Θετικότατα χαρακτήρισε τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης ο φοροτέχνης λογιστής Ντίνος Κλειτσιώτης

Έως το τέλος του Ιουλίου είναι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και συγκεκριμένα έως τις 29 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον φοροτέχνη λογιστή  κ. Ντίνο Κλειτσιώτη, επιβάλλεται οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους διότι θα τους υποβληθούν πρόστιμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κλειτσιώτης «Πράγματι η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 29 του μήνα, την ερχόμενη Δευτέρα δηλαδή. Για όσους ξεχασμένους, της τελευταίας στιγμής, ας προστρέξουν τώρα στα λογιστικά γραφεία ή ας υποβάλλουν τις δηλώσεις τους από μόνοι τους, αν βέβαια το μπορούν!

Είναι γεγονός ότι έχει μείνει αρκετά μεγάλος όγκος δηλώσεων προς υποβολή και είναι γύρω στις 600 χιλιάδες ακόμη δηλώσεις για να υποβληθούν».

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις 2019. Εκπνέει τη Δευτέρα 29 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων.

Εφόσον δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην προθεσμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος, ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να πληρωθεί και η πρώτη δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις από τις συνολικά 6,2 εκατ. Μέχρι στιγμής από τις υποβληθείσες δηλώσεις μία στις τρεις (ποσοστό 32,51%) είναι χρεωστικές. Από τις 2.244.877 δηλώσεις έχει βεβαιωθεί πρόσθετος φόρος συνολικού ύψους 1.989.352.648 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος φόρος φτάνει τα 886,17 ευρώ.

Από την έως τώρα εκκαθάριση προκύπτουν 769.559 δηλώσεις (ποσοστό 11,16%), οι οποίες είναι πιστωτικές. Ο συνολικός φόρος που πρέπει να επιστραφεί είναι 244.244.900 ευρώ, που αντιστοιχεί σε μέση επιστροφή 317 ευρώ.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα δοθεί νέα παράταση και όσοι δεν έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων που ξεκινούν από 100 έως και 500 ευρώ.

«Για τα φυσικά πρόσωπα το πρόστιμο είναι 100 ευρώ, για τα νομικά πρόσωπα είναι 250 – 500 ευρώ. Γι αυτό μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να κάνουν όλοι τη δήλωσή τους» τόνισε.

ΜΕΤΡΑ

Αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης ο κ. Κλειτσιώτης τόνισε ότι «Πραγματικά μείναμε όλοι έκπληκτοι με τις ανακοινώσεις και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Όλος ο κόσμος ένοιωσε ανακούφιση, τα είδε με πολύ θετικό μάτι και δη ανεξαρτήτου πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός.

Από την στιγμή που παίρνοντας τον ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο θα δουν μια σοβαρή μείωση, αυτό λέει πολλά. Εξαγγελίες της σήμερα αντιπολίτευσης έλεγαν για μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 όμως. Σήμερα βλέπουμε ότι μας εξέπληξε θετικά ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί από φέτος.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 22%, για το σύνολο των 6,4 ιδιοκτητών ακινήτων από φέτος. Το 2020 θα ακολουθήσει ακόμη μία μείωση κατά 10%».

Ειδικότερα στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο:

– Για τις μικρές ιδιοκτησίες αξίας έως 60.000 ευρώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 30%

– Για ιδιοκτησίες αξίας απο 60.000 ευρώ μέχρι 70.000 ευρώ η μείωση θα είναι 27%.

– Για ακίνητη περιουσία από 70.000 ευρώ μέχρι 80.000 ευρώ η μείωση θα είναι 25%.

– Για ακίνητη περιουσία από 80.000 ευρώ μέχρι 1.000.000 ευρώ η μείωση θα είναι 20%.

– Για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες που υπερβαίνουν σε αξία το 1 εκατ ευρώ η μείωση είναι 10%.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Και πρόσθεσε πως «Και σε ό,τι αφορά την φορολογία θα δούμε την μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019 και στη δήλωση του 2020. Και εδώ μας εξέπληξε ο πρωθυπουργός μια και είχε πει για μείωση το 2020. Η μείωση θα τονώσει την οικονομία και θα υπάρξει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Είμαστε η ποιο ακριβή χώρα σε όλη την Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους φόρους. Κανένας επενδυτής δεν έρχεται να επενδύσει με αυτούς τους συντελεστές.

Οι εταιρείες αντί για 28% θα φορολογηθούν με 24% και το 2020 με 20%. Τα εισοδήματα θα είναι σαφώς λιγότερο φορολογήσιμα. Και δεν σταματάμε εκεί, πολλά θα δούμε στο φορολογικό νομοσχέδιο».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιληφθούν οι μειώσεις στο φόρο εισοδήματος που θα ξεκινήσουν από φέτος και θα κλιμακωθούν σταδιακά σε βάθος τετραετίας. Ειδικότερα, οι διατάξεις του θα αφορούν:

– Τη μείωση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2019 και στο 20% το 2020.

– Τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% φέτος.

– Τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Το μέτρο θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020. Έτσι, η θετική επίπτωση του θα αρχίσει να φαίνεται για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους, μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου.

– Η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων που σήμερα ανέρχεται σε 45%.

– Η σταδιακή κατάργηση μέσα στα επόμενα χρόνια της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και του Τέλους Επιτηδεύματος.

– Η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15%.

– Η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από 24% σε 22% και από 13% σε 11% σε βάθος τετραετίας.

– Η αναστολή για μια τριετία του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

– Η αναστολή, επίσης, για τρία επιπλέον χρόνια, του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

– Η έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων».

ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΑ

Τέλος ο κ. Κλειτσιώτης ανέφερε ότι «Όλα τα μέτρα είναι θετικότητα, θα δούμε την υλοποίηση τους και δεν πιστεύω σε ανακολουθία. Κάποιοι ρωτούν που θα βρεθούν τα λεφτά; Μα όταν μειώνεις τους φόρους αυξάνεις την χρηματική κίνηση. Όταν με την κυβέρνηση Σαμαρά μειώσαμε το ΦΠΑ στο 13% είχαμε αύξηση της κίνησης. Μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές και ο κάθε επαγγελματίας θα πάψει να φοροδιαφεύγει. Η απάντηση είναι εδώ. Η πίτα θα μεγαλώσει και θα ισοσκελισθεί το ποσό. Μιλώ σαν λογιστής και βλέπω θετικότατα μέτρα».  Ο κ. Κλειτσιώτης κατέληξε κάνοντας λόγο για διάχυτη αισιοδοξία, για κάτι καλό που θα γίνει στην χώρα. «Πιστεύω στον Κυριάκο Μητσοτάκη» σημείωσε με έμφαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *