Η διασταύρωση του Ε9 με τα τετραγωνικά των κατοικιών θα φέρουν έσοδα στους δήμους όπως δηλώνει ο φοροτέχνης λογιστής Ντίνος Κλειτσιώτης

Πρόσθετα δημοτικά τέλη θα φέρει η διασταύρωση των τετραγωνικών των ακινήτων, που θα γίνει τελικά από τους δήμους και όχι από την ΑΑΔΕ που θα αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία τους με αυτά του Ε9.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, το όφελος για τους ΟΤΑ μπορεί να φτάσει στα 111 εκ. ευρώ για το 2020.

Ο επίσημος τίτλος για τα αυξημένα δημοτικά τέλη είναι: “Επισκόπηση δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας των ιδίων εσόδων τους”.

Ωστόσο, αυτή η διασταύρωση ξεκίνησε με άλλη μορφή. Αρχικά είχε ενταθεί ως ένα από τα αντισταθμιστικά μέτρα στο κείμενο του προσχεδίου του Προϋπολογισμού που είχε στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου.

 Τότε είχε δηλωθεί ότι μέσα από την διασταύρωση που θα έκανε η ΑΑΔΕ σε ό,τι αφορά τα τετραγωνικά, που είναι δηλωμένα με τα στοιχεία του αντίστοιχου δήμου, θα προέκυπταν διαφορές, που θα αύξαναν τα έσοδα από ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους κατά 60 εκ. ευρώ.

Ο εντοπισμός και η δημοσιοποίηση του θέματος όπως ήταν φυσικό, έφερε αντιδράσεις, καθώς από την μία η κυβέρνηση ανακοίνωνε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και από την άλλη θα εμφανιζόταν να το αυξάνει.

Έτσι, η διασταύρωση και οι εισπράξεις μεταβιβάστηκαν στους ΟΤΑ, που θα χρεώσουν με περισσότερα τέλη όσους δημότες τους εντοπιστούν να έχουν διαφορές εμβαδού σε σχέση με την επιφάνεια που έχει δηλωθεί στο δήμο.

Το θετικό είναι ότι το μέτρο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ από την έκδοση της οικοδομικής αδείας ή την ολοκλήρωση της ανέγερσης του κάθε ακινήτου.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα καθαρά δημοτικά τέλη που καθορίζονται ελεύθερα από τον κάθε δήμο με βάση τα τετραγωνικά και τον όροφο της κάθε κατοικίας ή επιχείρησης, οι δήμοι εισπράττουν και το Τέλος Ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που αντιστοιχεί στο 0,25 έως και 0,35% της αντικειμενικής αξίας σε κτίσματα και ακίνητα.

Επίσης, οι δήμοι εισπράττουν το 3% από το τέλος μεταβίβασης ακινήτων που είναι στο 3% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗ

Ο φοροτέχνης λογιστής κ. Ντίνος Κλειτσιώτης για το όλο θέμα δήλωσε ότι  «Είναι γεγονός ότι τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο Ε9 του κάθε φορολογούμενου είναι τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα. Αν έχουν δηλωθεί τα ίδια στους Δήμους δεν το γνωρίζουμε. Απλά όλα αυτά έχουν δηλωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τότε δεν ήταν υποχρεωτικό να προσκομίζουμε το Ε9 για να γίνεται διασταύρωση και πολύ καλά ζητά διασταύρωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν γίνεται αυτόματα και μακάρι οι Δήμοι να έχουν πρόσβαση στο Ε9 ώστε να δηλωθούν τα σωστά τετραγωνικά μέτρα και έτσι να πληρώνει ο καθείς για αυτά τα μέτρα που έχει πραγματικά και όχι για αυτά που δήλωσε πριν από πολλά χρόνια. Νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει αντίδραση από κανέναν. Μιλάμε για μια νόμιμη διαδικασία και μια δίκαιη διαδικασία.

 Λογικά οι Δήμοι έστω και λίγο θα αυξήσουν τα έσοδα τους. Όλοι ξέρουμε ότι τα περισσότερα σπίτια έκαναν συνδέσεις με ένα καθεστώς όπου τότε δεν ήταν υποχρεωτικό να κάνουμε Ε9 και να το προσκομίζουμε στο Δήμο ώστε να αναγράφονται τα σωστά τετραγωνικά. Εγώ θα πρότεινα στους Δήμους αν δεν γίνεται αυτόματη διασύνδεση να κάνουν συμβάσεις  με ιδιώτες λογιστές που θα βοηθήσουν και θα γίνει πιο γρήγορα η όλη διασταύρωση που έτσι και αλλιώς είναι δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία!

 Οι συμβάσεις με ιδιώτες λογιστές θα μπορούσαν να φέρουν γρήγορο αποτέλεσμα. Επίσης ο πολίτης χωρίς πρόστιμο θα κληθεί να διορθώσει τα τετραγωνικά που δήλωσε. Έχουν γίνει πυλωτές διαμερίσματα, ημιυπαιθριοι έγιναν δωμάτια και όλα αυτά αν δηλωθούν θα φέρουν έσοδα στους Δήμους.

 Για αυτό οι συμβάσεις με ιδιώτες λογιστές θα φέρουν το σωστό αποτέλεσμα».

 ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Αναφορικά με τη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας την οποία κατέχει αλλά ακόμη δεν έχει αναλάβει καθήκοντα, ο ίδιος τόνισε ότι  «Αναμένω και εγώ το ΦΕΚ για να αναλάβω και επίσημα. Αυτή την στιγμή περιμένουμε αλλά πιστεύω ότι καλά κάνουν και δεν τη δημοσιεύουν ακόμη. Σωστό θα ήταν να αναλάβω από την αρχή της χρονιάς. Προσωπικά έτσι και αλλιώς συνεργάζομαι με τον απερχόμενο Διοικητή κ. Καρασσαβόγλου, γνώρισα πράγματα, δεν θα πάω εντελώς απροετοίμαστος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *