Η Energean εξαγόρασε την Edison ENP και ουσιαστικά μετατρέπεται σε πολυεθνική

Η Ενεργειακή Αιγαίου εξαγόρασε την Edison γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Σωτήρη Χιωτάκη η Ενεργειακή έτσι αυξάνει σε 70.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα την παραγωγή της.

Ο κ. Χιωτάκης είπε ότι «είναι μια πολύ σημαντική κίνηση που μεταμορφώνει άμεσα, με την ολοκλήρωσή της, την Energean. Πρόκειται για την εξαγορά της Edison ENP, δηλαδή του τομέα έρευνας αγοράς και παραγωγής υδρογονανθράκων, από τη μητρική Edison που ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς Ομίλους στην Ευρώπη. Με την εξαγορά αυτή η Energean προσθέτει σχεδόν 70 χιλιάδες βαρέλια παραγωγή πετρελαίου την ημέρα, δηλαδή από τις 4 χιλιάδες του Πρίνου πάμε στις 73. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. Και προσθέτει επίσης 292 εκατομμύρια βαρέλια αποθέματα και φτάνουμε μαζί με αυτά του Ισραήλ και την Ελλάδα στα 639 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου αποθέματα. Χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο διότι το μεγαλύτερο τμήμα τόσο των αποθεμάτων όσο και της παραγωγής είναι, πια, σε φυσικό αέριο –στο 80%. Άρα πέρα από το μέγεθος, αυτό μας φέρνει και μέσα στη στρατηγική μας της ενεργειακής μετάβασης, από το παραδοσιακό πετρέλαιο σε ένα πολύ πιο καθαρό καύσιμο βάσης. Και βεβαίας από το ότι είμαστε αυτήν τη στιγμή με παραγωγή μόνο στον Πρίνο και προγραμματισμένο το 2021 στο Ισραήλ, η εξαγορά αυτή μας φέρνει ταυτόχρονα στην Αίγυπτο που υπάρχει το πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου, στην Ιταλία σε μικρότερες αλλά πάρα πολλές –πάνω από 50 περιοχές- περιοχές, καθώς επίσης και σε μικρότερες παραγωγές στην Αλγερία και στην Κροατία. Από εκεί που έχουμε σήμερα μία εταιρεία που παράγει σε μία χώρα μόνο, πάμε σε 6 χώρες παραγωγής και σε 9 συνολικά επιχειρήσεις».

ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ο κ. Χιωτάκης πρόσθεσε πως «Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Θα έχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά. Η βάση της εταιρείας, ο Πρίνος και συνολικά η Ελλάδα, είναι σαφές ότι αποκτά μια διαφορετική διάσταση. Η ελληνική παραγωγή είναι, πλέον, το 6% του συνόλου και τα αποθέματα κάτι παραπάνω. Τολμώ να πω ότι η Energean γίνεται, πλέον, μία πολυεθνική εταιρεία, κάτι το οποίο είχε δρομολογηθεί άλλωστε και με την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. Έχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά. Πρέπει να πάρουμε εγκρίσεις απ’ όλες τις κυβερνήσεις που εμπλέκονται. Στην Ελλάδα προσθέτουμε ουσιαστικά ακόμη δύο περιοχές στο χαρτοφυλάκιο, το 25% του οικοπέδου 2, δυτικά της Κέρκυρας και το 50% του πατραϊκού κόλπου.

Είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. Σίγουρα μας περιμένει πολλή δουλειά, αλλά τέτοιου είδους εξελίξεις συνεπάγονται δουλειά για όλους, προσαρμογές γιο όλους. Και βεβαίως έχουμε περίπου 280 νέους συνάδελφους που απασχολεί αυτήν τη στιγμή το συγκεκριμένο κομμάτι της Edison».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *