«Ευτυχώς που υπάρχει η Αρχαιολογία διότι πολλά πράγματα τα συγκρατεί και τα σώζει» δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Μουριάδης για τον Φάρο της Παναγίας

Δεν ευθύνεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας για το πάγωμα των εργασιών για τον Φάρο της Παναγίας, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Θεόδωρο Μουριάδη.  Ο κ. Μουριάδης τόνισε πως  η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν κατάφερε να προχωρήσει το θέμα.

Όπως τόνισε αρχικά «Καταρχήν ας σταματήσουν από τον Δήμο Καβάλας  να ρίχνουν τα σφάλματα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στον οποιοδήποτε. Για να ξέρετε λοιπόν την ιστορία το δημοτικό σχολείο της Παναγίας έχει κτισθεί κοντά στον Φάρο της Παναγίας, οπότε μπάζωσαν την περιοχή για να δημιουργήσουν μια αυλή, με αποτέλεσμα – και αυτό συνέβη πολύ παλιά – δημιουργήθηκε πρόβλημα στο τείχος.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία λοιπόν έπρεπε να παρέμβει για να σώσει το τείχος. Και αυτό έκανε. Αυτό όλο όμως είχε ως αποτέλεσμα το τείχος να μην μπορεί να γίνει όπως πριν, να γίνει μια ανάπλαση και στην αυλή του σχολείου και στην πλατεία. Αυτή την στιγμή ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος, διότι υπάρχει αυτή η αθλιότητα με τα συρματοπλέγματα, δεν μπορεί να πλησιάσει κανείς, αλλά ακόμη και εντάξει να ήταν δεν θα μπορούσε ένας τουρίστας να περάσει μέσα από το σχολείο και να πάει στον Φάρο.

Για πολλούς λόγους αυτό δεν μπορεί να γίνει. Άρα η καινούρια παρέμβαση που θα έπρεπε να γίνει θα ήταν να δοθεί μια δυνατότητα στον τουρίστα και να επισκέπτεται το τείχος και να μην περνάει μέσα από το σχολείο.

Αυτό έγινε με μια μελέτη, αν θυμάμαι καλά γύρω στο 2009 μια και τότε εμφανίσθηκε το εν λόγω πρόβλημα».

ΔΙΑΜΑΧΗ

Πρόσθεσε δε πως «Μάλιστα τότε υπήρχε μια διαμάχη μεταξύ του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου, της Αρχαιολογίας και του Δήμου Καβάλας και έγινε ένα σχέδιο που όμως είχε κολλήσει διότι υπήρχε αυτή η διχογνωμία ανάμεσα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στον Σύλλογο Γονέων.

Όταν εγώ ανέλαβα Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών πήρα το σχέδιο και είπα ότι δεν γίνεται κάτι άλλο, παρά πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, έτσι ώστε να τελειώσει εδώ το θέμα.

 

Πράγματι ήρθαμε σε συνεννόηση, κάναμε μια τροποποίηση στο αρχικό σχέδιο, κάναμε κάποιες παρατηρήσεις, το στείλαμε το νέο αυτό σχέδιο στο ΚΑΣ και εκεί εγκρίθηκε το αρχικό σχέδιο με κάποιες όμως παρατηρήσεις, οι οποίες έπρεπε να βελτιώσουν το σχέδιο διότι αυτό θεωρούσε η Αρχαιολογική Υπηρεσία ότι ήταν καλό για την περιοχή.

Αυτή η διαδικασία έγινε στο τέλος του 2013 και μάλιστα θέλαμε να το εντάξουμε και στο ΕΣΠΑ. Μάλιστα είχαμε έρθει σε επαφή και με την Περιφέρεια για να καταφέρουμε να το εντάξουμε και να κάνουμε και την ανάπλαση.

Εκτός όμως από αυτά τα προβλήματα και τις αλλαγές που έπρεπε να κάνουμε, υπήρχε ένα πρόβλημα και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Υπήρχαν δηλαδή κάποιο κομμάτια τα οποία ήταν αγνώστου  ιδιοκτήτη ή  κάποιων ιδιοκτητών. Αυτά έπρεπε να απαλλοτριωθούν.

Δεν είναι μεγάλα κομμάτια έτσι έπρεπε όμως να γίνει. Έγιναν βέβαια στην πορεία οι εκλογές, φύγαμε εμείς από την Διοίκηση του Δήμου Καβάλας  και από τότε έχουν περάσει 4 χρόνια χωρίς να γίνει τίποτα».

ΟΛΙΓΟΡΙΑ

Ο κ. Μουριάδης σχολίασε πως «Αν καθυστερεί το σχέδιο οφείλεται στην ολιγωρία των 4 ετών, διότι δεν κοίταξαν αυτά τα 4 χρόνια τα επίμαχα σημεία να τα βελτιώσουνε μέσα στο σχέδιο!

Επίσης διάβασα για ένα ποσό 800 χιλιάδων ότι θα στοιχίσει η απαλλοτρίωση. Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν και περιοχές του δημοσίου και το δημόσιο όταν πρόκειται για σχολεία ή για κοινωφελείς σκοπούς παραχωρεί τις εκτάσεις.

Άρα το ότι δεν έγινε ανάπλαση στον Φάρο δεν οφείλεται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία που ευτυχώς και υπάρχει διότι πολλά πράγματα τα συγκρατεί και τα σώζει διότι αλλιώς οι παρεμβάσεις μας θα ήταν σαν τις άθλιες γλάστρες που κρεμάσαμε στην Παναγία, αυτές που οι κάτοικοι δεν πότισαν και καταστράφηκε το υπέροχο αυτό έργο. Ευτυχώς που υπάρχει η Αρχαιολογία»….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *