Καλό κατά το μεγαλύτερο μέρος του χαρακτηρίζει το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ο δημοτικός σύμβουλος, Σωτήρης Παπαδόπουλος

Το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Σωτήρη Παπαδόπουλο το πρόγραμμα βγήκε το 2016 και αφορά την καταγραφή της κίνησης των οχημάτων.

Συγκεκριμένα είπε ότι «έγινε μια έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη με μοναδικό θέμα ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει το 2016 αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν πολύ με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μέτρο του προγράμματος που αφορά την βιώσιμη αστική κινητικότητα. Προέρχεται από τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου κι είναι ένα σχέδιο που είχε υπογράψει ο ανάδοχος το καλοκαίρι του 2019 και περιλαμβάνει ένα στρατηγικό σχέδιο που οργανώνει τις μετακινήσεις των πολιτών και των οχημάτων κυρίως στο κέντρο της Καβάλας».

ΤΟΛΜΗΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρόσθεσε ότι «πιο ειδικά περιλαμβάνει τους τομείς της δημόσιας συγκοινωνίας, του βαδίσματος και της ποδηλασίας, για το σχέδιο της ασφάλειας και των αστικών οδών και το πολύ σημαντικό σχέδιο των πάρκινγκ μέσα και περιαστικά του κέντρου. Αναφέρθηκαν και στα ευφυή συστήματα μεταφορών και την όλη διαχείριση της κινητικότητας. Έτσι παρουσίασαν το πρώτο μέρος της μελέτης. Ήταν ένα τολμηρό πρόγραμμα, ένα σχέδιο που προτείνει ριζικές αλλαγές που άλλες είναι εύκολα εφαρμόσιμες και άλλες πιο δύσκολες, ενώ υπάρχουν και πιο δύσκολες που δεν είναι στο χέρι του Δήμου Καβάλας  ή της δημόσιας διοίκησης γενικά για να τις φέρει εις πέρας, αλλά χρειάζεται και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αναφέρομαι στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας που το πρόγραμμα προτείνει να βγουν εκτός του αστικού ιστού και να πάνε ανατολικά. Αυτό θέλει και τη συγκατάθεση του ίδιου του οργανισμού. Θα πρέπει να γίνουν και διάφορες απαλλοτριώσεις οι οποίες ενδεχομένως να είναι χρονοβόρες».

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ

Και πρόσθεσε πως «Ήταν ένα πρόγραμμα που αναφερόταν σε δύο εναλλακτικές προτάσεις και σε δράσεις 5ετίας και 10ετίας. Αυτό που λίγο φοβίζει είναι ότι υπάρχουν ριζοσπαστικές προτάσεις αλλά δεν είναι καινοτόμες στην Καβάλα. Εφαρμόζονται, όμως, σε άλλες χώρες που όταν τις επισκεπτόμαστε χαιρόμαστε που υπάρχει τέτοια οργάνωση αλλά θα πρέπει να γίνει εφαρμογή τους και στη δική μας νοοτροπία και συνθήκες. Το ανάγλυφο της πόλης είναι τέτοιο που χρειάζεται μία πιο εξειδικευμένη μελέτη και όχι μία κατά το μεγαλύτερο μέρος αντιγραφή μιας άλλης.

Παρ’ όλα αυτά, ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσει ένα μεγάλο μέρος. Είμαστε θετικοί και ως παράταξη και νομίζω ότι οι πολίτες συμφωνούν προς αυτήν την πρακτική. Θα καταθέσουμε εντός δέκα ημερών τις δικές μας προτάσεις για να τις λάβουν υπ’ όψιν τους οι μελετητές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *