Η φυγή των ιατρών και της Καβάλας προβληματίζει τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Ξενοφών Κροκίδης

 

Η φυγή των ιατρών και της Καβάλας προβληματίζει τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας σύμφωνα με τον πρόεδρο της κ. Ξενοφών Κροκίδης.

Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Κροκίδης «Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που δεν αφορά μόνο τους γιατρούς, μια και τα τελευταία χρόνια οι προσκλήσεις προς όλους τους υγειονομικούς αφορά  όλους τους επιστήμονες. Βιώνουμε λόγω κρίσης ένα ακόμη κύμα μετανάστευσης με διαφορετικά όμως από τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηριστικά.

Ενώ δηλαδή τις προηγούμενες δεκαετίες, είχαμε ανθρώπους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο οι οποίοι έφευγαν είτε στην Γερμανία, είτε στην Σουηδία, είτε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προκειμένου να βρουν μια θέση εργασίας, τώρα φεύγουν επιστήμονες.

Τα τελευταία χρόνια και από τον ιατρικό σύλλογο Καβάλας φεύγουν επιστήμονες γιατροί για να πάνε σε μια ευρωπαϊκή χώρα κυρίως, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία προκειμένου να κάνουν εκεί την ειδικότητα τους, ενώ φεύγουν και ειδικοί γιατροί για βιοποριστικούς λόγους. Και φεύγουν και στις χώρες που προανέφερα αλλά και στην Κύπρο.

Εκεί μάλιστα που προσφέρονται κλειστά και μεγάλα συμβόλαια ετών είναι στις αραβικές χώρες  όπου δελεάζονται κάποιοι, όχι πολλοί μια και εκεί οι συνθήκες είναι δύσκολες».

Η ΦΥΓΗ….

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι γιατροί φεύγουν γιατί δεν είναι μόνο οι οικονομικό λόγοι αλλά και η γενικότερη ανασφάλεια και αναξιοκρατία που επικρατεί στην Ελλάδα.

«Έχω ζήσει στο σαθρό και αναξιοπρεπές κράτος που πολλοί γιατροί πια δεν θέλουν να υπομείνουν όλο αυτό το σύστημα και παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς. Οι 8 στους 10  γιατρούς που πήγαιναν στο εξωτερικό από το 1980 έως και το 2000 επέστρεφαν προκειμένου να ανοίξουν το ιατρείο τους, να μπουν στο ΕΣΥ να κάνουν δηλαδή την πορεία τους, τώρα οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν φύγει μάλλον δεν θα γυρίσουν και θα παραμείνουν εκεί, δημιουργώντας, προσφέροντας επιστημονικό έργο, συμμετέχοντας σε δράσεις και συνέδρια.

Φεύγουν αρκετοί, δεν γυρνούν και όσοι λένε ότι φτιάχνουν κάτι για να επιστρέψουν οι γιατροί δεν καταλαβαίνουν τι λένε. Όταν μας είπαν ότι φτιάχνουν τις ΤΟΜΥ για να γυρίσουν οι γιατροί μας πίσω, απλά δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν αρκεί.

Χρειαζόμαστε μαζικούς διορισμούς και μάλιστα προσωπικά είχα και έχω πει πολύ θετικά λόγια για τους διορισμούς που θα γίνουν, που πήραμε 3 στην εντατική που θα πάρουμε άλλους 7. Αλλά χρειάζονται μαζικοί διορισμοί. Και το Πανεπιστήμιο πρέπει να ανοίξει για να κρατήσει φωστήρες ιατρούς. Αλλά χρειάζονται πολλά να γίνουν για την μαζική αλλαγή αυτής της κίνησης.

Εξάλλου το ότι τους Έλληνες γιατρούς τους θέλουν παντού στον κόσμο, σημαίνει ότι οι γνώσεις που αποκτούν στα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και στα ξένα, ακόμη και στα βουλγάρικα αλλά και η εργατικότητα των Ελλήνων γιατρών είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν περιζήτητο τον Έλληνα γιατρό.

Άρα και μια και φεύγουν παιδιά να σπουδάσουν ιατρική και όχι μόνο, θα πρέπει να καταλάβουν ότι ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον . Λονδίνο, Ζυρίχη δεν απέχουν πολύ από την Καβάλα. Εκεί είναι πιο εύκολο να πας παρά στην Ρόδο. Άρα το να είναι το παιδί μου στην Ελβετία δεν πρέπει να το παίρνω στραβά!».

 

ΑΓΩΝΙΟΥΝ

Στην συνέχεια ανέφερε ότι «Από την άλλη οι γονείς αγωνιούν αλλά θα πω άλλο η Ευρώπη που υπηρετούμε την ίδια κουλτούρα και άλλο στην Αμερική. Αυτό πρέπει να το ξέρουμε και να έχουμε στο νου μας ότι έχουμε κοινή κουλτούρα που πρέπει να υπηρετήσουμε.

Άρα κακώς φεύγουν οι έλληνες μια και χάνουμε το καλύτερο δυναμικό αλλά όπως εγώ που έχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στη Γερμανία, επιστρέφουν και καλό θα είναι να επιστρέψουν αν υπάρξουν κίνητρα, χωρίς να σημαίνει ότι αν μείνουν στην Ευρώπη πρέπει να τα βάζουμε μαύρα. Ας δούμε τα πράγματα αισιόδοξα, μια και αυτό το επιστημονικό δυναμικό που δουλεύει εκτός και που σιγά σιγά θα ανέβουν στην βαθμίδα και θα γίνουν διευθυντές κλινικών και θα κάνουν ακαδημαϊκή καριέρα, να σταθούν ως ο μοχλός για την εξωτερική μας πολιτική.

Προσωπικά μελετώ τα πράγματα αλλά δεν μπαίνω στην φιλοσοφία άσπρο μαύρο ιδίως σε ένα θέμα που αφορά την ανθρώπινη δραστηριότητα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *