Κατεδαφίστηκε μέρος του επικίνδυνου κτίσματος επί της Θεοδώρου Πουλίδου στην Παναγία

Κατεδαφίστηκε η μονοκατοικία στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου στη συνοικία της Παναγίας καθώς οι τελευταίες βροχοπτώσεις διάβρωσαν ακόμη περισσότερο τον σκελετό του κτιρίου. Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Τεχνικών κ. Ευαγγελία Δρακονάκη, ο Δήμος Καβάλας επικοινώνησε με την Εφορία Νεότερών Μνημείων που έδωσε τελικά την άδεια να προχωρήσουν στην μερική κατεδάφιση του κτιρίου που ήταν επικίνδυνο.

Σε δηλώσεις που έκανε  το πρωί, είπε ότι «είναι εξέλιξη η διαδικασία της κατεδάφισης του επικίνδυνου κτίσματος επί της οδού Θεοδώρου Πουλίδου στον οικισμό της Παναγίας. Επιδεινώθηκε η κατάσταση του κτίσματος μετά την τελευταία νεροποντή. Είχαμε μία τηλεφωνική συνομιλία με τον προϊστάμενο της Νεοτέρων και μέσω της Εισαγγελία Καβάλας πήραμε μια προφορική εντολή να προχωρήσουμε στην κατεδάφιση, τουλάχιστον του επάνω ορόφου, έτσι ώστε να άρουμε άμεσα τον κίνδυνο».

Για το αν κατεδαφιστεί μόνο ο πρώτος όροφος ή όλο το κτίριο είπε ότι «σε πρώτη φάση, η εντολή είναι για τον πρώτο όροφο. Να δούμε τι ακριβώς θα απομείνει από το ισόγειο και τι μορφή θα έχει η κατασκευή. Ένα κομμάτι είναι πέτρινο και το άλλο είναι από τσατμά, να δούμε ακριβώς πώς θα συμπεριφερθεί το κάτω μέρος της κατασκευής. Από τσατμά είναι ο επάνω όροφος και τμήμα του κάτω».

ΤΑ ΕΞΟΔΑ

Για τα έξοδα της κατεδάφισης είπε ότι «αυτή τη στιγμή είναι εργολαβία μέσω του δήμου και θα δούμε ό,τι αναφέρεται στη νομοθεσία. Θα καταλογιστούν στους ιδιοκτήτες λογικά. Είναι υποχρεωμένοι βάσει της νομοθεσίας αν αποφασίσουν να ξανακτίσουν, να τα κάνουν όπως ακριβώς ήταν. Αν δεν το κάνουν, θα μείνει έτσι. Είναι λυπηρό για ένα τέτοιο κτίριο αλλά η φτώχεια και η οικονομική δυσκολία που ταλανίζει όλα τα νοικοκυριά, αποτυπώνεται και σ’ αυτά τα κτίσματα».

Για το αν υπάρχουν κι άλλα τέτοια παραδοσιακά σπίτια είπε ότι «έχει πολλά. Δυστυχώς έχει πολλά». Για το αν μπορεί ο δήμος να τα εντάξει σ’ ένα πρόγραμμα ανάπλασης, αναπαλαίωσης είπε ότι «όλα αυτά θέλουνε χρήματα και σίγουρα προγράμματα τα οποία πρέπει να βγουν. Ο δήμος από ιδία έσοδα δεν μπορεί να καλύψει τέτοιες δαπάνες για να προβεί σε αγορές και μετά σε αναστηλώσεις υποχρεωτικές εκ της νομοθεσίας. Η Παναγία έχει ωραία σπίτια αλλά το θέμα είναι ότι είναι ευθύνη των ιδιοκτητών να τα κρατούν σε τέτοια μορφή τα κτίρια τα οποία να είναι επισκέψιμα και βιώσιμα. Όταν αφήνονται και καταρρέουν τμήματα και ειδικά η στέγη των κτιρίων αυτών, τότε αρχίζει η κατάσταση να γίνεται όπως είναι τώρα αυτό το κτίριο της Πουλίδου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *