Ημερίδα για τα επιτραπέζια σταφύλια έγινε χθες στην Ελευθερούπολη

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της εκπλήρωσης του θεσμικού του ρόλου, διοργάνωσε χθες  ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Επιτραπέζια σταφύλια, προβλήματα & προοπτικές». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Παγγαίου και του Γεωπονικού Συλλόγου Καβάλας χθες στις 6.30 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο Φρίξου Παπαχρηστίδη στην Ελευθερούπολη Καβάλας.

Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Αν. Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στους στόχους της ημερίδας, σημειώνοντας πως «ο σκοπός μας ήταν καταρχήν να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό που ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια, τα επιτραπέζια σταφύλια ιδιαίτερα, που είναι ένα μεγάλο κομμάτι της αγροτικής παραγωγής του νομού μας, ιδιαίτερα στο δυτικό κομμάτι του Νομού Καβάλας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται κάποια ζητήματα όσον αφορά προβλήματα με τη διακίνηση, προβλήματα με την παραγωγική διαδικασία, με θέματα ποιότητας και με όλο το φάσμα. Εμείς ως επιστημονική κοινότητα προσπαθούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι και να ξεκινήσει μια σοβαρή κουβέντα φέρνοντας τέσσερις πανεπιστημιακούς που είναι καθ΄ ύλην αρμοδιοι. Ο κ. Γιάννης Φυσαράκης είναι ομότιμος καθηγητής Αμπελουργίας του ΤΕΙ Κρήτης, ήταν ο κύριος ομιλητής που μίλησε για τις επιτραπέζιες ποικιλίες. Έχει αναλάβει την κύρια ευθύνη μιας μελέτης που έγινε στην Κρήτη για θέματα αναδιάρθρωσης ποικιλιών επιτραπέζιων σταφυλιών. Άρα λοιπόν ο άνθρωπος είναι ομότιμος καθηγητής του ΤΕΙ, έχει αφιερώσει τη ζωή του στις επιτραπέζιες ποικιλίες».

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ

Τόνισε δε πως «ήταν πολύ στοχευμένη η εκδήλωση που αφορούσε όχι μόνο θέματα αναδιάρθρωσης αλλά και παραγωγικής διαδικασίας. Ήταν από τις λίγες εκδηλώσεις που πραγματικά είχε στοχευμένη δράση. Για τα υπολείμματα των γεωργικών φαρμάκων και τις απαιτήσεις των σούπερ μάρκετ στο εξωτερικό ήταν ένας αρμόδιος καθηγητής από το ΔΠΘ ο οποίος ασχολείται μόνο με τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων και είπε κάποια πράγματα για τις νέες εξελίξεις. Εμείς στοχεύουμε όχι να ενημερωθούν μόνο οι παραγωγοί, αλλά και οι εξαγωγικοί φορείς και οι υπηρεσιακοί φορείς, το κάλεσμα ήταν ανοιχτό προς όλους. Με μια τέτοια εκδήλωση εμείς δεν ευελπιστούμε ότι λύνονται όλα τα προβλήματα ως δια μαγείας σε δυο τρεις ώρες. Εμείς θέλαμε να δώσουμε το έναυσμα για ένα σοβαρό προβληματισμό, να κάτσουμε όλοι οι φορείς από το δικό του μετερίζι ο καθένας και να ασχοληθούμε σοβαρά με το πρόβλημα της αναδιάρθρωσης και με τα προβλήματα που υπάρχουν» τόνισε καταληκτικά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση