«Η καμπάνια του ΤΑΡ για το κοινωνικό του πρόσωπο, καταρρίφθηκε σαν χάρτινος πύργος», δηλώνει ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Αν. Μακεδονίας, Ζαφείρης Μυστακίδης

«Μαύρη Τρίτη» χαρακτήρισε την περασμένη ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Αν. Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης αναφορικά με τα όσα έγιναν με την σύλληψη των 8 ατόμων μετά από μήνυση της κοινοπραξίας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Ο φορέας εξέδωσε και ανακοίνωση για τα συμβάντα, ενώ ο πρόεδρός του ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στις δηλώσεις του.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε. Να εκδώσουμε ένα Δελτίο Τύπου με αφορμή τα λυπηρά γεγονότα που συνέβησαν τη «μαύρη Τρίτη» για την Καβάλα. Θεωρώ ότι όλη αυτή η πολυέξοδη καμπάνια που έκανε ο ΤΑΡ τόσα χρόνια για να αποδείξει ότι έχει ένα κοινωνικό πρόσωπο κι ότι πραγματικά σέβεται τις τοπικές κοινωνίες, καταρρίφθηκε σαν χάρτινος πύργος. Πραγματικά πήγαν στράφι. Τόσα χρήματα ξοδεύτηκαν για να αποδείξουν ότι έχουν ένα κοινωνικό προφίλ και σέβονται τις τοπικές κοινωνίες. Ακολουθήθηκε μία πρακτική που χρησιμοποιείται και στο Αζερμπαϊτζάν που όλοι γνωρίζουμε πόσο… δημοκρατική χώρα είναι. Δυστυχώς, αυτές οι πρακτικές μεταφέρθηκαν και στο λίκνο της δημοκρατίας που είναι η χώρα μας, που είναι τιμή μας αυτό. Οι ευθύνες της Πολιτείας είναι πολύ μεγάλες. Ξεκινάω από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που, αν θυμάστε, στην πλατεία Καπνεργάτη είχε πει –υπάρχει και στο διαδίκτυο το βίντεο- στον ίδιο τον Θέμη Καλπακίδη ότι το αίτημα των κατοίκων για αλλαγή της όδευσης είναι δίκαιο. Δεν λένε οι άνθρωποι «όχι» στο έργο, δεν λένε να μη γίνει το έργο. Αλλαγή όδευσης ζητάνε. Και πόσο μάλλον μια αριστερών πεποιθήσεων Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αυτές τις κοινωνικές ευαισθησίες».

Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Πρόσθεσε δε πως «Με λυπεί ιδιαίτερα που οι τρεις τοπικοί βουλευτές της Κυβέρνησης δεν πήραν θέση. Νομίζω ότι η απουσία είναι ένδειξη αδυναμίας. Εντάσσεται μέσα στα πλαίσια μιας πρακτικής «έλα, μωρέ, θα περάσει και θα ξεχαστεί». Δεν είναι έτσι. Νομίζω ότι η κοινωνία είναι οργισμένη. Ευτυχώς απ’ ό,τι είδα και από το χθεσινό (σ.σ. της Τετάρτης) Δημοτικό Συμβούλιο, κατάλαβαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο όλοι και η ίδια η δήμαρχος ότι ήταν απλά παραμύθια η δήλωση και του υπουργού που εμείς δεν συμμετείχαμε –τα είχα πει από τότε- στη σύσκεψη που είχε γίνει στην Αθήνα και μ’ αυτή τη φάση της ανακοίνωσης που είχε γίνει εδώ πέρα στην Καβάλα με την επίσκεψη του ίδιου του υπουργού Περιβάλλοντος , του κ. Σταθάκη.

Αυτά τα έργα είναι αυτονόητα και πρέπει να φροντίζει γι’ αυτά η ίδια η Πολιτεία. Το δικαίωμα στο νερό, να υπάρχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και να ικανοποιούνται οι ανάγκες και οι αρδευτικές και οι υδρευτικές ενός τόπου και των κατοίκων του. Δεν είναι μέριμνα κάποιας ιδιωτικής επιχείρησης, πόσο μάλλον του ΤΑΡ κι οποιασδήποτε ιδιωτικής επιχείρησης. Εδώ είδαμε ένα τραγελαφικό σύμπλεγμα το οποίο μεταξύ Πολιτείας, ΤΑΡ έτσι αόριστα και χωρίς να υπάρχει κάτι γραμμένο ή υπογεγραμμένο. Τα έργα του ΤΑΡ συνεχίζονται, θα ολοκληρωθούν. Τα έργα που έχουν ταχθεί από τον κ. Σταθάκη η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν θα γίνουν ποτέ. Δεν θα γίνει ούτε ένα μικρό κομματάκι, ούτε το 1% από αυτά που είπαν. Και γιατί το λέω αυτό. Όταν ολοκληρώσουν το έργο με αυτήν τη λογική και πρακτική που είδαμε την Τρίτη, να κουβαλάνε σηκωτούς στην κυριολεξία ανθρώπους –που τι κάνουν;- δεν είναι εγκληματίες, δεν σκότωσαν κάποιον, δεν είναι ποινικοί εγκληματίες. Προσπαθούν να διασφαλίσουν το παρόν το δικό τους και το μέλλον των παιδιών τους. Και καλά κάνουν. Εγώ είμαι μαζί τους. Δεν είναι αυτός που θα κρίνω αν έχουν δίκιο ή άδικο σε κάθε περίπτωση. Όταν τοπικές κοινωνίες ανησυχούν για τη ζωή τους, οφείλουμε εμείς σαν Πολιτεία και ιδιαίτερα μία αριστερή κυβέρνηση να είναι μπροστά και να είναι μαζί. Ας μην ξεχνάνε οι τοπικοί βουλευτές ότι ήταν μαζί, πριν γίνουν βουλευτές της κυβέρνησης και ήταν αντιπολίτευση. Εάν θέλουν πραγματικά να έχουν ένα κοινωνικό πρόσωπο.

