«θα τρέξουμε σε ό,τι αφορά την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων» δηλώνει η Δήμαρχος Καβάλας

Το θέμα της κατασκευής ενός  Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων  απασχολεί έντονα τη Διοίκησης του Δήμου Καβάλας.  Η δήμαρχος  κ. Τσανάκα ασχολείται με το θέμα αυτό και έκανε σχετικές δηλώσεις.

Όπως τόνισε αρχικά «Καταρχάς θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο πρώην δήμαρχος  κ. Σιμιτσής όταν έγινε η συνάντηση των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων για το θέμα αυτό δεν έμεινε μέχρι τέλους, οπότε δεν ξέρει τι τελικά ειπώθηκε. Αυτό που πρέπει να τονίσω για την ουσία της υπόθεσης είναι ότι όταν παρέλαβα την έκθεση στην οποία φαίνεται ότι ο Δήμος Καβάλας είναι δεκαετίες πίσω σε ό,τι αφορά τον φάκελο «Σκουπίδια»,  έστω και αν ο κ. Σιμιτσής ήταν μέλος και της ΔΙΑΜΑΘ όταν ήταν στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας  και δη Αντιπρόεδρος της, τώρα τρέχω για να προλάβω.

Την προηγούμενη δεκαετία στην Ελλάδα έβρεχε ΣΜΑ και ΚΔΑΥ. Γιατί είναι αλήθεια πως από εκεί έπρεπε να ξεκινήσουμε. Εμείς ούτε ΚΔΑΥ έχουμε ούτε ΣΜΑ αδειοδοτημένο έχουμε. Για ΣΜΕΑ δεν μιλάμε μια και πρόκειται για κάτι καινούριο οπότε δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να δούμε κάτι φτιαγμένο….

Θα τρέξουμε για να προλάβουμε τώρα, για να προλάβουμε να κάνουμε κάτι. Βέβαια ο κ.  Σιμιτσής επιχείρησε να κάνει ένα ΚΔΑΥ αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με την κοινωνία της Καρβάλης.

Βέβαια η κοινωνία της Καρβάλης έχει τα δίκια της. Γιατί είναι έτσι και αλλιώς βεβαρυμμένη και δεν μπορεί να δεχθεί και κάτι άλλο. Το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ)  δεν είναι κάτι φοβερό και τρομερό αλλά δεν το θέλουν οι κα΄τοικοι της Καρβάλης. Οφείλουμε να λάβουμε όμως υπόψιν τι θέλει η τοπική κοινωνία μια και δεν μιλάμε για κάτι που αφορά σε κάτι προσωρινό αλλά σε μια μόνιμη κατασκευή με βάθος χρόνου».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Η ίδια σημείωσε ότι ο Δήμος Καβάλας δεν έχει μεγάλες εκτάσεις. «Είμαστε γεμάτοι θάλασσα, βράχια και βουνά. Οι χώροι για να κάνεις κάποιο έργο είναι λίγοι. Στην αρχή είπαμε να πάμε δίπλα στον ΧΥΤΑ μια και για τον ΧΥΤΑ κανείς δεν μιλά και δεν ενοχλεί κανέναν. Όμως το έδαφος είναι δύσκολο και δύσκολα θα κατασκευάσουμε κάτι εκεί.

Επίσης στον ΧΥΤΑ ένα ΣΜΕΑ και ένα ΣΜΑ μαζί όπως θα θέλαμε να κάνουμε  σημαίνει ότι θα πάνε όλα τα απορρίμματα δια μέσω του Περιγιαλίου!!!  Αυτό θα είναι τρομερό. Ένα εργοστάσιο μαζί με σταθμό μεταφόρτωσης και όλα τα απορριμματοφόρα  του νομού Καβάλας θα πρέπει να περνούν μέσα από την συνοικία του Περιγιαλίου.

Ακόμη και ατυχήματα θα φοβόμαστε μήπως γίνουν… Τα απορριμματοφόρα από άλλους Δήμους όταν έρχονται στο Περιγιάλι κινούνται με αυξημένη ταχύτητα  γιατί δεν ξέρουν ότι μιλάμε για κατοικημένη περιοχή. Για αυτό άλλωστε κάθε μέρα δεχόμαστε παράπονα από τον κόσμο εκεί.

Από την άλλη έπρεπε να μπει η μονάδα σε ένα χώρο που να μην ενοχλεί πολύ. Να εξασφαλίσουμε την λιγότερη δυνατή ενόχληση. Η Άσπρη Άμμος που είχε επιλεγεί για ΣΜΑ και δεν είχε αδειοδοτηθεί ήταν στην μέση του συγκοινωνιακού κόμβου. Και έπρεπε να διαλέξουμε μια μονάδα ανοικτή ή κλειστή στην συνέχεια.

 

Η ανοικτή ήταν πολύ εύκολη να γίνει και κατ΄ αυτόν τον τρόπο μπορεί να προλαβαίναμε και τα χρηματοδοτικά πακέτα και τα προγράμματα και όλα. Αλλά η ανοικτή μονάδα έχει τις μυρωδιές της. Και είπαμε για ανοικτή για να προλάβουμε τις ημερομηνίες αλλά οι καινούριες μονάδες μιλούν για κλειστές προδιαγραφές και αναερόβια επεξεργασία. Δηλαδή στην Κρήτη που είχαν ανοικτή μονάδα, μια περιοχή σε όλη την Ελλάδα που είναι πιο μπροστά από όλους μας, κάνουν ενέργειες για να πάνε σε κλειστή μονάδα από την ανοικτή που είχαν».

μοναδα

Μια αερόβια μονάδα σύμφωνα με τη Δήμαρχο σημαίνει ότι θα βάζει κανείς τα απορρίμματα μέσα σε ένα κύλινδρο και τα επεξεργάζεσαι με ένζυμα και όχι με τον αέρα.

«Αφού λοιπόν μιλάμε για μια κλειστή μονάδα που δεν θα μυρίζει, αφού δεν θα έχουμε οπτική όχληση μπορούμε με δέντρα να καλύψουμε το όλο κατασκεύασμα. Η μονάδα αυτή  θα θέλει έναν χώρο ως αυτό που είχαμε τα αντίσκηνα των προσφύγων.

Εμείς λοιπόν κατεβαίνουμε μαζί με τον δήμαρχο κ. Μαμτσάκο στην Αθήνα και θα συναντήσουμε όλους τους αρμοδίους, όπως και τον Βασίλη Λιόγκα που υπερθεμάτιζε για την κλειστή μονάδα. Ο χρόνος πιέζει, δεν ξέρω αν θα προλάβουμε τα προγράμματα αλλά θα πάμε. Το θέμα είναι να προλάβουμε. Όλες οι άλλες περιοχές ήθελαν  ωρίμανση. Εμείς πρέπει να τρέξουμε και να προλάβουμε τις ημερομηνίες και να κάνουμε κάτι που θα ενοχλεί λίγο και θα χρηματοδοτηθεί από τα προγράμματα» σημείωσε καταληκτικά.

ΟΜΙΛΙΑ

Με την ιδιότητα του συμβούλου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. ο Βασίλης Λιόγκας μίλησε την Δευτέρα  το απόγευμα στην πόλη της Καβάλας  καλεσμένος του Επιμελητηρίου. Ανέπτυξε το θέμα του ηλεκτρονικού μητρώου αποβλήτων. Πριν την ομιλία του ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το γνωστό και σε εκκρεμότητα σχέδιο κατασκευής και λειτουργίας στην πόλη μας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.). Γνωστό και ως «εργοστάσιο σκουπιδιών». Για το ίδιο θέμα ο κ. Λιόγκας είχε ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, από το οποίο προσκλήθηκε, στο τέλος του 2016.

Ο κ. Λιόγκας επανέλαβε ότι το έργο είναι χρηματοδοτούμενο 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι υπάρχει εξασφαλισμένο ποσό 21 εκ ευρώ. «Για το έργο αποφασίζουν οι Ο.Τ.Α.» είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε με νόημα: «Στο Υπουργείο δεν είναι γνωστό ούτε που θα γίνει το εργοστάσιο, ούτε η τεχνολογία που θα ακολουθήσει». Με λίγα λόγια καταλαβαίνουμε ότι όλα είναι πιθανά.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η ΔΙΑΜΑΘ ,που χειρίζεται το θέμα σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, προσπαθεί να εξακριβώσει (πριν επισημοποιήσει την πρόταση της) την καταλληλότητα του χώρου όπου υπήρχαν τα αντίσκηνα των προσφύγων. Περιοχή κοντά στην Άσπρη Άμμο και στον κόμβο του νέου λιμανιού της Εγνατίας οδού. Η ΔΙΑΜΑΘ εξέτασε αλλά τελικά υπαναχώρησε, το ενδεχόμενο η Μ.Ε.Α. να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει σε οικόπεδο της Βιομηχανικής Περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση