«Η κρίση οδήγησε πολλούς σε αποποίηση κληρονομιάς» εξηγεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Αθανάσιος Αθανασίου

Ανησυχητικό το φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιάς στην Καβάλα καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις λόγω οφειλών των κληρονομούμενων. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας κ.  Αθανάσιος Αθανασίου.

Ο κ. Αθανασίου αρχικά ανέφερε ότι «Μιλάμε για ένα σκοτεινό σημείο που συνεχώς αυξάνεται. Πραγματικά, όπως έχουμε τονίσει κατ΄ επανάληψη το φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιάς από εκεί που ήταν σπάνιο τα προηγούμενα χρόνια,  εμφανίζεται πια και τείνει να πολλαπλασιάζεται. Μάλιστα όσο περνάει η διαδρομή μας μέσα από αυτή την κρίση θα αυξάνει και άλλο και άλλο.

Γιατί πραγματικά αυτοί που εγκαταλείπουν τον μάταιο αυτό κόσμο, αφήνουν στα παιδιά τους οφειλές, τις οποίες οφειλές καλούνται να αντιμετωπίσουν ως κληρονόμοι πλέον των προσωπικών οφειλών που σχεδόν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού έχει. Τι αποτέλεσμα είναι το βάρος να γίνεται ακόμη πιο δυσβάσταχτο και να φτάνουν όλοι σε σημείο αδυναμίας αντιμετώπισής τους. Για αυτό και η αύξηση των δηλώσεων αποποίησης κληρονομιάς».

ΤΕΧΝΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΑ…

Επί του φαινομένου που έχει λάβει πια πολύ μεγάλες διαστάσεις ο κ. Αθανασίου επεσήμανε στην συνέχεια ότι  «Εκείνο που θα μπορούσαμε να τονίσουμε και το οποίο δεν ακούγεται και πολύ μια και πρόκειται για μια τεχνική λεπτομέρεια είναι να μην χρειασθεί να αποποιηθεί κανείς την κληρονομιά, αν πει ότι πρόκειται για θέμα επωφελεία απογραφής. Να μην αναμειχθεί δηλαδή η κληρονομιά με την προσωπική τους περιουσία αλλά να ρευστοποιηθεί, να τακτοποιηθούν οι οφειλές του κληρονομούμενου  και αν περισσεύει κάποιο ποσό της κληρονομιάς τότε να περιέλθει στον κληρονόμο. Αν κάποιος λοιπόν βρίσκεται σε μια ανάλογη κατάσταση συνιστώ ανεπιφύλακτα να κάνει και αυτή την κίνηση, συμβουλευόμενος και τον δικηγόρο του ώστε να εξετασθεί και αυτή η παράμετρος».

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Αναφορικά με την επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου  περί δασικών χαρτών ο ίδιος τόνισε εν συνεχεία ότι  «Μόλις εξεδώσαμε και δελτίο Τύπου ως Δικηγορικός Σύλλογος. Θεωρήσαμε και υλοποιήσαμε άμεσα ότι πρέπει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των δικηγορικών συλλόγων, να ασκήσουμε αίτηση ακύρωσης κατά των εγκυκλίων διαταγών που αφορούν στην ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Έχει να κάνει με μια σειρά από παραβιάσεις του νόμου, εμείς τις ερμηνευτικές εγκυκλίους τις θεωρούμε ψευτοερμηνευτικές, μια και μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τις προσβάλλουμε στο ΣΤΕ ενώ δημιουργούνται π άρα πολλά και σοβαρά θέματα σε ό,τι αφορά την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Από την άλλη και τα δεδομένα που δημιουργούνται μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας ενοχλούν και εντοπίζουμε και θέματα που έχουν να κάνουν με την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στην εταιρεία που διαχειρίζεται το Κτηματολόγιο, μια ιδιωτική εταιρεία.  Και μιλάμε για αρμοδιότητες που το Σύνταγμα δεν δίδει ούτε καν στο νομοθέτη. Για αυτό και θεωρήσαμε επιβεβλημένη την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου με την μορφή που προανέφερα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση