«Η κυβέρνηση Πρώτη Φορά Αριστερά επιτέλους έδειξε το αληθινό της πρόσωπο» δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Επικριτικός με την διαχείριση της αξιολόγησης είναι  ο βουλευτής κ. Παναγιωτόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η  κυβέρνηση ψήφισε ένα νέο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση…

Όπως τόνισε αρχικά «Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα της αξιολόγησης που ολοκληρώθηκε μετά από ένα χρόνο ταλαιπωρίας. Μιας αξιολόγησης που είτε θέλεις να το καταλάβεις είτε όχι, φούσκωσε την ουσία της διαπραγμάτευσης.

Γιατί στην ουσία μιλάμε για ένα 4ο μνημόνιο με μια μικρή διαφορά. Αναγκαστικά μέτρα έχει, χρηματοδότηση δεν έχει. Δεν γίνεται κανένας λόγος για νέο δάνειο, ούτε για ρύθμιση άλλη του χρέους, ούτε για εισαγωγή σε καθεστώς χαλάρωσης. Επομένως τα θετικά αντισταθμίσματα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο τα αρνητικά που είναι η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου.

Κάτι το οποίο είναι εντυπωσιακό στα αλήθεια. Προέρχεται μια απόφαση από μια κυβέρνηση που μόνο στα λόγια λοιπόν είναι με τους συνταξιούχους και τους οικονομικά αδύνατους. Στην πράξη αυτή η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αυτά κάνει».

ΣΕΝΑΡΙΟ

Πρόσθεσε δε πως «Και δεν θα χρειασθεί να καταλάβουμε αυτό το σενάριο αν δούμε μόνο την παραίτηση του υπουργού κ.  Τσακαλώτου, ο οποίος πριν από δύο μήνες έλεγε ότι θα παραιτηθεί αν δούμε να πέφτει το αφορολόγητο όριο από τα 8.000 ευρώ. Αυτό ακριβώς συμφώνησε ο ίδιος».

Στο ερώτημα αν κάποιος πρέπει τελικά να χαίρεται ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντά ότι  «Αν πρέπει τελικά κάποιος να χαίρεται γιατί προχθές τελείωσε επιτέλους η αξιολόγηση και θα επανέλθει η κανονικότητα, δεν ξέρω αν μπορώ να το απαντήσω. Είναι καλό ότι τελείωσε η αξιολόγηση, δεν είναι καλό όμως το ότι είχαμε τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Διότι ο λογαριασμός έρχεται φουσκωμένος και δεν ξέρω αν τελικά μπαίνουν οι προϋποθέσεις για να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Αμφιβάλλω, κρατώ τις επιφυλάξεις μου μια και τα μέτρα είναι υφεσιακά και θα πλήξουν και άλλο την τσέπη του απλού πολίτη και τα αντίμετρα θα ληφθούν με την προϋπόθεση του υψηλού  πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Για να εξασφαλισθεί όμως αυτό, η οικονομία θα συνεχίσει να κινείται σε ρυθμούς ύφεσης, αφού θα υπάρξει η υπερφορολόγηση, θα συνεχίσουμε να έχουμε ρυθμούς χαμηλούς, λιτότητα και εσωτερική στάση πληρωμών. Και όλο αυτό για να έχουμε έσοδα που θα διατηρήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό όλο όμως απαιτεί αλλαγή σε σχέση με παλιές θέσεις της κυβέρνησης, αφού παλαιότερα ο κ. Τσίπρας μας έλεγε ότι αυτό ακριβώς το πλεόνασμα στραγγαλίζει την οικονομία και τώρα το πιο βασικό του επιχείρημα στο ότι τα πράγματα κινούνται σε καλύτερη κατεύθυνση είναι το πλεόνασμα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.  Άλλο ένα ψέμα κοντά σε όλα τα άλλα. Με όλα αυτά όμως δεν υπάρχει η βάσιμη προσδοκία ακόμη ότι θα γυρίσει ο τροχός και η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Μόλις είδα ότι το υπουργείο Πολιτισμού δημιουργεί νέα εμπόδια στην επένδυση του χρυσού. Ξέρω ότι οι ξένοι διατυπώνουν νέες επιφυλάξεις για την απόκτηση του ΟΣΕ στην τιμή ευκαιρίας των 45 εκ. ευρώ όταν πριν από χρόνια με την πώληση 300 εκ. ευρώ κάποιοι έκαναν λόγο τότε για ξεπούλημα και τώρα μιλούν για σωστούς διαπραγματευτές. Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση απλά σταυρώθηκε….

 

Δεν φαίνεται λοιπόν να υπάρχει προοπτική για επενδύσεις που θα γυρίσουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Μόνο αυτή η τακτική μπορεί να βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο.

Η υπερφορλόγηση παραμένει, όπως επίσης και η τακτική της λιτότητας παραμένουν και η πραγματική οικονομία παραμένει στο τέλμα.

Αυτά τα μέτρα, 8,5 φορές παραπάνω από τα μέτρα που αντιμετωπίζαμε το Δεκέμβριο του 2014 με το πακέτο Χαρδούβαλη για το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση απλά σταυρώθηκε είναι το αποτέλεσμα 2,5 χρόνων διαχείρισης της κυβέρνησης ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Τώρα πια υπάρχει μέτρο σύγκρισης και  ακόμη και οι αντίπαλοι καταλαβαίνουν τι έγινε σε αυτό το διάστημα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση