Κρίσιμη σύσκεψη για τη σωτηρία του Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα»  στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας

Κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον του ιδρύματος για το Ειδικό Παιδί «Αγία Μαρίνα» πραγματοποιήθηκε σήμερα   το πρωί στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου. Στη σύσκεψη παρέστησαν  ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου κ. Προκόπιος, οι  βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Εμμανουηλίδης, Μορφίδης και Παπαφιλίππου, η Δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα, οι γονείς των παιδιών καθώς και η Ιατρική Εταιρία Καβάλας με τον πρόεδρο της κ. Γρανά αλλά και η κ. Φιλιππίδου από πλευράς του Ιδρύματος μαζί με τον πρόεδρος του κ. Αφεντούλη Τσουλή.. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν  πιθανές λύσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματος, καθώς αυτό έχει περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω των χρεών στο ΙΚΑ  και αν δεν βρεθεί κάποια λύση μοιραία θα κλείσει. Οι τρεις κυβερνητικοί  βουλευτές, οι κ.κ. Μορφίδης, Εμμανουηλίδης και Παπαφιλίππου,  έχουν αύριο  ραντεβού με την Αναπληρώτρια  Υπουργό  Κοινωνικής Αλληλεγγύης  κ.  Φωτίου για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί η «Αγία Μαρίνα» στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας  που ουσιαστικά θα εντάξει το Ίδρυμα στις δημόσιες δομές της Πολιτείας και θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.

«Είναι κάτι το οποίο επιθυμούσαμε πολύ να γίνει»  δήλωσε η κ. Μαρίνα Φιλιππίδου. «Θέλουμε το ίδρυμα να γίνει δημόσιο όπως και της Ξάνθης και να παράλληλα να γίνουν προσπάθειες ώστε να παγώσει το χρέος που υπάρχει προς το ΙΚΑ, μια τροπολογία του κ Αλεξιάδη . Η κ Δήμαρχος μάλιστα δέχτηκε, αν δεν ευοδώσουν οι προσπάθειες των τριών βουλευτών με το δημόσιο, να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια δεύτερη δομή στο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ του Δήμου Καβάλας, που θα απορροφήσει τα άτομα με αναπηρία, που φιλοξενούνται στο «Αγία Μαρίνα». Αυτό θα γίνει αν παραχωρήσει η Αγία Μαρίνα το κτίριο της, ή αν θα το δώσει κατά κυριότητα. Τα πράγματα είναι πολύ αισιόδοξα, ώστε τα άτομα να μπορούν να ενταχθούν σε μια δομή και αυτό είναι το ζητούμενο. Θα έχουμε για το ζήτημα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα αφού οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα το δουν νομικά ποια οδός θα ακολουθηθεί. Η κ. Φωτίου είναι  αυτή που θα δώσει την λύση».

ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Η Δήμαρχος κ.  Δήμητρα Τσανάκα είπε πως « ήταν μια πολύ χρήσιμη σύσκεψη όπου είδαμε το θέμα ρεαλιστικά. Το ίδρυμα δεν μπορεί να στηρίζεται απλά και μόνο απο το Σωματείο. Ενδιαφέρθηκε το Σωματείο να περάσει η δομή στο κράτος, κάτι που και εδώ είναι δύσκολα τα πράγματα, αφού οι πρώτες αντιδράσεις της υπουργού ήταν αρνητικές. Εγώ έψαξα το θέμα με τον διευθυντή της «Δημοφέλεια», τηλεφωνηθήκαμε με την ΕΤΑ και εκ πρώτης όψεως επιτρέπεται να δημιουργηθεί μια νέα δομή  ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στην Καβάλα. Για κάτι τέτοιο όμως θα υπάρξει μεγάλη γραφειοκρατία, όπως και αιτήσεις , αλλά αξίζει τον κόπο να τα κάνουμε όλα αυτά. Κυρίως όμως χρειάζεται χώρος. Ο Δήμος Καβάλας  δεν έχει άλλο τέτοιο χώρο κατάλληλο, εκτός από το ίδιο οίκημα της «Αγίας Μαρίνας» για να φιλοξενήσουμε την δομή εκεί. Μείναμε σύμφωνοι για να δούμε το θέμα νομικά. Θα πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και στην επόμενη συζήτηση θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω. Μπορεί οι άνθρωποι να στρέφονται προς το κράτος αφού χρειάζονται την βοήθειά του, όμως το κράτος έχει παραχωρήσει τις πιο πολλές δομές στον Δήμο Καβάλας. Εγώ θεωρώ ότι μπορούν να μας βοηθήσουν και μείς με την σειρά μας να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους που δεν αντέχουν πια να σηκώσουν το οικονομικό βάρος τους τα μέλη του Σωματείου για να τα βγάλουν πέρα».

ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο κ.  Μαρκόπουλος δήλωσε πως « μετά από μια σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι 3 από τους 4 βουλευτές του Νομού, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης ΦΝΘ, η Δήμαρχος της Καβάλας και ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός γονέων των παιδιών της «Αγίας Μαρίνας» και εργαζομένων, συζητήσαμε  το τι μέλλει γενέσθαι με το ίδρυμα. Αναδείχθηκαν δύο προτάσεις, μια από την Δήμαρχο που αφορά την ίδρυση ενός νέου ΚΔΑΠ και η άλλη η διευθέτηση του ζητήματος μέσω της κ.  Θεανώς Φωτίου μέσα απ την συνάντηση που θα έχει σήμερα με τους βουλευτές. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου προκειμένου να αξιολογήσουμε το τι έχει προκύψει. Δεν προχωρήσαμε σε καμία συζήτηση σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, αλλά προτεραιότητα αποτελεί η τακτοποίηση του ιδρύματος και των παιδιών και ακολούθως θα δούμε τι θα γίνει και με τους εργαζόμενους και με τα χρέη».

Ο ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. κ. Προκόπιος στην δήλωση του μετά την σύσκεψη είπε ότι  « Ήταν μια συνάντηση που έπρεπε να  είχε προ πολλού  πραγματοποιηθεί . Το ότι άργησε να γίνει αρκετό χρόνο είναι κάτι που  δεν τιμά την τοπική κοινωνία η οποία είναι και φιλάνθρωπη και ευαίσθητη και πάντοτε συντρέχει  σε προσπάθειες που αφορούν στο κοινό καλό καις στην επούλωση αναγκών. Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτή η «Εύσχημη επαιτεία» που πάντα πρέπει να έχει απλωμένο το χέρι. Να επισημανθούν τα προβλήματα , να επιδιωχθεί η λύση των υπαρκτών προβλημάτων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σωστά έγινε η αναβολή της συναντήσεως για σήμερα και η επανάληψη της, για να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα θέματα τα οποία ετέθησαν και τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να αντιμετωπιστούν για να προχωρήσουμε σε θετική πρόταση και βιώσιμη λύση γι αυτούς τους αδελφούς μας, που μόνο την αγάπη μας έχουν ανάγκη και οι οικογένειές τους την στήριξή μας».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΡΦΙΔΗ

Από τη πλευρά του ο βουλευτής κ Κώστας Μορφίδης σχετικά με την επικείμενη συνάντηση των βουλευτών με την κ Φωτίου δήλωσε ότι  «Έτσι κι αλλιώς αυτά που είπαμε εδώ σήμερα προϋποθέτουν πως ο καθένας από μας θα κάνει τις επαφές που πρέπει να κάνει και στην συνέχεια θα επανελέγξουμε με τις νέες επικαιροποιημένες προτάσεις. Άρα  λοιπόν συζήτηση θα κάνουμε με την υπουργό , θα της θέσουμε τα δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με την Αγία Μαρίνα και θα δούμε τι δυνατότητες έχει το υπουργείο για να εντάξει αυτή την δομή στο Κέντρο Πρόνοιας. Έχουμε μια πρόταση που διερευνούμε αυτή την στιγμή , τα αποτελέσματα δε της συζήτησης θα τα θέσουμε υπ όψιν όλων των παρευρισκόμενων στην σύσκεψη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *