Κανονικά το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και στην Καβάλα

Συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και στην πόλη της Καβάλας με θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Σωτήρη Παπαδόπουλο το πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά και επιτυχημένα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας για θέματα καταπολέμησης των κουνουπιών.

Όπως τόνισε αρχικά «Αναφορικά με τα κουνούπια, συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα της Περιφέρειας αναφορικά με την καταπολέμησή τους. Άλλωστε ήταν ένα πρόγραμμα 3ετίας και πλέον γίνονται οι ψεκασμοί, κυρίως μέσα στην πόλη και μάλιστα νωρίς το πρωί πριν ξεκινήσει η κίνηση δηλαδή.

Οι παγίδες στον αγροτικό τομέα δεν δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί και αυτό είναι λογικό γιατί δεν είχαμε μέχρι τώρα ευτυχώς έντονες βροχοπτώσεις που να κατακρατούν νερά και να δημιουργούν έτσι σημεία πολλαπλασιασμού των εντόμων αυτών.

Υπάρχει γενικά μια υψηλή όχληση καθώς έχουμε συνηθίσει σε πολύ μικρούς αριθμούς πληθυσμών κουνουπιών επομένως και τα ελάχιστα κουνούπια δημιουργούν μια σχετική όχληση τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου και λόγω τουρισμού αλλά και λόγο ειδικών συνθηκών – ποτίσματα και δημιουργία εστιών μόλυνσης είναι αυξημένες – οπότε έχουμε περαιτέρω θέμα.

Το θέμα είναι ότι δεν έχει εγκριθεί η ακμαιοκτονία από αέρος, αυτό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια ως ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε με ελικόπτερο έναν ψεκασμό που να σκοτώνει τα ακμαία, τα κουνούπια δηλαδή. Αυτό δεν εγκρίθηκε από το υπουργείο και δεν ξέρω για ποιο λόγο και περιμένουμε… Μας είπαν ότι θα το εγκρίνουν αλλά επειδή είναι θέμα γενικών γραμματέων μέχρι να αλλάξουν όλα τα στελέχη στα υπουργεία δημιουργείται μια δυσλειτουργία στον κανονικό ρυθμό των αποφάσεων αυτών.

Πιστεύω ότι θα λυθεί το ζήτημα τις επόμενες ημέρες και θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε και αυτό το μέσο καταπολέμησης. Γενικά όμως λόγω της χαμηλής βροχόπτωσης δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα στις αγροτικές κυρίως περιοχές αλλά και μέσα στην πόλη της Καβάλας».

ΧΑΛΑΖΙ

Αναφορικά με τις χαλαζοπτώσεις σημείωσε ότι  «Είχαμε κάποια φαινόμενα και πριν από 15 ημέρες μας έπληξε χαλάζι προς την  πλευρά του Ελαιοχωρίου και των Ελευθερών και μετά ήρθε και η νέα χαλαζόπτωσης – ακόμη βέβαια δεν πήγαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ να δουν τι ζημιές – και αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι φέτος γενικά υπάρχει πρόβλημα με τις χαλαζοπτώσεις και όπως είχαμε και 2 χαλαζοπτώσεις από την πλευρά του Δήμου Νέστου και από την πλευρά του Ερατεινού, της Πετροπηγής και της Πέρνης έδωσαν ζημιές στις νεαρές φυτείες των ακτινιδίων, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες μια και δεν έχουν τόσο μεγάλο φύλλωμα ώστε να καλύψουν τους καρπούς τους.

Ζημιές μερικώς έχουμε και στα καρπούζια, και στα καλαμπόκια, γενικά όμως παρακολουθούμε το χαλάζι. Γενικά επειδή το χαλάζι είναι σύννεφα,  σύννεφα πιάνει κατά τόπους μια περιοχή και μπορεί το ένα χωράφι να έχει κατά τόπους χαλάζι και το διπλανό να μην έχει κανένα πρόβλημα.

Πιστεύω βέβαια ότι η ζημιά στο καλαμπόκι θα είναι πάνω από 25% και θα δηλωθούν τα πάντα. Ξεκίνησε ήδη η διαδικασία των αιτήσεων ενώ και οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις επίσης θα δηλωθούν κανονικά.

Τώρα, επειδή από την ζημιά κέρδος δεν μπορούμε να έχουμε, επισημαίνω την αναγκαιότητα για την αεροπορική κάλυψη της αντιχαλαζιακής μας προστασίας. Η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ θα πρέπει να το εξετάσει από κοντά το όλο θέμα, έτσι ώστε οι παραγωγοί μας να αισθάνονται πιο ασφαλείς και σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών τουλάχιστον να παίρνουν τα χρήματα που ξόδεψαν για να μην έχουμε αυτή την απογοήτευση και φυσικά την απομάκρυνση από την αγροτική παραγωγή.

Γιατί σε βάθος χρόνου βλέπουμε ότι αν κάθε χρόνο εμφανίζονται προβλήματα στον αγροτικό τομέα οι νέοι και αποθαρρύνονται και έτσι απομακρύνονται από τον αγροτικό χώρο με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής μας, και την αύξηση της ανεργίας.

Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει αγροτικός πληθυσμός και αγροτική παραγωγή διότι είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης στην περιοχή μας αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *