Θ. Μουριάδης: Η ΕΤΑΔ είναι αποφασισμένη να βρεθεί μια λύση στο θέμα της Καλαμίτσας

Το θέμα της παραχώρησης της Καλαμίτσας από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Καβάλας συνεχίζει να προβληματίζει όπως σχολίασε ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Θεόδωρος Μουριάδης.

 Σύμφωνα με τον ίδιο «Αυτό που εγώ κατάλαβα είναι ότι η ΕΤΑΔ είναι αποφασισμένη να βρεθεί μια λύση στο θέμα της Καλαμίτσας. Εγώ αυτό κατάλαβα. Έχει βγει μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στην Ακτή, ότι θα γίνουν έργα όπως επίσης μπορούν να αναπτυχθούν και άλλα πολλά έργα, πλωτές εξέδρες κλπ!

 Καταρχάς πρέπει να γίνει στην Καλαμίτσα κάτι με το μεγάλο πρόβλημα το οποίο προέκυψε μετά την κατασκευή του λιμενίσκου. Δηλαδή πρέπει πρώτα να γίνει κάποια περιβαλλοντική μελέτη και να δούμε το θέμα με την μεταφορά της άμμου, γεγονός για το οποίο ο Δήμος Καβάλας, κάθε χρόνο χρειάζεται να βάζει μηχανήματα για να μεταφέρει την άμμο αυτή.

 Άρα αυτό που χρειάζεται πρώτα είναι η εφαρμογή της μελέτης, έτσι ώστε να προστατευθεί η ακτή από αυτό το φαινόμενο της μεταφοράς άμμου. Αν λυθεί αυτό το θέμα θα μπορούν να γίνουν και οι πλωτές εξέδρες. Υπάρχουν εκεί περιοχές αρκεί βέβαια όλα αυτά να μας τα υποδείξουν οι μελετητές».

 ΠΡΟΣΤΙΜΟ

Ο ίδιος βέβαια εξηγεί ότι προς το παρόν υπάρχει ένα πρόστιμο ΑΠΟ ΤΟΝ Δήμο Καβάλας προς  την πλευρά της ΕΤΑΔ, της τάξεως των 704 χιλιάδων ευρώ και για το οποίο η ΕΤΑΔ είπε ότι πρέπει να δοθεί. «Ο Δήμος Καβάλας  θα μπορούσε να κάνει την τακτοποίηση με το νόμο των αυθαιρέτων και έτσι θα λυνόταν το πρόβλημα ενώ θα προχωρούσε και η παραχώρηση της παραλίας, όπως δήλωσε η ΕΤΑΔ, δήλωσε που δεν έχει λόγο να αμφισβητήσω.

 Επίσης, υπάρχει ένα ακόμη πρόστιμο, άλλες 600 χιλιάδες ευρώ. Άρα τα πρόστιμα είναι μεγάλα. Αλλά αυτή την στιγμή υπάρχει ένα υπαρκτό πρόβλημα. Ενώ η Καλαμίτσα είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη μια και έχουμε μια παραλία εντός πόλης, αρα το πρόβλημα της Καλαμίτσας πρέπει να λυθεί άμεσα. Και η ΕΤΑΔ πρέπει να καταλάβει ότι μιλάμε για μια έκταση μεγάλη και για να αποκατασταθεί το ποσό ως πρέπει και για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, θα χρειασθούν πάρα πολλά χρήματα. Οπότε δεν είναι εύκολο να δηλώνουν για έργα και δράσεις έτσι απλά!

 Και ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Καβάλας βάζει μηχανήματα για την άμμο, παρέχει νερό. Άρα η ΕΤΑΔ αυτά πρέπει να τα λάβει υπόψιν του. Και είναι άλλο ο Δήμος Καβάλας να έχει την ευθύνη του χρόνου για 30 χρόνια για παράδειγμα και να αρχίσει να αναζητά προγράμματα αξιοποίησης και άλλο να ζει με το σημερινό καθεστώς αβεβαιότητας.

Άρα το θέμα του προστίμου πρέπει να τελειώσει με το νόμο της τακτοποίησης των αυθαιρέτων ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ενώ αυτό είναι το διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια μας για να συνεχίσουμε τις επαφές με την ΕΤΑΔ.»

 ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η ΕΤΑΔ έχει μια διάθεση συνεργασίας ενώ αυτό άφησαν να εννοηθεί οι φορείς της ΕΤΑΔ. «Αρχικά η Δήμαρχος θεώρησε ότι η ΕΤΑΔ έχει σχέδια για αξιοποίηση της περιοχής αφ εαυτής στην πορεία όμως άλλαξε την άποψη της όταν και έβγαλε την επίσημη ανακοίνωση της ΕΤΑΔ. Ίσως να τους μίλησαν για τα σχέδια των κτισμάτων αλλά τελικά φάνηκε ότι η ΕΤΑΔ έχει διάθεση συνεργασίας. Να μην ξεχνάμε ότι τίποτε επί της παραλίας δεν μπορεί να πουληθεί.

 Καμία πρόσβαση δεν περιορίζεται εξάλλου, οι παραλίες είναι ελεύθερες και αυτό πρέπει να το ξέρουμε όλοι. Ίσως να μην μπορεί να κάνει χρήση κάποιος των διευκολύνσεων της παραλίας, αλλά πρόσβαση στην παραλία δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει και να απαγορεύσει» σχολίασε.

 ΕΚΛΟΓΕΣ

«Βέβαια είναι οι εκλογές εμπρός μας και η δημοτική αρχή δεν θα αφήσει έτσι απλά να χαθεί αυτή η παραλία» τόνισε.

Αναφορικά με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας ο κ. Μουριάδης τόνισε ότι το ζητούμενο δεν είναι αν υπάρχουν 100 χιλιάδες περισσότερες ή λιγότερες. «Χρειάζεται ορθολογική διαχείριση των χρημάτων και θα μπορούσε να βάλει ο Δήμος κΑΒΆΛΑς περισσότερα χρήματα για τεχνικά έργα. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει όραμα!

Και δεν υπάρχει και σχέδιο! Δεν υπάρχει σχέδιο για την πόλη. Να κάνουμε μελέτες μια και αυτή είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Ετοιμάζουμε τα έργα που θέλουμε, έχουμε έτοιμες μελέτες και μόλις βγουν οι προσκλήσεις τότε εμείς είμαστε έτοιμοι, συνεργαζόμαστε και με την Περιφέρεια και προχωράμε με έργα!

 Να θυμίσω ότι όταν εγώ ήμουν Αντιδήμαρχος επί Δημαρχίας Σιμιτσή υπήρχαν έργα του ΕΣΠΑ στην Καβάλα ύψους 90 εκ. ευρώ και ήταν έργα που εκτελέσθηκαν. Υπήρχαν όμως μελέτες και μπορούσε να γίνει δουλειά. Πλέον δεν υπάρχουν ούτε μελέτες.

Μπορεί να καθυστερήσεις αλλά έργο μπορείς να παράγεις. Και η διοίκηση του Δήμου Καβάλας είναι ήδη διοίκηση πέντε χρόνων οπότε θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει κάποιο προγραμματισμό, κάποιο έργο! Είναι αυτή η γενικότερη φιλοσοφία ενός σύγχρονου Δήμου που θα έπρεπε να οραματισθεί, να κάνει ορθή διαχείριση των χρημάτων του και μετά να προχωρήσει σε σύνταξη μελετών ώστε να υπάρξει κάποια στιγμή και το έργο! Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι θα θέλαμε και δράσεις που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα το έργο που έκανε ο Δήμος Θάσου με την αντικατάσταση των λαμπτήρων με λάμπες λεντ. Αλλά ο Δήμος εκεί πρώτα έκανε μελέτη και μετά προχώρησε στην αλλαγή των λαμπτήρων!

 Ο Δήμος της Καβάλας έχει κόστος για την ρευματοδότηση της τάξεως του 1 εκ. ευρώ! Αν σκεφτούμε ότι με την αλλαγή που έκανε ο Δήμος Θάσου θα έχει εξοικονόμηση 70% και τόσο να μην είναι για το Δήμο Καβάλας, πάλι θα είναι ένα μεγάλο κέρδος. Συνεπώς αν δει κανείς το τεχνικό πρόγραμμα θα δει ότι οι μελέτες που υπάρχουν είναι αδιάφορες. Υπάρχει μια μελέτη για την Παναγία. Σωστό. Αλλά υπάρχει ήδη μελέτη. Ας εφαρμόσουμε αυτή που υπάρχει. Τι να την κάνουμε τη νέα μελέτη. Πρέπει να υπάρχει προτεραιότητα σε όλα» κατέληξε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *