Η Εβδομάδα Υγείας θα γίνει στην Καβάλα 16 – 22 Απριλίου και θα περιλαμβάνει ποικίλες ενημερωτικές δράσεις για θέματα υγείας

Εβδομάδα Υγείας θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα από 16 – 22 Απριλίου με διάφορες ενημερωτικές δράσεις. Ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι θα γίνουν πάρα πολλές δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και των μαθητών σχολείων σε θέματα υγείας.

Σε δηλώσεις του αναλυτικά ανέφερε πως «ήταν να γίνει πέρσι η Εβδομάδα Υγείας αλλά τελικά για κάποιους λόγους αναβλήθηκε και θα την κάνουμε τώρα 16 με 22 Απριλίου. Θα περιλαμβάνει δράσεις σε συνεργασία με διάφορους φορείς εδώ στην περιοχή μας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της δημόσιας υγείας που περιλαμβάνει πάρα πολλά πράγματα. Κάτω από την ομπρέλα μας με μια συνεργατική δράση θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τον κόσμο για θέματα δημόσιας υγείας, όπως είναι η προληπτική ιατρική, τα ναρκωτικά, το διαδίκτυο, η παχυσαρκία, τα ΑΜΕΑ κι άλλα θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας. Καλέσαμε πολλούς φορείς που δραστηριοποιούνται ούτως ή άλλως σε αυτόν τον τομέα. Απλά όταν κάνεις κάτι συνεργατικό, μαζικό και σε συγκεκριμένο χρόνο, έχεις μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία. Ακούγεται ακόμα περισσότερο. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Να τους βοηθήσουμε δηλαδή και να τα μαζέψουμε όλα αυτά, να τα κάνουμε μέσα σε μια εβδομάδα, προκειμένου ο κόσμος να ακούσει θέματα, να ευαισθητοποιηθεί και να προστατεύσει σε τελική ανάλυση την υγεία του».

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Για το θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος που αυστηριοποιεί η κυβέρνηση, σχολίασε πως «δεν είναι πρώτη φορά που μια κυβέρνηση επαναφέρει αυτό το θέμα. Έχουμε ένα νόμο που ισχύει εδώ και 7-8 χρόνια, κάθε φορά λέμε ότι αυστηροποιούμε και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και τελικά τα αποτελέσματα είναι μηδαμινά. Αυτό συμβαίνει γιατί καταρχάς δεν φτάνουν οι υπάρχοντες ελεγκτικοί μηχανισμοί. Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχει συνέπεια στα μέτρα αυτά. Δηλαδή θα βγούμε να κάνουμε ελέγχους και μετά θα το ξεχάσουμε πάλι. Και δεν υπάρχει η βούληση γενικά, δεν υπάρχει αυτό που λέμε αλλαγή νοοτροπίας. Δεν είναι το θέμα να βγούμε να βάλουμε πρόστιμα. Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα. Το πρόβλημα λύνεται όταν αποδεχτούμε ως κοινωνία και ως φορείς, κι ως καταστηματάρχες και ως εργαζόμενοι, κι ως εργοδότες ότι δεν πρέπει να καπνίζουμε μέσα σε κλειστούς χώρους γιατί προκαλούμε βλάβη στους άλλους. Άρα λοιπόν δεν είναι θέμα ούτε επιβολής κυρώσεων αυστηρότερων, είναι θέμα αλλαγής νοοτροπίας που πρέπει να ξεκινήσει από το σχολείο. Να λοιπόν κάπου που μπορεί να βοηθήσει η Εβδομάδα Υγείας που θα έχει δράσεις και για το κάπνισμα, που είναι μια έξη κι αυτό, είναι ένας εθισμός που προκαλεί τεράστιες βλάβες στη δημόσια υγεία. Νομίζω ότι προς τα εκεί θα πρέπει να κατευθυνθούμε ως κοινωνία και όχι προς περιστασιακή επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Η Δ/νση Υγείας Καβάλας είμαστε η αυστηρότερη στην Ελλάδα. Έχουμε ίσως επιβάλλει τα περισσότερα πρόστιμα. Όσο βάζαμε πρόστιμα κάπου συμμορφώνονταν, μόλις τα αφήναμε λίγο ξαναδημιουργείτο το πρόβλημα. Άρα δεν είναι λύση αυτή. Θα εξηγήσω στους επαγγελματίες ότι με μελέτες που υπάρχουν οι μαγαζάτορες που κόψανε το κάπνισμα στα καταστήματά τους από ένα σημείο και μετά είδαν ότι αυξήθηκε η πελατεία τους και δεν μειώθηκε. Υπάρχει όμως αυτή η στραβή νοοτροπία ότι αν εγώ απαγορεύσω το κάπνισμα στο μαγαζί μου θα μειωθούν οι πελάτες μου. Δεν ισχύει αυτό τελικά. Έχει αποδειχθεί στο εξωτερικό σε πάρα πολλές χώρες. Αλλά αυτό θα πρέπει να τους το εξηγήσει κάποιος. Το πρόβλημα των επαγγελματιών δεν είναι αν θα απαγορεύσουν το κάπνισμα μέσα στο μαγαζί τους. Είναι να μη βλέπουν να επιτρέπεται στο διπλανό κατάστημα. Εάν όλοι οι καταστηματάρχες, αν παντού καταφέρναμε με έναν τρόπο να το σταματήσουμε, θα ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Και το θέλουν κι οι ίδιοι, μου το λένε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *