Ισχυρή κακοκαιρία αναμένεται από σήμερα στην περιοχή, με καταιγίδες και δυνατούς ανέμους

Ισχυρή κακοκαιρία αναμένεται από σήμερα στην περιοχή μας με καταιγίδες και δυνατούς ανέμους. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας κ. Σταύρο Κυβράκη είναι σε επιφυλακή.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «η Υπηρεσία μας και ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αυτήν την περίοδο έχει επικεντρωμένο το ενδιαφέρον του στην αντιπυρική προστασία, διότι είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ο κίνδυνος είναι από τις δασικές πυρκαγιές. Κι αυτό έχει σχέση και με τις καταιγίδες και τους ισχυρούς ανέμους διότι υπάρχει η αστάθεια που φαίνεται ότι θα μας επηρεάσει από την Τετάρτη (σ.σ. σήμερα). Δεν θα κρατήσει μόνο μία μέρα, θα αναπτυχθεί και τις επόμενες και σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ από αυτά τα συστήματα που έχουν τη μορφή καταιγίδας, αυτό που κρατάμε είναι ο κίνδυνος πρόκλησης δασικής πυρκαγιάς, κάτι που έγινε την περασμένη εβδομάδα σε μία ανάλογη περίπτωση στη Θάσο, όπου είχαμε τρεις εστίες δασικής πυρκαγιάς. Αντιμετωπίστηκαν άμεσα και με τη βοήθεια των εναέριων μέσων -έχουμε αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα- και με τις επίγειες δυνάμεις που ευτυχώς στο νομό μας λόγω και του πλούσιου ιστορικού που έχουμε από τα προηγούμενα χρόνια, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού μας είναι ετοιμοπόλεμες και αποτελεσματικές».

ΠΡΟΣΟΧΗ

Όσον αφορά την καιρική αστάθεια των επόμενων ημερών και τα φαινόμενα που μπορεί να είναι κατά τόπους ισχυρά, είπε ότι «εκείνο που λέμε είναι να προσέχει πάρα πολύ ο κόσμος, κυρίως από τον κίνδυνο που μπορεί να προκληθεί από κεραυνό. Να μην είμαστε εκτεθειμένοι άσκοπα στην ύπαιθρο και να προσαρμόζουμε με τέτοιον τρόπο τα προγράμματά μας για αν αποφεύγουμε την έκθεση σ’ αυτόν τον κίνδυνο.

Υπάρχει και ο κίνδυνος για χαλαζοπτώσεις. Αν και εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, για την εκτεθειμένη φυτική παραγωγή. Είναι κάτι δύσκολο για τους αγρότες και δυστυχώς ούτε φέτος αποφευχθήκαν οι ζημιές.

Υπάρχει και ένας κίνδυνος αν υπάρχει ραγδαιότητα, να έχουμε και πλημμυρικές ροές σε κάποιους χείμαρρους. Κι εκεί χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στις ιρλανδικές διαβάσεις, εκεί δηλαδή που διασταυρώνεται ένας δρόμος, συνήθως χωματόδρομος, με έναν χείμαρρο και μπορεί να μετατραπεί για λίγη ώρα σε ποτάμι, αν έχουμε ραγδαία ισχυρή βροχόπτωση. Όλα αυτά πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας, να είμαστε υποψιασμένοι. Ο μηχανισμός δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο αν ο ίδιος ο πολίτης δεν προστατέψει τον εαυτό του. Αυτό είναι αυτονόητο. Επενδύουμε στην ενημέρωση του κοινού. Ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές. Πάρα πολλές έχουν προκληθεί από αμέλεια. Δεν πετάμε τσιγάρα και σκουπίδια μέσα στο δάσος, καθώς όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν μια δασική πυρκαγιά. Και επίσης όλοι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, να προσέχουν πάρα πολύ. Αυτά για αν περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, σαν το περσινό που ήταν το καλύτερο από αυτήν την άποψη. Να βοηθήσουμε όλοι για να έχουμε ένα ακόμη καλύτερο καλοκαίρι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *