Η Θάσος πρωτοστατεί, μεταξύ των νησιών της Ελλάδας, σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή υπό τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελο για το θέμα των βιολογικών καθαρισμών. Ο δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ συμμετείχε σε αυτήν κάνοντας γνωστό ότι έχουν εξασφαλίσει την ένταξη του έργου της κατασκευής Σταθμού Βιολογικού Καθαρισμού στον Πρίνο.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι «η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή Υπουργού περιβάλλοντος, του κ. Φάμελου,. Συμμετείχαν, όμως, σ’ αυτήν υψηλόβαθμα αρμόδια στελέχη από τις Βρυξέλλες. Είναι, ακριβώς, η μονάδα εκεί η διοίκηση των Βρυξελών που ρυθμίζουν θέματα έργων διαχείρισης περιβάλλοντος. Ήταν παρούσα και η διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αυτή που χειρίζεται το ΕΣΠΑ αλλά και η δική μας διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. Θέμα είχε τους οικισμούς γ’ προτεραιότητας. Δηλαδή για τους οικισμούς που έχουμε υποχρέωση, εθνική υποχρέωση προς την Ευρώπη, να κατασκευάσουμε βιολογικούς. Με πληθυσμιακά κριτήρια κατηγοριοποιούνται οι οικισμοί. Να θυμίσω ότι πριν από 2 χρόνια, με δικές μου ενέργειες, ο Πρίνος κατατάχθηκε σ’ αυτήν την κατηγορία των οικισμών γ’ προτεραιότητας και απέκτησε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση –το κράτος, η Ευρώπη- να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο, του βιολογικού των υγρών λυμάτων το οποίο θα καλύψει όλο τον Πρίνο και αργότερα θα υπάρχει η δυνατότητα να καλύψει και άλλους γειτονικούς οικισμούς. Έτσι, λοιπόν, ήταν μία πολύ καλή εξέλιξη. Χθες (σ.σ. προχθές) είχαμε το Ο.Κ., να το πούμε έτσι, τη σύμφωνη γνώμη και της Ευρώπης αλλά και της δικής μας πολιτείας, σχετικά με τον βιολογικό του Πρίνου. Αυτός ο βιολογικός έχει μπει στην τροχιά της ένταξης και της υλοποίησης. Είναι μια πάρα πολύ καλή εξέλιξη με τους ανθρώπους οι οποίοι είναι υψηλόβαθμα στελέχη και ασχολούνται με θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος».

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ

Συνέχισε λέγοντας ότι «βεβαίως, υπήρξε στο περιθώριο και μία συνάντηση για να δούμε τι γίνεται με τις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας που θα ανοίξουν σύντομα και αφορούν τη διαχείριση του νερού. Να θυμίσω ότι την προηγούμενη περίοδο κατασκευάσαμε περισσότερο από 250 χιλιόμετρα καινούργιο δίκτυο ύδρευσης και καινούργιες μεγάλες δεξαμενές, για να μπορεί να τροφοδοτείται το νησί και οι οικισμοί του και οι μονάδες οι ξενοδοχειακές και οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά. Βρισκόμαστε σε αναμονή έγκρισης ενός έργου που αφορά τις διαρροές, δηλαδή να μπορούμε από απόσταση να ελέγχουμε και την πιο μικρή διαρροή που μπορεί να συμβαίνει στο δίκτυο και να επεμβαίνουμε, σύμφωνα με τη σύγχρονη, μοντέρνα, τεχνολογία. Είναι κάτι το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μια σειρά, λοιπόν, από έργα τα οποία αφορούν στη διαχείριση του περιβάλλοντος και των πόρων. Είτε αυτό έχει να κάνει με νερό ή με διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων».

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο βιολογικός καθαρισμός του Πρίνου θα περιλαμβάνει τη Σκάλα, το Δασύλλιο, το χωριό. Αργότερα μπορεί με δεύτερες ενέργειες και χρηματοδοτήσεις να συμπεριλάβει τη Σκάλα Ραχωνίου. Ήδη έχουμε στείλει για χρηματοδότηση στο «Φιλόδημος», το καινούργιο πρόγραμμα που είναι πλέον δημοφιλές και γνωστό των δικτύων Σκάλα Σωτήρος και Σκάλα Καλλιράχης. Έχουμε κατασκευάσει πριν από λίγα χρόνια –να θυμίσω- τον βιολογικό της Καλλιράχης κι αυτός θα εξυπηρετήσει και τις δύο αυτές Σκάλες. Έτσι, λοιπόν, έχουμε έτοιμες μελέτες και περιμένουμε τη χρηματοδότηση. Και μ’ αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνουμε μέσα σ’ αυτές τις δύο θητείες το ζήτημα της διαχείρισης περιβάλλοντος. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε καλή υποδοχή και στις μελέτες που είναι πάλι προς χρηματοδότηση διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, έχοντας στο μυαλό μας να μην ταξιδεύουν τα σκουπίδια μας αλλά να τα διαχειριζόμαστε μέσα στα όρια του νησιού, Άρα, λοιπόν, πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο, να μην πω πρωτοστατούμε σαν νησιωτικός δήμος, σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος και νερού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize
Contrast