Δυστυχώς, αναγκάζομαι να κάνω σκληρούς χαρακτηρισμούς αλλά αν κάποιος έχει μία διαφορετική άποψη, ας την τεκμηριώσει απέναντι στη δική μου, ότι δεν είναι έτσι όπως τα λέω. Για να δούμε πόσο εύκολα θα αντικρούσει τα δικά μου επιχειρήματα. Πραγματικά το λέω με οργή. Και συμπίπτει αυτή η «μαύρη Τρίτη» για την Καβάλα –ελπίζω να είναι η τελευταία- με τα 105 χρόνια από την απελευθέρωση της Καβάλας από τους Βούλγαρους και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό. Αυτό είναι που με λυπεί ακόμη περισσότερο, γιατί πραγματικά βλέπουμε πόσο διαφορετικές είναι οι περιστάσεις, όταν βλέπουμε το ίδιο το κράτος να μην είναι στο πλευρό του πολίτη –στην προκειμένη περίπτωση. Δεν γενικεύω- και πραγματικά να παραδίδεται αμαχητί στα συμφέροντα μιας εταιρείας η οποία έχει σημειολογικό χαρακτήρα ότι είναι συμφερόντων αζέρικων. Η έννοια της δημοκρατίας γι’ αυτήν τη χώρα είναι κάτι πολύ θολό. Δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική κουλτούρα, η αζέρικη, σε θέματα δημοκρατίας. Και δυστυχώς μεταφέρονται πρακτικές και στην Ελλάδα. Είναι κάτι που με λυπεί ιδιαίτερα».

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΤΑΞΑΝ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Η προσωπική εκτίμηση είναι ότι δεν θα γίνει τίποτα από τα έργα που προαναγγέλθηκαν, όσον αφορά την ύδρευση και την άρδευση στον κάμπο των Φιλίππων από τον κ. Σταθάκη. Γιατί δεν θα γίνει; Γιατί βλέπουμε μία εταιρεία αναξιόπιστη, μ’ ένα πολύ σκληρό, αδυσώπητο, πρόσωπο, οι οποία προσπαθεί να συνεχίσει τις εργασίες του έργου. Και φανταστείτε ότι με αυτήν τη συμπεριφορά που έχει –κάνω  ένα ρητορικό ερώτημα- εάν ολοκληρωθεί το έργο που η θέλησή τους είναι να ολοκληρωθεί, μ’ αυτήν την όδευση που θέλουν και αντιστέκεται η κοινωνία, γιατί να κάτσουν να χρηματοδοτήσουν ένα έργο το οποίο οφείλει να το κάνει η Πολιτεία; Δηλαδή αν δεν ήταν ο ΤΑΡ, οι άνθρωποι δεν θα έπιναν νερό; Θα πέθαιναν στη δίψα; Δηλαδή πρέπει να του ανάβουμε και κεράκι του ΤΑΡ; Δεν θα κάνει ποτέ αυτό έργο. Δεν είναι πουθενά υπογεγραμμένο, δεν είναι δεσμευμένοι πουθενά.

Αυτά τα έργα δεν γίνονται με τα λόγια. Ακόμη και μικρότερα έργα γίνονται με συμβάσεις, με συμφωνίες οι οποίες είναι υπογεγραμμένες, με ρήτρες ποινικές. Εδώ δεν έχουμε τίποτα. Έχουμε μία Εισαγγελία στα τοπικά κανάλια, έγινε μία φάση τώρα, επίσκεψη του κ. Σταθάκη, ο οποίος τι μας κόμισε; Μας κόμισε ότι πριν βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, της προσφυγής που έκαναν οι άνθρωποι εδώ από το δήμο, ότι θα τη χάσουν. Και που το ήξερε ο κ. Σταθάκης ότι θα τη χάσουν; Όπως και έγινε, το μάθαμε την Τρίτη από τον κ. Γραμμένο. Αυτά είναι ερωτήματα. Δεν πρέπει οι τοπικοί βουλευτές να απαντήσουν σ’ αυτά; Γιατί σιωπούν; Δεν το γνωρίζουν ή η σιωπή τους είναι ένοχη; Επιτέλους, πρέπει να παίρνουμε θέση και να μην φοβόμαστε ούτε πολιτικό κόστος, ούτε για την καρέκλα μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *