«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μπούμε σε ένα επίπεδο παράνοιας που βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή», δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Καφεζυθοπωλών, Μιχάλης Μεταξάς

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους επιχειρηματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος. Προβλήματα που αφορούν και τους πελάτες τους, ενώ μειώνεται και η εμπορικότητα. Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καφεζυθοπωλών κ. Μιχάλης Μεταξάς σημείωσε πως ο νόμος αυτός φτάνει στα όρια της υπερβολής.

Συγκεκριμένα είπε ότι «ο αντικαπνιστικός νόμος πάντα εφαρμοζόταν στην Καβάλα, απλά το τελευταίο διάστημα εφαρμόζεται με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μπει σ’ ένα κυνήγι μαγισσών. Η βούληση της κυβέρνησης είναι να απαγορεύσει γενικά το κάπνισμα από οποιονδήποτε χώρο εκτός από το σπίτι μας, διότι ενώ ξεκινήσαμε με καθολική απαγόρευση του τσιγάρου στον εσωτερικό χώρο, αυτό μεταφέρθηκε και στον εξωτερικό κι αρχίζουμε τις ερμηνείες και τις παρερμηνείες του νόμου. Πόσες πλευρές πρέπει να είναι ανοιχτές, ποιες πλευρές, αν η οροφή θα είναι ανοιχτή, αν τα πλαϊνά θα είναι ανοιχτά. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μπούμε σε ένα επίπεδο παράνοιας που βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή. Ο νόμος προβλέπει ότι κάτω από προϋποθέσεις μπορούμε σε εξωτερικούς χώρους να καπνίζουμε έχοντας όμως κάποιες ασάφειες, διότι όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είναι διαμορφωμένα στους εξωτερικούς χώρους με τον ίδιο τρόπο, οπότε οι διαφορές και οι ιδιαιτερότητες του κάθε μαγαζιού. Έγιναν έγγραφες απορίες στη Διεύθυνση Υγείας που με τη σειρά της τις μεταβίβασε στο υπουργείο και περιμένουμε διευκρινήσεις για κάποια ιδιαίτερα μαγαζιά που χρήζουν ερμηνείας».

ΠΑΡΑΠΟΝΑ

Για το αν υπάρχουν παράπονα από τους καταναλωτές είπε ότι «έχουμε παράπονα, διότι ερμηνεύουν την ιδιαίτερη αυστηρότητα του αντικαπνιστικού νόμου στους εξωτερικούς χώρους, λέγοντάς μας ότι τόσα εργοστάσια γύρω μας υπάρχουν και ρυπαίνουν, το πρόβλημα είναι ο καπνός του τσιγάρου; Η αλήθεια είναι ότι η εφαρμογή του νόμου είναι λίγο υπερβολική όσον αφορά τους εξωτερικούς, χώρους. Από ‘κει και πέρα θεωρώ ότι κανένας επαγγελματίας δεν έχει το περιθώριο να χρεωθεί με οποιοδήποτε πρόστιμο και οποιαδήποτε διχογνωμία των ελεγκτικών αρχών.

Είναι υπερβολικός ο νόμος και σε μερικές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Εμείς σε συλλογικό επίπεδο έχουμε κάνει ήδη κάποιες παρεμβάσεις για κάποιες διευκρινήσεις και ερμηνεία του νόμου με μεγαλύτερη σαφήνεια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *