Η Θρακική Εστία Καβάλας διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση και συνεχίζει!

 

 

 

Την πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της πραγματοποίησε η Θρακική Εστία Καβάλας με θέμα την απελευθέρωση της Θράκης. Σύμφωνα με το μέλος της Θρακικής κ. Κώστα Παπακοσμά η εκδήλωση είχε απόλυτη επιτυχία με μεγάλη συμμετοχή.

Όπως τόνισε αρχικά “Πράγματι η Θρακική Εστία Καβάλας έχει πραγματοποιήσει μια εκδήλωση διαδικτυακή. Εμείς όλο αυτό τον καιρό δεν παραμένουμε στάσιμοι αναφορικά με τις δραστηριότητές μας.  Βέβαια η πανδημία όπως όλο τον κόσμο, έτσι και τους συλλόγους τους έχει χτυπήσει αναφορικά με τις δραστηριότητες και έτσι σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με τα μέλη μας, με τον κόσμο μας και να μιλήσουμε για ένα πού ενδιαφέρον θέμα, αυτό της απελευθέρωσης της Θράκης.

Το 2020 αυτό το δύσκολο έτος, ήταν η επέτειος των 100 χρόνων ένταξης της Θράκης στον εθνικό κορμό.

Βέβαια είχαν προγραμματισθεί πολλές εκδηλώσεις και από την Πολιτεία αλλά και από τους Συλλόγους από την Θράκη όμως αυτά δεν μπόρεσαν να γίνουν για αυτό και εμείς σκεφτήκαμε να καλέσουμε 4 διακεκριμένους επιστήμονες, καθηγητές και συγγραφεις να μιλήσουν για την απελευθέρωση της Θράκης, για το μυθιστόρημα το ιστορικό”.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Θρακική Εστία Ν. Καβάλας λοιπόν διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου με θέμα «Η Απελευθέρωση της Θράκης μέσα από το ιστορικό μυθιστόρημα».

Μετείχαν οι:

Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας – στη Παιδαγωγική σχολή Α.Π.Θ.

Γιώργος Μάνος, Συγγραφέας

Δημήτρης Μαργαριτόπουλος, Συγγραφέας

Ελευθερία Χατζοπούλου, Συγγραφέας.

Ο κ. Παπακοσμάς σημείωσε ότι «Μίλησαν όλοι σε ένα κοινό που σε κάποιες στιγμές της μετάδοσης ξεπερνούσε και τις 500 θεάσεις. Υπάρχει δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να γνωρίζουμε πως και σε ποια χρονική στιγμή παρακολουθούν και πόσοι αυτή την εκδήλωση που γίνονταν μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες της Θρακικής Εστίας.

Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω και το Δήμο Καβάλας εν μέρους του Δ.Σ. γιατί μας παραχώρησε την φιλόξενη αίθουσα του Δ.Σ. οπού εκεί με τον τεχνικό μας είχαμε εγκατασταθεί μαζί με τον Πρόεδρο μας κ. Νίκο Τσουμπάκη και συντονίζαμε την συζήτηση.

Επίσης στην συζήτηση έλαβαν μέρος ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης, και οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης όπου μίλησαν και για τον πολιτισμό αλλά και για την Θράκη και για την πορεία των πολιτιστικών συλλόγων.

Συμμετοχή είχαν και οι τοπικοί σύλλογοι και πολιτιστικά σωματεία, όπως η Λέσχη Ποντίων, ο Σύλλογος των Μικρασιατών, ο Σύλλογος του Πολυστύλου, ο Σύλλογος του Διαλεκτού και άλλοι σύλλογοι. Είχαμε μια ευκαιρία για 1,5 περίπου ώρα να συζητήσουμε, να ακούσουμε, και να θυμηθούμε τις πολιτιστικές μας δραστηριότητες”.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Αναφορικά με τις εορτές των Χριστουγέννων  ο ίδιος τόνισε ότι  “Παλαιότερα είχαμε άλλες δράσεις και αυτό που μας μένει στη μνήμη μας είναι ο μεγάλος Αη Βασίλης που υπήρχε στο κέντρο της πλατείας.  Και ίσως ξυπνάω μνήμες για αυτούς που είναι μεταξύ 50 και 60 χρόνων και όχι για τους νεώτερους γιατί ο Αη  Βασίλης αυτός έχει φύγει από την πλατεία και δεν είναι μέσα στον στολισμό τα τελευταία 30 χρόνια.

 

Άρα πολλοί άνθρωποι ίσως αυτή την στιγμή να μην καταλαβαίνουν γιατί μιλάμε αλλά σε εκείνον τον Αη Βασίλη θα έλεγα ότι το σύνολο των καβαλιωτών που είναι μεταξύ 50-60-70 χρόνων σήμερα σίγουρα θα έχει μια ατομική ή μια οικογενειακή φωτογραφία.

Ένας γύψινος ή μια τέτοια κατασκευή Αη Βασίλη γενικά κοσμούσε το κέντρο της πλατείας μας και σε εκείνο το σημείο υπήρχαν και οι φωτογράφοι άρα τα δώρα που παίρναμε τότε ως παιδιά ήταν πολύ σημαντικό να φωτογραφηθούμε με τα δώρα αυτά και τη δουλειά αυτή την έκαναν οι πλανόδιοι φωτογράφοι που βρίσκονταν στην πλατεία της Καβάλας.

Δεν ήταν η εποχή των κινητών και της φωτογράφισης και έτσι όλοι θυμόμαστε με πολύ νοσταλγία τον Αη Βασίλη της πλατεία μας, τον στολισμό του δέντρου που υπάρχει και σήμερα, όπως επίσης και τα μαγαζάκια που στήνονταν γύρω από την πλατεία όπου ο διάκοσμος ήταν έντονος και μύριζαν πραγματικά Χριστούγεννα.

Φέτος δεν τα ζούμε όλα αυτά.  Ο στολισμός υπάρχει και είναι πολύ όμορφος και πιστεύω ότι θα τα ξεπεράσουμε όλα και θα έχουμε την ευκαιρία του χρόνου να τα ζήσουμε.

Όσο για τον Άη Βασίλη των παιδικών μας χρόνων είναι στις αναμνήσεις. Μόνο, δυστυχώς κάποια στιγμή είχε μεταφερθεί στην Χρυσούπολη. Είχα κάνει μια έρευνα πριν χρόνια να δω που βρίσκεται και αν βέβαια βρίσκεται κάπου. Δυστυχώς έχει καταστραφεί, πέρασε και το πλήρωμα του χρόνου και πλέον βρίσκεται στη μνήμη μας αλλά και στην φωτογραφία”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize
Contrast