Καμία ενημέρωση δεν έχει γίνει από πλευράς κυβέρνησης για τη μεταφορά προσφύγων στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου

Καμία ενημέρωση δεν έχει γίνει από πλευράς κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να εισέλθουν 1000 πρόσφυγες στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικών κ. Λεωνίδα Παππά, τα πάντα γίνονται εν κρυπτώ.

Ο κ. Παππάς είπε ότι «γίνονται όλα χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση. Υπάρχει αυτή η φήμη ότι ένας αριθμός περίπου 1000 ανθρώπων προσφύγων, μεταναστών, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί προσωρινά στην Νέα Καβάλα του Κιλκίς, θα μετακινηθούν προς διάφορους χώρους φιλοξενίας προσφύγων. Ένας από αυτούς τους χώρους είναι και της Καβάλας. Μετά από πολλές προσπάθειες που κάναμε, όχι απαραίτητα θεσμικές, έχουμε την εικόνα ότι οι εργασίες που γίνονται εν κρυπτώ εδώ και καιρό κάτω από τη μύτη των Καβαλιωτών, μπορούν να φιλοξενήσουν 300-350 ανθρώπους. Άρα παίρνοντας και κάποιες ανεπίσημες πληροφορίες ότι δεν πρόκειται να έρθουν 1000 πρόσφυγες στην Καβάλα, υπάρχει μια πιθανότητα να έρθουν και να φιλοξενηθούν περίπου 300-350 νέοι πρόσφυγες. Δεν μιλάμε για ένα σοβαρό κράτος. Ένα σοβαρό κράτος όταν λειτουργεί σωστά, ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς, συνεννοείται μαζί τους. Εδώ όλα έγιναν εν κρυπτώ και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τη σημερινή. Το ευτύχημα είναι ότι έχουμε συντοπίτη και συμπολίτη υπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος αύριο- μεθαύριο θα είναι στην Καβάλα, θα συμμετάσχει στις συσκέψεις και γι’ αυτό το θέμα φαντάζομαι. Κι ελπίζω να μπορέσει να δώσει κάποια λύση».

ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Πρόσθεσε δε πως «Θέλω να τονίσω ότι η ευθύνη του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι πολύ μεγαλύτερη αυτήν τη στιγμή. Όχι επειδή είναι Καβαλιώτης, είναι ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για την Καβάλα, αλλά και γιατί αφορά θέμα που άπτεται της αρμοδιότητας του υπουργείου του, τουλάχιστον χωροταξικά. Μην ξεχνάμε ότι το στρατόπεδο Ασημακοπούλου παραμένει μία από τις μεγάλες διεκδικήσεις του δήμου Καβάλας. Βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα να παραχωρούνται στρατόπεδα σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, να αξιοποιούνται προς όφελος των δημοτών καις την Καβάλα το θέμα όχι μόνο να μένει στάσιμο, να μονιμοποιείται μια κατάσταση. Από την άλλη έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, ταλαιπωρημένους, με ψυχές ταλαιπωρημένες οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από εμπόλεμες και δύσκολες καταστάσεις. Αυτό το σεβόμαστε. Οφείλουμε αυτούς τους ανθρώπους να τους βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού και κατ’ αναλογία κάθε πόλη και κάθε νομός και βάση των οικονομικών δυνατοτήτων που διαθέτουμε, αλλά από την άλλη πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση. Η δική μου άποψη είναι ότι το στρατόπεδο Ασημακοπούλου και δεν είναι κατάλληλος χώρος αλλά και θα πρέπει να διερευνήσουμε σε συνεργασία με την κυβέρνηση, άλλους χώρους και άλλα μέρη για να απελευθερωθεί το στρατόπεδο Ασημακοπούλου και να αποδοθεί στους Καβαλιώτες. Πρέπει να σεβαστούμε και τους κατοίκους του Περιγιαλίου. Έχει υποβαθμιστεί τόσο η ζωή τους τα τελευταία χρόνια και επιπλέον δημιουργούμε έναν χώρο φιλοξενίας προσφύγων ο οποίος είναι πολύ πιθανόν με τέτοιο αριθμό να μετατραπεί σε γκέτο. Υπάρχουν περιστατικά τα οποία δεν γνωρίζει η κοινωνία, τα γνωρίζουν οι κάτοικοι του Περιγιαλίου και τα ζουν. Νομίζω ότι αξίζουν καλύτερη αντιμετώπιση».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Και ολοκλήρωσε σημειώνοντας ότι «Άρα, κατ’ αρχάς, πρέπει να έχουμε μία πλήρη και θεσμικά σοβαρή ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει. Πρέπει να δούμε αν οι εγκαταστάσεις είναι κατάλληλες για να φιλοξενήσουν ανθρώπους και πρέπει να οριστικοποιήσουμε το χαρακτήρα αυτής της φιλοξενίας ως προς προσωρινό, διότι το στρατόπεδο διεκδικείται από το δήμο Καβάλας και πρέπει να αποδοθεί στο δήμο Καβάλας. Και η ευθύνη και η συμβολή κυρίως του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι τεράστια. Περιμένουμε να λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *