«Θέμα των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών η προστασία του περιβάλλοντος» αναλύει ο Δήμαρχος Θάσου  Κώστας Χατζηεμμανουήλ

Το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής στην Αθήνα επισκέφθηκε ο δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ για την αντιπυρική ενίσχυση της Νότιας Θάσου. Επίσης είχε επικοινωνία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα του Βιολογικού Σταθμού του Πρίνου. Σε δηλώσεις του τόνισε αρχικά ότι «Ήταν ένα ταξίδι αφιερωμένο σε ό,τι αφορά την πρώτη του ημέρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτό γίνεται συνήθως, αλλά ευτυχώς αυτή την φορά είχαμε μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά  ένα θέμα που το κυνηγούσαμε από τις αρχές Αυγούστου ακόμη.

Ο Πρίνος πιο συγκεκριμένα, εντάχθηκε στους οικισμούς της προτεραιότητας Γ και αυτό  απλά σημαίνει ότι μιλάμε για οικισμούς για τους οποίους η Ελλάδα έχει κοινοτική υποχρέωση να τους κατασκευάσει βιολογικούς καθαρισμούς.

Αυτό ήταν το πρώτο υποχρεωτικό βήμα και υπογράφηκε η απόφαση του γενικού γραμματέα υδάτων οπότε έγινε το βήμα και μόλις ανοίξει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα ενταχθεί και θα αποκτήσει βιολογικό Πρίνος.

Και βέβαια εκεί παρακολούθησα και την εξέλιξη στη διαχείριση των άλλων αποβλήτων, όπως και των έργων που γίνονται στο νησί.  Την Τρίτη από την άλλη είχα συνάντηση και με το νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος  και με τον υπαρχηγό και το θέμα που μας απασχόλησε ήταν η παρουσία της Πυροσβεστικής στη νότια Θάσο και κυρίως το χειμώνα που είναι ελάχιστες οι περιπολίες.

Επίσης θέλουμε την ετοιμότητα που απαιτείται λόγω των αστικών τύπου πυρκαγιών που προκαλούν ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.  Έτσι λοιπόν μπήκε μια βάση συνεργασίας μια και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που μας αφορά τα μέγιστα και χρόνια τώρα το αναζητούμε».

ΣΤΟ ΑΝΟΒΕΡΟ

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ταξίδι του στο Ανόβερο, αναφέροντας ότι «Παράλληλα ταξίδεψα και στο Ανόβερο σε μια 6μελή αντιπροσωπεία και εγώ ως εκπρόσωπος του ΚΕΔΕ ήμουν εκεί μαζί με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, τον Πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας αντίστοιχα, τους κ.κ. Βαρβίδη και Τσολακίδη όπως επίσης και τους συμβούλους του υπουργείου και του κέντρου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον εκπρόσωπο της γερμανικής συνέλευσης.

Εκεί μιλήσαμε και συνεργασθήκαμε και με τον Περιφερειάρχη του Ανόβερο αφού είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε και να δούμε το μοντέλο του οδοφωτισμού. Μια και ανοίγει ένα νέα πρόγραμμα για τους Δήμους, με φωτισμό με led και εκεί υπάρχει πια μια πλούσια εμπειρία, στο Ανόβερο. Έτσι είδαμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του προγράμματος, τώρα που μάθαμε ότι ανοίγει πρόγραμμα από το ταμείο των ευρωπαϊκών επενδύσεων και από το δικό μας ταμείο μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι για να αντικαταστήσουν τον συμβατικό φωτισμό, αυτό δηλαδή που ξέρουμε μέχρι και σήμερα κάθε τύπου, ο οποίος και ενεργοβόρος είναι αλλά και ποιοτικός δεν είναι αφού δεν έχει την ποιότητα του led.

Εκεί λοιπόν είδαμε πως οι γερμανοί αντικατέστησαν το δικό τους παλιό φωτισμό, ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληροί αυτό το προϊόν έτσι ώστε  να προχωρήσουμε και εμείς αναλόγως.

Αυτός ήταν ο ρόλος μας και αυτή ήταν η αποστολή μας. Τώρα οι Δήμοι πρέπει όλοι να σκεφτούμε οικολογικά και να βάλουμε υψηλούς στόχους για τη δική μας νοοτροπία,. Γιατί εκεί έχουν μια τάξη.

Όλα αυτά τα έργα κάνουν καλό όχι μόνο στο ταμείο μας. Δηλαδή δεν είναι μόνο θέμα ενεργοβόρο αλλά και θέμα ποιότητας, δηλαδή έχουμε μικρότερες εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Άλλωστε στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχουμε μείωση των εκπομπών αυτών κατά 30%. Έτσι λοιπόν πέρα από όλα αυτά, και ενδεικτικά θα σας πω, ότι ο Δήμος της Θάσου, αν αντικαταστήσει τον ηλεκτροφωτισμό του, σε 50 χιλιάδες ώρες λειτουργίας, περί τα 12 χρόνια δηλαδή θα έχει εξοικονομήσει περί τα 4,5 εκ. ευρώ πέρα από τα άλλα οφέλη.

Και γενικά πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, γιατί αυτό που προέχει είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση πόρων προς όφελος όλων μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *