«Θέλαμε να πάρουμε απαντήσεις που δυστυχώς δεν πήραμε» δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΒΦΛ, Νίκος Βογιατζίδης, για την τριμερή συνάντηση που έγινε στην Αθήνα

Τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Υπουργείο Εργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για το θέμα της εξυγίανσης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Νίκος Βογιατζίδης σε δηλώσεις του εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πρόοδο των συζητήσεων.

Συγκεκριμένα είπε ότι «πραγματοποιήθηκε η τριμερής με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας. Όμως πολύ φοβάμαι ότι μας έχουν προλάβει οι εξελίξεις, εννοώ το θέμα των εκλογών κι έτσι δεν προέκυψε κάτι ουσιαστικό για εμάς αλλά και για την πορεία του εξυγιαντικού σχεδίου της εταιρείας. Εμείς από την πλευρά μας θέλαμε να πάρουμε απαντήσεις που δυστυχώς δεν πήραμε, ούτε δεσμεύσεις από την πλευρά της εταιρείας για το τι σχέδιο εξυγίανσης επιθυμεί. Να θυμίσω ότι ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί στο τελευταίο συνέδριο που είχε γίνει εδώ στην Κομοτηνή κι εκεί που ήταν η απαρχή της επιστροφής μας στην εργασία μας, ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες κάνουν λόγο για σχήμα παρένθετο των εταιρειών που λειτουργούν το εργοστάσιο, ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε στην εργασία μας –πράγμα το οποίο συνέβη- και θα πρέπει να γίνει μία εξυγίανση του εργοστασίου και να βρεθεί καινούργιος επενδυτής. Απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε από το υπουργείο, βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο σχέδιο το οποίο όμως εμείς δεν έχουμε στα χέρια μας. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να μάθουμε ακριβώς τι σημαίνει σχέδιο εξυγίανσης, είναι άλλο ένα σχέδιο το οποίο θα βάζει το εργοστάσιο σε ροή πραγματικότητας. Δηλαδή να υπάρχει μια ξεκάθαρη εταιρεία που θα λειτουργεί το εργοστάσιο. Και άλλο να υπάρχει μία προσπάθεια νομιμοποίησης των παρανομιών των οποίων ήδη έχουν διαπιστωθεί από τις δικαστικές αποφάσεις. Επίσης, αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει σαν εργαζόμενους είναι δύο σημαντικά πράγματα. Ένα, για τι εργοστάσιο μιλάμε και εννοώ θέσεις εργασίας και με τι μορφή σχέσεων εργασίας. Είδαμε μία απροθυμία της εταιρείας να θέλει να δεσμευτεί ότι την παγκόσμια πρωτοτυπία που έχει επιβάλλει παρανόμως κατά την άποψή μας, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι η μοναδική χημική λιπασματοβιομηχανία στον κόσμο που λειτουργεί με τέτοιες συμβάσεις. Είδαμε μία απροθυμία από την πλευρά της εταιρείας να δεσμευτεί ότι θα λειτουργεί το εργοστάσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου και κατά την άποψή μας στα λόγια μόνο δεσμεύονται για τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων οι οποίοι έχουμε απολυθεί παρανόμως».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Και πρόσθεσε πως «Νομίζω, όμως, ότι μέσα από αυτήν τη συνάντηση δεν φύγαμε σοφότεροι. Το αντίθετο θα έλεγα. Μας δημιουργήθηκαν μεγαλύτεροι προβληματισμοί. Κι επειδή μπαίνουμε σε μία προεκλογική περίοδο, καλό είναι και οι πολιτευτές της πόλης να πάρουν θέση για το πώς ακριβώς βλέπουν το μέλλον του εργοστασίου, πώς βλέπουν την εξυγίανσή του, τι πιστεύουν ότι πρέπει να συμβεί, έτσι ώστε να ξέρουμε το τι πρεσβεύουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και το τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ

Για τη σημερινή κατάσταση στο εργοστάσιο είπε ότι «είναι γεγονός ότι έχουμε επιστρέψει, δεν μπορούμε να πούμε όμως ότι υπάρχει πλήρης ομαλοποίηση. Έχουμε μεγάλη απόσταση με το γεγονός να ξαναμπούμε στις θέσεις εργασίας μας. Δυστυχώς η εταιρεία, την υπογεγραμμένη συμφωνία η οποία έχουμε κάνει, κατά τα 2/3, κατά τη δική μας άποψη, δεν την τηρεί.

Εμείς δεν παλεύουμε μόνο να επιστρέψουμε στις θέσεις εργασίας μας που αυτό είναι το αυτονόητο. Απολυθήκαμε παρανόμως κάτι που έχει αποδεχθεί η εταιρεία και ο μεγαλομέτοχος της κ. Λαυρεντιάδης. Εμείς, πρέπει να αποκατασταθεί η παρανομία. Δεν είναι μόνο να μπούμε ξανά στο εργοστάσιο, είναι να επιστρέψουμε στις θέσεις μας. Και πέραν αυτού βλέπουμε και πάρα πολλά πράγματα τα οποία συμβαίνουν μέσα στο εργοστάσιο που δεν αφήνουν το ίδιο το εργοστάσιο και την εταιρεία να επιστρέψει στην ομαλότητα και την κανονικότητα. Βλέπουμε εγκλωβισμένους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, βλέπουμε θέματα ασφαλείας που δεν λειτουργούν και βάση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας, βλέπουμε να έχουν καταργηθεί πάρα πολλά πράγματα και παλεύουμε έτσι ώστε να επιστρέψουν όλα σε μία κανονικότητα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *