Κάθετα αντίθετη με τη διαδικασία που ακολουθείται για το ΧΥΤΑ Καβάλας είναι η δημοτική  σύμβουλος Καβάλας Κορίνα Χιώτη Πρασσά που δεν ψήφισε θετικά για τη σύμβαση με τη ΔΙΑΜΑΘ

Κάθετα αντίθετη με τη διαδικασία που ακολουθείται για το ΧΥΤΑ Καβάλας είναι η δημοτική  σύμβουλος Καβάλας κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά που δεν ψήφισε θετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για τη σύμβαση με τη ΔΙΑΜΑΘ.

Σε δηλώσεις της η κ. Πρασσά σημείωσε πως «είχαμε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ένα θέμα που αφορούσε σύναψη σύμβασης με τη ΔΙΑΜΑΘ για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Καβάλας. Εγώ ήμουν υποχρεωμένη να καταθέσω την άποψή μου για το ΧΥΤΑ Καβάλας διότι ήταν και ένας από τους λόγους ο οποίος παραιτήθηκα και από αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής. Θεωρώ ότι ξεκινάνε κάποιες προσπάθειες, έστω και αργά, για να διορθωθούν κάποια πράγματα. Υπάρχουν κάποιες διαφορές της παρούσας σύμβασης με τις προηγούμενες οι οποίες είναι προς το καλύτερο, αλλά ο προβληματισμός μου και το ερώτημά μου ήταν ότι μέσα στη σύμβαση γράφει για το νόμιμα λειτουργούντα ΧΥΤΑ. Αυτή τη στιγμή δεν έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας ο ΧΥΤΑ, κι ας μας πει κάποιος ότι λειτουργεί νόμιμα αυτή τη στιγμή. Πώς λοιπόν να κάνουμε μια σύμβαση σε ένα ΧΥΤΑ που δεν έχει άδεια λειτουργίας; Ενέχονται πάρα πολλά προβλήματα αν συμβεί το παραμικρό. Δυστυχώς δεν προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες και με τον τρόπο με τον οποίο αρχικά είχαν προγραμματιστεί να γίνουν. Ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ δεν έχει άδεια ούτε πρόκειται να πάρει ποτέ άδεια. Μιλάμε για άδεια λειτουργίας της επέκτασης. Αυτός στο μέλλον ο υφιστάμενος θα πρέπει να γίνει μελέτη αποκατάστασής του. Επομένως το ερώτημά μου είναι γιατί να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί, να λαμβάνει τα σκουπίδια που λαμβάνει και από όμορους δήμους όπως του Παγγαίου και της Θάσου και κάποια στιγμή να πληρώσουν πρόστιμα οι Καβαλιώτες ή να χρειάζεται να λογοδοτούν οι όποιοι αιρετοί είναι και ακόμα και για τα σκουπίδια άλλων δήμων. Οπότε εγώ είχα κληθεί πρόσφατα να απολογηθώ και στη δικαιοσύνη για το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ χωρίς άδεια, οπότε ήταν αδύνατον να ταχθώ θετικά στη συγκεκριμένη εισήγηση. Και για αυτό απλά δήλωσα την παρουσία μου. Ο περιφερειακός σχεδιασμός λέει ότι οι δήμοι που έχουν ΧΥΤΑ είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν τα απορρίμματα από όμορους δήμους. Και αυτό κάναμε μέχρι στιγμής και κάνουμε, λαμβάνουμε και τα απορρίμματα και της Θάσου και του Παγγαίου».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΥΤΑ

Κι όπως τόνισε η κ. Πρασσά «από κει και πέρα όταν ήρθε εδώ ο υπουργός ο κ. Φάμελος και μας είπε ότι αυτός ο ΧΥΤΑ δεν είναι ΧΥΤΑ και δεν πρόκειται να αδειοδοτηθεί ποτέ, υπάρχει ένα πρόβλημα. Εγώ κατέθεσα τις προτάσεις μου, δεν έγιναν αποδεκτές, επομένως δεν μπορούσα να συνεχίσω να έχω το αξίωμα που μού έδωσε η δήμαρχος. Προτίμησα λοιπόν να παραιτηθώ γιατί ήμουν αντίθετη σε κάποια πράγματα, παρά να κατέχω μια καρέκλα για να την κατέχω απλώς. Εφόσον δεν είναι ΧΥΤΑ αλλά ας τον πούμε ΧΑΔΑ, γιατί οι Καβαλιώτες να λαμβάνουν σκουπίδια από άλλους δήμους; Να γίνει ΧΥΤΑ και πολύ ευχαρίστως να δεχτούμε τον όγκο και να πράξουμε τα νόμιμα. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ΧΥΤΑ και μας είπε ότι δεν πρόκειται ποτέ να αδειοδοτηθεί. Θα αδειοδοτηθεί το νέο κύτταρο. Αυτό θα αδειοδοτηθεί στην καλύτερη περίπτωση μετά από τρία ως πέντε χρόνια, για να γίνουν οι μελέτες. Από κει και πέρα μπορεί να γίνουν ενστάσεις, να πάμε σε συμβούλια, μπορεί όλα να πάνε καλά. Στην καλύτερη περίπτωση αν πάνε όλα καλά είναι σε τρία χρόνια να δημιουργηθεί το νέο κύτταρο. Γιατί τα επόμενα λοιπόν τρία χρόνια να λειτουργεί χωρίς άδεια με όλα τα επακόλουθα; Ας πούμε ότι δεν με ενδιαφέρει το άτομό μου ως αιρετή. Αλλά γιατί να επωμιστούν όλα αυτά τα πρόστιμα και όλες αυτές τις κυρώσεις οι δημότες της Καβάλας; Θεωρώ ότι είναι άδικο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *