«Κινδυνεύουν να φορολογηθούν όσοι έκαναν αγορές με πλαστικό χρήμα» δηλώνει ο φοροτέχνης λογιστής Ντίνος Κλειτσιώτης

Τον κίνδυνο να φορολογηθούν για το σύνολο των εισοδημάτων τους όσοι έκαναν αγορές με πλαστικό χρήμα επισημαίνει με δηλώσεις του ο φοροτέχνης λογιστής κ. Ντίνος Κλειτσιώτης.

Έντονη εξάλλου είναι η ανησυχία που έχει προκαλέσει στους φορολογούμενους, η είδηση ότι κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν άδικα επιπλέον φόρο εισοδήματος, παρά το ότι κατέβαλαν κατά τη διάρκεια του 2017 σημαντικά ποσά καταναλωτικών δαπανών, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου τους.

Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (3/1) οι δαπάνες τους αυτές είναι πολύ πιθανό να μη «μετρήσουν» τελικά για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 8.636 έως 9.545 ευρώ, με συνέπεια να εμφανιστούν ότι δεν έχουν καλύψει τα ποσά ηλεκτρονικών πληρωμών που απαιτούνται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να δικαιούνται ολόκληρο το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο όριο!

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να απειλούνται να χρεωθούν με φόρο 22% επί των ποσών που θα εμφανίζονται ότι άφησαν ακάλυπτα. Ορισμένα έξοδα που έχουν εξοφλήσει μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες μέσω e-banking κατά τη διάρκεια του 2017 δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να συνυπολογιστούν στο σύνολο των δαπανών που θα ληφθούν υπόψη για την κάλυψη των αφορολόγητων ορίων τους.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν αν μια μεταφορά ποσού σε λογαριασμό μέσω e-banking είναι δαπάνη που καλύπτει το αφορολόγητο ή αν πρόκειται απλώς για προσωπική συναλλαγή μεταξύ δύο φορολογουμένων.

Η αδυναμία διάκρισης των ποσών που μεταφέρονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν ακόμη δηλώσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς, δηλαδή τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για να υποδέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Όλη αυτή η ιστορία σχολιάσθηκε από τον φοροτεχνικό Ντίνο Κλειτσιώτη. «Είναι γεγονός ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος πληρωμής επιπλέον φόρου για άτομα που έχουν κάνει τις αγορές τους μέσω κάρτας, καθώς αυτό δεν φαίνεται στο σύστημα. Το υπουργείο οικονομικών δεν είχε σχεδιάσει σωστά όλο αυτό το εγχείρημα.

Το είπα εξάλλου και νωρίτερα ότι το πλαστικό χρήμα για να χτίσουμε το αφορολόγητο είναι ένα πάρα πολύ καλό βήμα αλλά δεν σχεδιάσθηκε σωστά. Και αυτό το χρονικό σημείο είναι όπου κινδυνεύουν πάρα πολλοί να μην βρουν το ποσό καταγεγραμμένο. Αυτό γιατί πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν βάλει επαγγελματικό λογαριασμό κι έτσι δεν φαίνεται ότι έγιναν αυτές οι αγορές μέσω κάρτας. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δει πάρα πολύ σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών, για να μη βρεθεί πολύς κόσμος προ εκπλήξεως και πληρώσει το «πέναλτι» που είναι δεδομένο, αν δεν έχεις αγοράσει ένα μέρος προϊόντων μέσω κάρτας. Ο χρόνος κυλά, αρχές Απριλίου θα αρχίσουν να υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, γι’ αυτό άμεσα θα πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα, για να ησυχάσουν και οι φορολογούμενοι», τόνισε με δηλώσεις που έκανε, ο οικονομολόγος, Ντίνος Κλειτσιώτης.

 

ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ…

Μάλιστα όποιος δεν έχει τις δαπάνες του αναγνωρισμένες θα πληρώσει 22% φόρο. Και τα νούμερα έτσι θα είναι πολύ μεγάλο.

«Πραγματικά πολλά πράγματα στη χώρα μας στήνονται στο γόνατο. Έτσι κι αυτή η περίπτωση με το πλαστικό χρήμα, δεν στήθηκε όπως έπρεπε. Από την αρχή έπρεπε να υποχρεωθούν όλοι οι επαγγελματίες να έχουν επαγγελματικό λογαριασμό και άμεσα ο κάθε φορολογούμενος που ψωνίζει με κάρτα να βλέπει τι ποσά έχουν περαστεί για το αφορολόγητό του», ανέφερε  στις δηλώσεις του ο κ. Κλειτσιώτης. «Πιστεύω ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δει το όλο θέμα και θα αποφασίσει τι θα κάνει για να ησυχάσουν και οι φορολογούμενοι» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όπως διαβεβαίωναν την Τρίτη (2/1) αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, από τη στιγμή που όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν δηλώσει τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς θα καταστεί δυνατό στις τράπεζες να εντοπίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι μέσω e-banking και να τις συνυπολογίζουν κι αυτές στο σύνολο των δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση των αφορολόγητων ορίων.

Μόνο όσοι έχουν αποθηκεύσει στους υπολογιστές τους τα αποδεικτικά των δαπανών τους αυτών, με συγκεκριμένη σαφή περιγραφή τους, θα έχουν ενδεχομένως τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι τις πραγματοποίησαν και θα μπορούν να τις επικαλεστούν κι αυτές κατά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017, ώστε να μη χάσουν το δικαίωμα κατοχύρωσης των συνολικών ποσών των αφορολόγητων ορίων που τους αναλογούν.

 

«Οι καταναλωτές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Όλο είναι καθαρά τεχνικό θέμα για το πώς θα λύσει το υπουργείο Οικονομικών. Ο πολίτης δεν ήταν υποχρεωμένος να κρατάει αποδείξεις αφού είχε την κάρτα. Μόνο όσοι είναι πάνω από 70 ετών μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα τους ως απόδειξη. Μόνο το υπουργείο είναι αυτό που μπορεί να λύσει το πρόβλημα» σημείωσε καταληκτικά ο κ. Κλειτσιώτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *