Καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων παρατηρείται στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ

Καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων παρατηρείται στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ. Σύμφωνα με τον βουλευτή κ. Γιάννη Πασχαλίδη δεν προχώρησε η απαραίτητη ψηφιοποίηση και κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ίδιος είπε ότι «προσπαθούμε να βοηθήσουμε κάποιους ανθρώπους σχετικά με κάποιες άδειες. Γι’ αυτό είμαι στο υπουργείο Εμπορίου. Επειδή ο ΕΦΚΑ έγινε ενιαίος φορέας, αυτό είναι μόνο στα χαρτιά, καθώς λειτουργούν με τις παλιές δομές. Έχουν συνενωθεί όλα τα ταμεία στον ΕΦΚΑ αλλά οι δομές παραμένουν οι ίδιες κι έτσι λειτουργούν. Είναι σε καλύτερη κατάσταση το ΙΚΑ που μπορούν να βγάλουν τις διαδοχικές συντάξεις μέσα σε 1-2 χρόνια και τις κανονικές σε 6 μήνες. Εκεί που υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα είναι στον ΟΓΑ. Υπάρχει έλλειψη μηχανογράφησης και υπάρχει και υποστελέχωση. Παλιότερα ξεκίνησε μια προσπάθεια ψηφιοποίησης όλων των ασφαλισμένων σε όλα τα ταμεία, αλλά με τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά σταμάτησαν. Αν άφηνε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχιστεί αυτή η ψηφιοποίηση, τώρα θα έπαιρναν τις συντάξεις τους οι άνθρωποι εντός διμήνου. Με τον ΟΓΑ επειδή υπάρχει υποστελέχωση και δεν υπάρχει καλή μηχανοργάνωση, για τα έξοδα κηδείας κάνει γύρω στον 1 χρόνο, ανάλογα με την περιοχή. Από το Μάριο του 2019 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 πήραν τις αιτήσεις για έξοδα κηδείας και τα έστειλαν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ για να τα βγάλουν εκεί, γιατί δεν προλάβαιναν και να παίρνουν τις καινούργιες αιτήσεις. Υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση. Οι συντάξεις περίπου λένε ότι είναι 12-14 μήνες -εγώ πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερο- οι αναπηρίας είναι γύρω στους 16-18 μήνες και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πιστεύω ότι με την καινούργια ψηφιοποίηση που όπως μας λέει ο υπουργός, θα γίνουν όλα γρήγορα και θα μπορέσουν σε μικρό χρονικό διάστημα να παίρνουν οι άνθρωποι τις συντάξεις τους».

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ

Και πρόσθεσε πως «Επίσης, χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούσαν να πάρουν τα εκκαθαριστικά τους. Δεν μπόρεσαν, όμως, να τα πάρουν. Μέσα στο Σεπτέμβριο όλοι οι συνταξιούχοι θα πάρουν τα εκκαθαριστικά τους, εκτός από τους 225 χιλιάδες που δεν έχει γίνει ακόμη ο επανακαθορισμός των συντάξεων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *