«Θέλουμε το δρόμο αλλά θέλουμε και το περιβάλλον προστατευμένο» δήλωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμυγδαλεώνα  Δημήτρης Πουρσαϊτίδης 

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμυγδαλεώνα κ. Δημήτρης Πουρσαϊτίδης  σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην σύσκεψη που έγινε στον Αμυγδαλεώνα  αναφορικά με την πρόθεση της Εγνατίας Οδού να περάσει ο οδικός άξονας Ε61 μέσα από το περιαστικό δάσος από τον Άγιο Σίλα μέχρι  το ΚΤΕΟ.  Οι κάτοικοι του Αμυγδαλεώνα δεν λένε όχι στην κατασκευή του έργου αλλά λένε όχι στην καταστροφή του δάσους.

Ο κ. Πουρσαϊτής αρχικά ανέφερε «Ενημερωτική συνάντηση με θέμα τον οδικό άξονα Ε61 που θα ενώσει τη Δράμα με την Καβάλα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο πολιτιστικό κέντρο Σταυρού Αμυγδαλεώνα, κατόπιν πρωτοβουλίας του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής. Παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Ανέστης Τσουρουκίδης και Ζήσης Μπόνιας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ξανθόπουλος, καθώς και οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων που άκουσαν και συζήτησαν τις αντιρρήσεις των κατοίκων για το τμήμα του δρόμου Σταυρός Αμυγδαλεώνα- Άγιος Σίλας. Στη συνάντηση δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Ο κόσμος ενημερώθηκα για το τι πρόκειται να γίνει. Απόφαση δεν πάρθηκε, μόνο ενημέρωση για το τι θα γίνει έγινε.  Το τοπικό συμβούλιο δεν είναι αντίθετο με την κατασκευή του οδικού άξονα που θα αποδειχθεί χρήσιμος και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τόπου. Απλά, είμαστε αντίθετοι στην προτεινόμενη όδευση. Εναλλακτικές χαράξεις υπάρχουν που ίσως να κοστίζουν περισσότερο, ωστόσο θα είναι κρίμα να καταστραφεί το περιαστικό μας δάσος, που είχε φυτευτεί από τους κατοίκους προ 50ετιας και είχε προστατευθεί από την καταστροφική πυρκαγιά του 1985».

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΔΕΥΣΗΣ

Πρόσθεσε δε ότι «Ειδικοί σαφώς και δεν είμαστε, με τις λίγες γνώσεις όμως που διαθέτουμε στο τοπικό συμβούλιο προτείναμε είτε τη μεταφορά της όδευσης στην αμέσως επόμενη βουνοπλαγιά προς το ιδιωτικό ΚΤΕΟ όπου η έκταση είναι θαμνώδης, είτε την κατασκευή τούνελ πάλι στην ίδια βουνοπλαγιά, είτε τη χρήση της παλιάς εθνικής οδός Ελευθερούπολης – Καβάλας ως κλειστού αυτοκινητόδρομου. Σύμφωνα με όσα ακούσαμε ο δρόμος θα περάσει από τα Τενάγη και κάτω από τον περιφερειακό δρόμο των Κρηνίδων και από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Ο χάρτης της Εγνατίας Οδού ΑΕ που χρησιμοποιήθηκε μας έδειξε ότι ο δρόμος θα περάσει ανάμεσα από την αντιπυρική ζώνη και τα σπίτια του Σταυρού. Γκρίνιες στον Αμυγδαλεώνα δεν υπάρχουν παρά μόνο γκρίνιες για το δάσος. Το ότι θα περάσει έξω από τον Αμυγδαλεώνα ίσως να είναι καλό, ίσως όχι. Από τα Τενάγη δεν ξέρουμε αν θα περάσει, Άκουσα ότι περνά αλλά δεν ξέρω σίγουρα. Και φυσικά θα έχουμε θέμα και με τα αρχαία αλλά δεν ξέρω τι άλλο γίνεται παρά μόνο ότι περνάει κάτι από τον Περιφερειακό δρόμο. Αλλά και πάλι δεν ξέρω τι συμβαίνει. Απλά αυτά ξέρουμε, γνωρίζουμε για ένα χάρτη που αφορά σε όδευση οδού από το Ζυγός και γενικά ξέρουμε ότι έχουμε όδευση ανάμεσα στην αντιπυρική ζώνη και στα σπίτια του Ζυγού. Το δρόμο τον θέλουμε. Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τόπου αλλά όλα θα γίνουν με άλλη όδευση. Γιατί το δάσος είναι όμορφο, φυτεύτηκε από τους κατοίκους και είναι κρίμα να το κάψουμε τώρα. Είναι και το ιστορικό όρος Βασιλάκη που και αυτό πρέπει να προστατευθεί επομένως όλα πρέπει να ελεγχθούν και να γίνουν όλα καθώς πρέπει ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.