«Θα συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία, για έναν δήμο εύρωστο, όπως τον έχουμε πετύχει» δηλώνει ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ

Συνεχίζει τις περιοδείες του στη Θάσο ο δήμαρχος κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ ενώ στις δηλώσεις του τονίζει ότι όταν πρωτο-ανέλαβαν τη διοίκηση του Δήμου Θάσου βρήκαν χρέος άνω των 20 εκ. ευρώ και σήμερα έχουν πλεόνασμα 2,5 εκ. ευρώ!

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ δήλωσε ενόψει εκλογών ότι «έχουμε τυπώσει το πρόγραμμά μας ενώ υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή. Έχουν αρχίσει και οι ομιλίες σε όλα τα χωριά του νησιού –στο σύνολο 14- και στα ορεινά χωριά και στις σκάλες. Θα συνεχίσουμε μέχρι και στις 24 Μαΐου, την προ-παραμονή των εκλογών».

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Κάνοντας μια αναφορά στην 9χρονη θητεία του είπε ότι «πήραμε ένα Δήμο Θάσου  που είχε έλλειμμα πάνω από 20 εκ ευρώ, τον ξεχρεώσαμε και τώρα έχουμε πλεόνασμα 2,5 εκ ευρώ. Όταν ο δήμος καταχρεώθηκε τότε έπαιρνε 2,5 εκ ευρώ μόνο από τις ΣΑΤΑ. Τώρα που τον ξεχρεώσαμε παίρνουμε μόλις 250 χιλιάδες, δέκα φορές λιγότερα. Αυτό είναι ενδεικτικό της πολιτικής μας, του νοικοκυρέματος, των προτεραιοτήτων μας και της νοοτροπίας μας ημών που διοικούμε από το 2011. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που μας διακρίνει. Θα συνεχίσουμε το νοικοκύρεμα του δήμου, θα τον κάνουμε ακόμη πιο παραγωγικό και ακόμη πιο γόνιμο».

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Μιλώντας για τις προτεραιότητές του στην επόμενη θητεία, είπε ότι «θα είναι η συνέχιση του έργου μας, όπου ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στις υποδομές, οι οποίες επίσης είχαν μεγάλο έλλειμμα και μιλώ για τη διαχείριση του περιβάλλοντος. Δηλαδή τη διαχείριση των απορριμμάτων με το σχέδιο zero waves, που διαχειρίζεται όλα τα απορρίμματα μέσα στα όρια του νησιού, με ανακύκλωση, κομποστοποίηση, και δεν μεταφέρουμε 10-11 χιλιάδες τόνους ετησίως με τα φέρρυ μπόουτς που σημαίνει και περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος. Επιπλέον, οι υποδομές μας σε βιολογικούς που από μας ξεκίνησαν. Όταν αναλάβαμε το δήμο εξυπηρετούνταν μόλις 2,5 οικισμοί στο νησί και ολοκληρώνοντας και την επόμενη θητεία θα έχουμε ολοκληρώσει το έργο της διαχείρισης των υγρών λυμάτων στο νησί. Θα υπάρχουν οι μεγάλοι βιολογικοί που θα εξυπηρετήσουν και θα δεχθούν στο μέλλον τα λύματα από το σύνολο των οικισμών. Επιπλέον, για πρώτη φορά αυτός ο δήμος ασχολήθηκε με την εξοικονόμηση ενέργειας και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αναφέρω ενδεικτικά την αντικατάσταση του φωτισμού με led και την αξιοποίηση της βιομάζας του δάσους.

Δεν σταθήκαμε μόνο εκεί. Προχωρήσαμε και στην κοινωνική πολιτική η οποία ήταν ανύπαρκτη και σήμερα είμαστε ένας από τους πρώτους 15 δήμους που έκανε Κέντρο Πρόληψης Δημοτών. Είμαστε από τους πιο πολυβραβευμένους δήμους για την κοινωνική μας πολιτική, αλλά και για την περιβαλλοντική μας πολιτική.

Επιπλέον, προχωρούμε και ολοκληρώνουμε master plan για την κατασκευή του μεγάλου λιμανιού του νησιού. Ήμασταν από τους 7 δήμους –μόνο- της χώρας, που έκανε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ένα εξαιρετικό εργαλείο ανάπτυξης και έργων. Και βεβαίως μέσω της Ανωνύμου Εταιρείας πέρα από τη διαχείριση και λειτουργία των δημοτικών τουριστικών μας επιχειρήσεων, βάζουμε στόχο να μπούμε και σε άλλους νευραλγικούς τομείς όπως διαχείριση του δάσους, διαχείριση λατομείων, συγκοινωνιών. Ανοίγουν, δηλαδή, νέα πολύ σπουδαία κεφάλαια τα οποία είναι πρόκληση για την επόμενη περίοδο».

ΛΑΤΟΜΕΙΑ

Για τα λατομεία μαρμάρου, συγκεκριμένα, είπε ότι «όταν αναλάβαμε, ο Δήμος Θάσου είχε εισπράξει για τελευταία φορά 470 χιλιάδες το 2010. Από τον πρώτο χρόνο και χωρίς να δώσουμε καμία άδεια λατομείων εμείς εισπράττουμε 1,5 εκ. Αυτό είναι ενδεικτικό και αφήνει πάρα πολλά ερωτηματικά για τη νοοτροπία και τις σχέσεις των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου Θάσου με αυτόν τον κλάδο. Επίσης, ζητήσαμε από το υπουργείο και έχει μπει ως επιλέξιμη τεχνική η υπόγεια εξόρυξη, μέσα στο νέο λατομικό νόμο. Νομιμοποιήσαμε το λιμάνι στο Βαθύ, έναν εμπορικό λιμένα, που μπορεί να μεταφέρουν εκεί φορτία, όλα αυτά τα μπάζα  που προκύπτουν από τα λατομεία που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αποβάλλονται από το νησί και εισάγονται μέσα χρήματα. Βγάζουμε μπάζα και εισάγουμε «χρυσό». Επιπλέον έχουν μπει αυστηροί κανόνες μέσα από το γενικό σχεδιασμό. Ορίστηκαν αυστηρές λατομικές ζώνες μόνο εκεί που υπάρχει σήμερα λατομική δραστηριότητα. Μέσα από τη δική μας Ανώνυμη Εταιρεία έχουμε βάλει ως σκοπό την λειτουργία –κάτω από αυστηρές περιβαλλοντικές προϋποθέσεις- λατομείου, που σημαίνει ότι αντί να εισπράττει ο δήμος το 8% θα έχει το 100% της διαχείρισης. Με ελάχιστη επέμβαση στο περιβάλλον θα έχουμε τα πολλαπλάσια κέρδη. Και βέβαια, αυστηροί κανόνες. Δεν ανοίξαμε πόλεμο, όμως βάλαμε τους κανόνες και τους τηρούμε με ευλάβεια. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και θα τηρηθεί με ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα ο νόμος και θα έχουμε ακόμη περισσότερα έσοδα. Όμως, προέχει το περιβάλλον και η αειφορία».

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Κλείνοντας, έστειλε το πολιτικό του μήνυμα προς τους Θάσιους δημότες, λέγοντας ότι «αυτό που ζητάω είναι να με εμπιστευτούν, όπως το έκαναν δύο φορές, στο τιμόνι του δήμου του νησιού μας, ούτως ώστε να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία, για έναν δήμο εύρωστο, όπως τον έχουμε πετύχει, για έναν δήμο που η βαριά του βιομηχανία είναι ο τουρισμός αλλά δίνουμε έμφαση και στον πρωτογενή τομέα. Και βεβαίως, για έναν δήμο που το 2020 ξεκινούν μεγάλα αναπτυξιακά έργα τα οποία εμείς γνωρίζουμε πώς θα διαχειριστούμε και θα προωθήσουμε. Και δεν είναι καιρός για πειραματισμούς και για χάσιμο χρόνου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *