι αυτό και το Ινστιτούτο δίνει την δυνατότητα μέσω του Δήμου μας να υπάρχει πρόσβαση σε όλο το αρχείο στην εταιρία American Tobacco Company ώστε να βρισκόμαστε σε συνεργασία με άλλες πόλεις με τις οποίες σύντομα θα υπάρξει αδελφοποίηση. Γι αυτό και δημιουργήσαμε ένα υπερατλαντικό δίκτυο καπνού.Το επόμενο στάδιο είναι να γίνει ένα κέντρο μελέτης, ιστορίας και άλλα πολλά μοναδικά πράγματα.

Αυτό το αρχείο έχει περίπου 4000 φωτογραφίες, μια βιβλιοθήκη με 9167βιβλία, 5000 αντικείμενα και το αρχείο καταγεγραμμένα στην βάση δεδομένων. Έχουμε τις μοναδικές συλλογές της καπνεμπορικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, που μας χαρίστηκε, του Συλλόγου Καπνεμπόρων και του Εργατικού Κέντρου με 6500 βιβλιάρια καπνεργατών, του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, το αρχείο του Θάσιου Βασίλη που ήταν ο ιδρυτής της καπνικής επιθεώρησης, και το αρχείο όπου μπορεί να δει ο καθένας που εργαζόταν ο πρόγονός του. Τα αρχεία του Ιορδάνογλου, του Μυσσιριάν, του Πετρίδη, του Σαξαμάνογλου του Συμεώντα Λακκέ, Τσιμίνου και άλλων ονομάτων, όπως επίσης από την Ξάνθη και την Τουρκία.  Σήμερα μέρος του συνολικού αρχείου θα δοθεί πλέον σε όλους για να έχουν πρόσβαση.

Σήμερα ο Δήμος πήρε πολιτικές αποφάσεις και εκεί όπου καρκινοβατούσαν οι παρεμβάσεις μέσα σε ένα πεντάμηνο έγιναν όλα». Χαρακτήρισε δε την κ Πρασά αποτελεσματική και συνεργάσιμη.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Την Παρασκευή 7 το απόγευμα στο Μουσείο Καπνού, θα γίνει η παρουσίαση του αρχείου στον Σύλλογο των Καπνεμπόρων Ελλάδας και θα παρουσιαστεί η πρόοδος που έχει γίνει με την ταξινόμηση και την ψηφιοποίηση αυτού. Η κ. Πρασσά πρόσθεσε ότι «Στόχος είναι να προσελκύσουμε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν την ιστορία του καπνού που είναι παγκόσμια οικονομική ιστορία. Μάλιστα ο σύλλογος θα χρηματοδοτήσει την μελέτη για το νέο Μουσείο Καπνού .

Όλες αυτές οι δουλειές έγιναν με την βοήθεια του Γιάννη Βύζικα της Κορίνας Πρασά και της «Δημωφέλεια». Δεν ξοδέψαμε τίποτα είπε η Δήμαρχος αφού όλα έγιναν με την δουλειά των δικών μας ανθρώπων και δικούς μας πόρους. Και να μην μπούμε στο ΕΣΠΑ έχουμε την πολιτική βούληση να εφαρμόσουμε την μελέτη και το Μουσείο Καπνού να γίνει όπως πρέπει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *