Καμία καθυστέρηση από πλευράς Περιφέρειας για την αποκατάσταση των ζημιών στην Θάσο σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Κώστα Αντωνιάδη

Καμία καθυστέρηση δεν σημειώθηκε από πλευράς Περιφέρειας για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στην Θάσο από τις πρόσφατες πλημμύρες. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κώστα Αντωνιάδη η Περιφέρεια διαθέτει 330.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών και τον καθαρισμό των ρεμάτων. Ο κ. Αντωνιάδης απάντησε στους ισχυρισμούς της περιφερειακής συμβούλου κ. Πολυμέρου ότι η Περιφέρεια είναι απούσα από τα προβλήματα του νησιού.

Συγκεκριμένα είπε ότι «θα συμβούλευα την κ. Πολυμέρου, επειδή είναι νέα περιφερειακή σύμβουλος, όταν βγαίνει να μιλάει δημόσια να γνωρίζει τους νόμους και τις διατάξεις που διέπουν την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, λέει ότι η Περιφέρεια καθυστέρησε. Θυμίζω ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στη Θάσο το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Από τότε έχει περάσει 1,5 μήνας με τις γιορτές, και η Περιφέρεια ενήργησε άμεσα και αποτελεσματικά. Μετά από διαδικασίες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών που είδε τις ζημιές που είχε υποστεί το επαρχιακό και οδικό δίκτυο και τα ρέματα που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, συνέταξε όλα τα τεχνικά δελτία για να εξασφαλίσουμε 330 χιλιάδες ευρώ μετά από έγκριση του Περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου. Εγκρίθηκε την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου από την Οικονομική Επιτροπή, που αφορά εκμισθώσεις μηχανημάτων που θα γίνει από την Περιφέρεια για να ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα ο καθαρισμός ρεμάτων στις 6 κοινότητες του νησιού που έχουν υποστεί τις ζημιές, στο Λιμένα, την Ποταμιά, το Θεολόγο, τις Μαριές, τον Πρίνο και το Ραχώνι. Ο μόνος θεσμός που βάζει χρήματα στη Θάσο είναι η Περιφέρεια.

Και δεν μένουμε εδώ. Βάζουμε άλλες 100 χιλιάδες με εντολή του Περιφερειάρχη για να γίνει καθαρισμός των φερτών υλικών και των οχετών επί της επαρχιακής και της εθνικής οδού που θα περάσει την ερχόμενη εβδομάδα από την Οικονομική Επιτροπή. Βάζουμε συνολικά 430 χιλιάδες για ζημιές στη Θάσο».

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ

Στη συνέχεια είπε ότι «όσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν στο λιμάνι του Λιμένα, να γνωστοποιήσω στην κ. Πολυμέρου ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που έχει έδρα στη Θάσο και δεν έχει ζητήσει ακόμη βοήθεια από την Περιφέρεια. Επομένως, εμείς δεν μπορούμε να κινηθούμε σε πράξεις που δεν εμπίπτουν σε δικές μας αρμοδιότητες. Η αρμοδιότητα της Περιφέρειας όσον αφορά τη Θάσο είναι το επαρχιακό και το οδικό δίκτυο καθώς και ο καθαρισμός των ρεμάτων, που κινηθήκαμε άμεσα.

Για την αγροτική οδοποιία αυτό είναι αρμοδιότητα του Θάσου κι εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Παρ’ όλα αυτά, στις 27 Δεκεμβρίου υπογράφηκε από την Περιφέρεια και την εργολήπτρια εταιρεία από την Ξάνθη εργασίες αγροτικής οδοποιίας στους αναδασμούς Ραχώνι και Καλλιράχη, ένα σημαντικό έργο της τάξης των 160 χιλιάδων ευρώ όπου θα κατασκευαστεί ένας κιβωτοειδής οχετός στην Καλλιράχη για να μαζεύει τα φερτά υλικά και να μην βγαίνουν στο δρόμο».

ΜΕΡΙΜΝΑ

Και πρόσθεσε πως «Εν κατακλείδι, η Περιφέρεια μεριμνά, ενέργησε αποτελεσματικά και όσον αφορά τις ζημιές που αναφέρει η κα Πολυμέρου για τις ξενοδοχειακές μονάδες να πούμε ότι αμέσως μετά τις ζημιές, κλιμάκιο της περιφέρειας με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας μετέβη στην Θάσο. Έχει συσταθεί ήδη επιτροπή που ορίζει ο νόμος, από δύο υπαλλήλους της περιφέρειας και έναν της εφορίας. Έγινε καταγραφή των ζημιών των επιχειρήσεων, έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις στο δήμο όπως ορίζει ο νόμος, καθώς αρμόδιος για τις αποζημιώσεις είναι ο δήμος. Για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο αρμόδιος είναι το ΕΛΓΑ, για τις επιχειρήσεις αρμόδια είναι η Περιφέρεια μέσω της Πολιτικής Προστασίας. Έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις στην Περιφέρεια, εμείς κάναμε έγγραφο στο υπουργείο υποδομών για να γίνει η οριοθέτηση των περιοχών που έχουν πληγεί και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *