Κάθετα αντίθετο είναι το Εργατικό Κέντρο Καβάλας με την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για την απεργία και την απαίτηση του 50%+1

Κάθετα αντίθετο είναι το Εργατικό Κέντρο Καβάλας με την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για την απεργία και την απαίτηση του 50%+1, σύμφωνα με τον πρόεδρό του κ. Ευθύμιο Μακρογιάννη. Ο πρόεδρος του φορέα σχολίασε πως πρόκειται για ένα δικαίωμα κατοχυρωμένο συνταγματικά.

Συγκεκριμένα τόνισε πως «πραγματικά βλέπουμε ότι ενώ οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ήταν ότι δεν περάσουν αυτά τα νέα μέτρα για το τρίτο πακέτο και ειδικά για το θέμα της απεργίας και για τους πλειστηριασμούς που ακούμε τώρα, τελικά όλα θα περάσουν. Είναι ταγμένοι δυστυχώς προς τους δανειστές και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα διαφορετικό. Ακούγεται δημοκρατικό το 50%+1, αλλά ουσιαστικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτές τις εποχές, όταν τα σωματεία βρίσκονται σε μια άθλια κατάσταση, όταν δεν υφίστανται σωματεία, όταν οι εργαζόμενοι δεν συνδικαλίζονται, είναι ότι πρέπει αυτήν τη στιγμή για να δώσουν οι δανειστές στην ελεύθερη αγορά να μην μπορούν να γίνονται απεργίες και οι απεργίες να χαρακτηρίζονται ως παράνομες. Είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή ένα σωματείο κλαδικό το οποίο δεν είναι στον ίδιο εργασιακό χώρο να μαζέψει το 50%+1 για να κάνει απεργία. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και για αυτό το λόγο γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης. Βασικά είναι εντολή των δανειστών και από πίσω ακολουθεί και ο ΣΕΒ που τρίβουν τα χέρια τους να μπορούν να χαρακτηρίζουν τις απεργίες παράνομες και το δικαίωμα που έχουν οι εργαζόμενοι να απεργήσουν, γιατί είναι το μόνο κορυφαίο δικαίωμα που έχουν και ανάχωμα για να μπορέσουν να διεκδικήσουν ή να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους, θα το χάσουν κι αυτό. Και να θυμίσω βέβαια ότι η απεργία είναι κατοχυρωμένη, είναι μέσα στο Σύνταγμά μας. Όπως και το δικαίωμα της εργασίας, όπως και το δικαίωμα της ισότητας. Δυστυχώς όλες αυτές οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει και η σημερινή με τους νόμους που φέρνουν και τα νομοσχέδια καταπατούν το Σύνταγμα πλήρως. Για αυτό λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση».

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Πρόσθεσε πως «τη Δευτέρα θα γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο το απόγευμα κάτω στην Αθήνα σε κεντρικό επίπεδο. Από κει και πέρα όμως πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, πρέπει να μην εφησυχάσουμε για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε όσο μπορούμε περισσότερο, γιατί το δικαίωμα της απεργίας πραγματικά είναι ιερό. Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να το κρατήσουν με νύχια και με δόντια».

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΒΦΛ

Για την επιστροφή των απολυμένων στη ΒΦΛ σχολίασε πως «είναι μια μεγάλη νίκη πρώτα από όλα για τους εργαζόμενους τους ίδιους, γιατί αυτοί οι άνθρωποι είχανε 18 μήνες βιοποριστικό πρόβλημα γιατί δεν είχαν εισόδημα από πουθενά και παράλληλα έδιναν έναν αγώνα. Είναι μια μεγάλη νίκη κυρίως για αυτούς τους ανθρώπους, από κει και πέρα βέβαια όμως ο αγώνας ο δικός τους κι όσοι βοηθήσανε δίπλα, ήταν και το Εργατικό Κέντρο που τους στήριξε όσο μπορούσε περισσότερο, είναι μια νίκη για όλους τους εργαζόμενους της Ελλάδας. Γιατί πραγματικά να πάρουν κουράγιο και να καταλάβουν οι πολίτες ότι με μαζικότητα, με αγωνιστικότητα, με ενότητα και φυσικά να διεκδικείς το δίκιο σου με όλες αυτές τις συνθήκες, υπάρχει η ελπίδα, υπάρχει η δυνατότητα να καταφέρεις να πετύχεις και να διεκδικήσεις το δίκιο σου. Αυτό το μήνυμα βγήκε από αυτήν την ιστορία και βέβαια το σημαντικότερο από όλα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι στις 22 του μηνός ελπίζουμε με το καλό θα μπούνε μέσα, να υπάρχει  μια εργασιακή ειρήνη πλέον γιατί αυτό είναι το σημαντικότερο. Πρέπει όλοι μαζί να κάτσουνε εκεί πέρα μέσα, να δουλέψουνε και να δούνε το μέλλον του εργοστασίου για όλους τους εργαζόμενους. Από κει και πέρα αυτό που εμείς έχουμε να πούμε είναι ότι οφείλουμε να πούμε ένα ευχαριστώ σε όλους τους φορείς και στους τοπικούς βουλευτές και στο υπουργείο Εργασίας, στη ΓΣΕΕ, στην Ομοσπονδία, όλοι αυτοί συμβάλλανε για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα και μακάρι να συναντάμε κι άλλα τέτοια αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα διότι οι εργαζόμενοι έρχονται σε πολύ δύσκολη θέση και βιώνουν μεγάλες αδικίες. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Τώρα είναι η ΣΕΚΑΠ δεν ξέρουμε τι θα σκάσει εκεί πέρα. Έχουμε τον Καρυπίδη, δηλαδή υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τέτοιες με μεγάλους αριθμούς εργαζομένων οι οποίοι βιώνουν τέτοιες καταστάσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *