Καταγραφή των ζημιών στον κάμπο του Νέστου έκανε ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης

Πρωτοφανής χαλαζόπτωση έπληξε τον κάμπο του Νέστου με ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών. Σύμφωνα με τον βουλευτή κ. Γιάννη Πασχαλίδη γίνεται η καταγραφή των ζημιών για να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε ότι «μια φοβερή χαλαζόπτωση δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Κατέστρεψε πάρα πολλές παραγωγές στην πεδιάδα του Νέστου. Πέρασε από ορισμένες περιοχές σε πολλά χωριά και κατέστρεψε τις παραγωγές, δηλαδή ακτινίδια, μποστάνια, καλαμπόκια, σόγια, οπωρολαχανικά. Γενικά στο πέρασμα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Επισκέφθηκα μαζί με αγρότες την περιοχή. Τη βιντεοσκόπησα, τη φωτογράφισα και την έστειλα στα κεντρικά του ΕΛΓΑ να την επεξεργαστούν για να αρχίσει όσο το δυνατόν γρήγορα διαδικασίες. Και τώρα ξεκινάμε πάλι μαζί με αγρότες να επισκεφθούμε το κατάστημα του ΕΛΓΑ της Καβάλας ώστε να τους προτρέψουμε να ξεκινήσουν γρήγορα τους ελέγχους. Δεν μπορούν να το αφήνουν γιατί υπάρχουν και κάποιες παραγωγές που πρέπει να αφήσουν κάποιους μάρτυρες για να δείξουν ότι έχει γίνει αυτή η καταστροφή, άρα πρέπει να γίνουν γρήγορα οι έλεγχοι. Αν μπορέσουμε να πάμε τα προϊόντα που έχουν σωθεί για να τα δώσουν. Ήταν ήδη στην παραγωγή.

Επίσης υπάρχει και μία φοβερή καταστροφή στα αμπέλια των Ελευθερών, πάλι από χαλάζι. Προσπάθησα να τα επισκεφθώ το πρωί (σ.σ. χθες) αλλά δεν μπορέσαμε γιατί είχαμε φοβερή βροχή εκεί. Θα τα επισκεφθώ το απόγευμα. Όλο αυτό το υλικό το μάζεψα και το έστειλα σε γνωστούς μου στην Αθήνα ώστε να μπορέσουν να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες, γιατί πρέπει να συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας».

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Για το αν αποζημιωθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ, είπε ότι «πολλές φορές έχουμε επέμβει μ’ αυτόν τον τρόπο και λειτουργώ ώστε να μπορέσουν να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες και για να πάρουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν. Δεν μπορώ να πω ότι αυτά που έχουν χαθεί μπορούν να τα πληρώσουν, αλλά να μπορέσουν να μας βοηθήσουν. Γιατί δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον καιρό. Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τις χαλαζοπτώσεις από ‘δω και πέρα με τα διάφορα εναέρια μέσα τα οποία προσπαθούμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *