Η Καβάλα είπε όχι στον νέο σταθμό διοδίων που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η Εγνατία Οδός στην Παράκαμψη

Μεγάλο  συλλαλητήριο κατά της κατασκευής διοδίων στην Παράκαμψη Καβάλας  από πλευράς της Εγνατίας Οδού Α.Ε. πραγματοποίησαν  στην Κεντρική Πλατεία Καβάλας φορείς και απλοί πολίτες διατρανώνοντας δυναμικά την αντίθεση τους σε αυτό το ενδεχόμενο. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή του συλλαλητηρίου κατά  του λιθάνθρακα. Υπολογίζεται ότι έδωσαν το παρών τους σε αυτή την  κινητοποίηση 1500 άτομα  ενώ συμβολικά συμμετείχαν και οι αγρότες με κάποια τρακτέρ! Σύμφωνα με την δήμαρχο Καβάλας κ. Τσανάκα περισσότεροι  από 220 φορείς είχαν  δηλώσει συμμετοχή στο συλλαλητήριο και φρόντισαν να κάνουν πράξη την δέσμευση τους με την παρουσία τους σε αυτό. Υπενθυμίζεται ότι  μέχρι  την Παρασκευή θα συζητηθεί στο ΣτΕ το αίτημα που κατέθεσε ο Δήμος Καβάλας  για την αναστολή της δόμησης αυτών των μετωπικών διοδίων. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος από πλευράς  του σχολίασε πως ακόμη και ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός Α.Ε» κ. Αντωνούδης παραδέχτηκε πως  το σημείο που θα τοποθετηθούν τα διόδια δεν είναι κατάλληλο, σημειώνοντας ότι εφ όσον είναι ακατάλληλο  δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν τα διόδια σε ένα σημείο που σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα θα χαθούν ανθρώπινες ζωές… Ο Αντιδήμαρχος  Καβάλας κ. Ανέστης Τσουρουκίδης εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του Δήμου επεσήμανε με έμφαση ότι σε ποσοστό 30% των οδηγών των οχημάτων θα αποφεύγουν τα διόδια και θα κινούνται μέσω της πόλης της Καβάλας προκαλώντας κυκλοφοριακό πρόβλημα και περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω των ατμοσφαιρικών ρίπων..

Ένα είναι βέβαιο ότι το  συλλαλητήριο πέρασε τα μηνύματα του σε ότι αφορά την άρνηση της  τοπικής κοινωνίας σε αυτά τα διόδια..

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΤΕ

Όπως προαναφέρθηκε μέχρι την Παρασκευή θα συζητηθεί στο ΣτΕ το αίτημα που έκανε ο Δήμος Καβάλας  για την αναστολή της δόμησης αυτών των μετωπικών διοδίων και σύμφωνα με την δήμαρχο κ. τσανάκα  «Αυτό φαίνεται πως τους δημιούργησε μια καθυστέρηση και τους θορύβησε και μακάρι να πάρουν μια λογική απόφαση στα υπουργεία και το ΤΑΙΠΕΔ.  Η λογική απόφαση είναι να καταλάβουν πως το σημείο στο οποίο θέλουν να βάλουν αυτά τα διόδια είναι πολύ επικίνδυνο και πρέπει να τα μετακινήσουν τουλάχιστον στην ισιάδα, αν όχι να μη τα βάλουν καθόλου, εφ ΄οσον  είναι από τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση, τουλάχιστον να τα μετακομίσουν σε ένα χώρο που να μην είναι επικίνδυνος για τα αυτοκίνητα, για το περιβάλλον και τον αέρα που αναπνέουμε. Η Καβάλα έχει μόνο μια αρτηρία που ενώνει την ανατολική με την δυτική πλευρά την Ερυθρού Σταυρού. Ήδη με την κυκλοφορία των παραπανίσιων Ι.Χ πρεσβεύουμε μαζί με την τροχαία πως θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα. Φανταστείτε τι θα γίνει αν αρχίσουν να μπαίνουν και οι νταλίκες. Αυτό που ζητάμε είναι απλή λογική και ελπίζουμε να υπάρξει κατανόηση. Στην κυβέρνηση θα συζητήσουν το θέμα αυτή την εβδομάδα . Ξέρουν  πως έχουμε δίκιο όμως αυτό δεν μας αρκεί .Θέλουμε να διατρανώσουμε πως νοιαζόμαστε και φροντίζουμε για την αναπνοή μας , το περιβάλλον μας για τον αέρα που αναπνέουν τα παιδιά μας».  Η δήμαρχος επανέλαβε στην ομιλία της αρκετές φορές ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνουν αυτά τα διόδια.

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Ο Αιδεσιμολογιότατος  Πατέρας Γεράσιμος εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου  είπε πως « η Μητρόπολή συμμετείχε  σε  αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία  καθώς και η Μητρόπολης  συντάσσεται  στον αγώνα εναντίον της κατασκευής διοδίων . Ήδη ο Μητροπολίτης κ.  Στέφανος δήλωσε την αντίθεσή του σε όσα προγραμματίζονται να γίνουν .

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος δήλωσε  πως « είδα στην τοπική  τηλεόραση του προέδρου της εταιρίας «Εγνατία Οδός Α.Ε» που έλεγε πως το σημείο που θα τοποθετηθούν τα διόδια δεν είναι κατάλληλο. Εφ όσον είναι ακατάλληλο λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν τα διόδια σε ένα σημείο που σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα θα χάσουμε ανθρώπους. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε ακόμα και να δεχτούμε να έχουμε 5-6 διόδια μέχρι την Θεσσαλονίκη, να γίνουν σε ένα σημείο που αν φρενάρουν τα φορτηγά η άσφαλτος θα γεμίσει «σκαλάκια» και κάποια μηχανή θα φύγει από την χαραδρογέφυρα. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε όταν ένα φορτηγό  που θα σταματήσει και θα ξεκινήσει 3-5 φορές  εκτοξεύοντας καυσαέρια, προκειμένου να πληρώσει τα διόδια. Δεν συμφωνούμενα γίνει ένα λάθος που θα έχει διάρκεια. Γι αυτό στέλνω το μήνυμα σ`  αυτούς τους κυρίους που παραδέχονται το λάθος και δεν το διορθώνουν, πως δεν συμφωνούμε και απαιτούμε αυτό το λάθος να μην γίνει . Μια εμμονή σε ένα παραλογισμό πρέπει να αποφευχθεί. Κανείς δεν πιστεύει πως τα προαπαιτούμενα κρίνονται από τα διόδια αυτά για να γίνουν στο συγκεκριμένο σημείο, τα διόδια θα πρέπει να πάνε σε μια άλλη θέση που δεν θα σκοτώσουν κόσμο».

ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ

Ο Αντιδήμαρχος κ. Ανέστης Τσουρουκίδης εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του Δήμου δήλωσε ότι  «Τίθεται το ερώτημα. Γιατί  επελέγη αυτό το σημείο για να γίνουν τα διόδια, αφού η Εγνατία μας λέει πως αυτό το σημείο είναι απαγορευτικό  και θα φέρει τους περισσότερους ρύπους, είναι αυτό που επελέγη γιατί θα βγάλουν τα περισσότερα χρήματα. Εμείς λοιπόν αντιστεκόμαστε σ αυτή την λογική για ένα δρόμο που ενώνει την Ασία με την Ευρώπη να έρθουν και να καταστρέψουν τη πόλη μας. Με το σύνθημα « όχι άλλους ρύπους στην Καβάλα» κάναμε τον αγώνα μας όλη η Συντονιστική Επιτροπή ενημερώνοντας τους πάντες. Δεν θέλουμε τα διόδια στη πόλη μας, δεν θέλουμε άλλα καυσαέρια, άλλη ρύπανση ήχου, ούτε να κάνουμε μια ώρα για να περνάμε μέσα από την πόλη. Το 30% των οδηγών και το 2% των οδηγών των φορτηγών  δεν θα περνάνε από τα διόδια για να μην πληρώνουν τα διόδια, με κίνδυνο το μεγάλο πρόστιμο και την αφαίρεση πινακίδων , γιατί δεν θα τα έχουν στη τσέπη τους. Δεν θέλουμε τα διόδια σε αυτό το σημείο,  ας μετακινηθεί λοιπόν το σημείο των διοδίων».

Ο κ. Τσουρουκίδης διάβασε το σχετικό ψήφισμα κατά των διοδίων και ζήτησε από τους παραβρεθέντες να το εγκρίνουν κάτι που έγινε πολλές φορές δια βοής!!

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

** Αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς χθες το πρωί αυτοκίνητα του Δήμου Καβάλας  ενημέρωναν τον κόσμο για το συλλαλητήριο ενώ  ο Δήμος Καβάλας έκλεισε για να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι του σε αυτό. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και  οι εργαζόμενοι στο διοικητήριο.  Επίσης συμμετείχαν οι επαγγελματίες της αγοράς  που έκλεισε στην 1 μετά το μεσημέρι ενώ συμμετείχαν και όλα τα Επιμελητήρια.  Λάβρος στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας που σχολίασε ότι αυτά τα διόδια θα είναι η καταστροφή της Καβάλας.  Από πλευράς άλλων δήμων συμμετείχαν οι δήμαρχοι Νέστου και Παγγάιου κ.κ. Τσομπανόπουλος και Αναστασιάδης με τους αντιδημάρχους τους.  Μάλιστα συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Ιωσηφίδης καθώς και ο βουλευτής κ. Παναγιωτόπουλος. Παρών ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Λεμονίοδης, ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Παναγιωτίδης και  των Φαρμακοποιών κ. Ρακιντζή και οι Γιατροί του Κόσμου με την κ. Γιοβανιού!  Φυσικά και όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν εκεί, όπως και οι Εργαζόμενοι στην Καβάλα Oil  αλλά και το Εργατικό Κέντρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *