Ερώτηση Γιάννη Πασχαλίδη στην Βουλή για τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Καβάλας

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης προχώρησε σε κατάθεση ερώτησης στον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια με θέμα «Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό & εξοπλισμό στη Π.Ε. Καβάλας»

Ο Βουλευτής αναφέρει προέβη σε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση του Υπουργού ως παρακάτω, κατόπιν συναντήσεων που είχα με το διοικητικό και ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας αλλά και των Κέντρων Υγείας Ελευθερούπολης, Χρυσούπολης και Πρίνου.

Όσον αφορά το ΓΝ Καβάλας, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι χαρακτηριστικές της αδιαφορίας που χαρακτήριζε τη προηγούμενη κεντρική, αλλά και τοπική διοίκηση. Πιο συγκεκριμένα,  πλέον το ιατρικό προσωπικό βασίζεται σε επικουρικούς ιατρούς με το ποσοστό να αγγίζει το 50%, ενώ οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200 το 2020, λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη συνταξιοδότηση αρκετών υπηρετούντων νοσηλευτών. Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας τον Απρίλιο του 2019, οι ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού ανήλθαν σε 150 από 120 που είχαν δηλωθεί το 2015.Σήμερα υπάρχουν κλινικές που στη νυχτερινή βάρδια υπηρετούν 2 ή ακόμη και μία νοσηλεύτρια, ενώ είναι βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον θα επέλθει κλείσιμο κλινικών.

Επίσης, αυτή τη στιγμή λείπουν τουλάχιστον 7 Τεχνολόγοι Ακτινολογικού, με αντιδράσεις του ιατρικού προσωπικού να εντείνονται κάθε μέρα και περισσότερο. Το πρόβλημα με τους Τεχνολόγους είναι ότι ενώ υπολογίζονται μόνο στο Ακτινολογικό Τμήμα, λειτουργούν ως δεξαμενή για τεχνολόγους που απασχολούνται και στην Πυρηνική Ιατρική και στον Μαγνητικό Τομογράφο, οπότε οι ελλείψεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Στην περίπτωση δε, που θα λειτουργήσει ο στεφανιογράφος που έχει παραγγελθεί και θα χρειαστούν άλλοι 3 τεχνολόγοι, και με δεδομένες τις 4 αποχωρήσεις μέσα στο 2020 λόγω συνταξιοδοτήσεων, γίνεται πλέον ορατός ο κίνδυνος της αναστολής λειτουργίας τμημάτων, όπως και ο κίνδυνος να σταματήσουν οι νυχτερινές βάρδιες με ό,τι αυτό μπορεί να προκαλέσει. Πιο συγκεκριμένα, έχουν μείνει 13 Τεχνολόγοι Ακτινολογικού, οι οποίοι εργάζονται σε κυκλικό ωράριο, και λαμβάνοντας υπόψη τα όρια ασφαλείας (2 άτομα σε κάθε βάρδια), μόλις που επαρκούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μη μπορεί να αναπτυχθεί καμία πρόσθετη λειτουργία σε τακτική βάση, ενώ προβλέπεται οι υφιστάμενες σταδιακά να ανασταλούν, ακολουθώντας τη πορεία του μαστογράφου και της μέτρησης ωστικής πυκνότητας. Αυτά συμβαίνουν παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις στον διοικητή. 

Επιπλέον, οι ελλείψεις σε τραυματιοφορείς είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς υπάρχουν μόλις 10, ενώ οι 7 από αυτούς αποφασίστηκε από τη προηγούμενη κεντρική διοίκηση να επιστρέψουν στις θέσεις τους ως σχολικοί φύλακες, από τις οποίες είχαν προηγουμένως αποσπασθεί. Επιπροσθέτως, διαπιστώνονται τραγικές ελλείψεις στις χειρουργικές κλινικές. Παράνομη από το διοικητή μετακίνηση της εντατικολόγου – χειρουργού από τη θέση της ως Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και 2 ακόμη χειρουργών των Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), σε Χειρουργική Κλινική ώστε να «κρυφτούν» τα κενά και να μη σταματήσει η λειτουργία των χειρουργείων. Ευτυχώς, η χειρούργος προσέφυγε στη δικαιοσύνη και επέστρεψε στη θέση της, ενώ τώρα αντιμετωπίζει «ανησυχητικές» συμπεριφορές για τη κίνηση της αυτή.  Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απαράδεκτης αδιαφορίας της διοίκησης του η οποία αγνόησε την «αιμορραγία» των χειρουργών του νοσοκομείου επί 5 χρόνια και την αποφυγή της κάλυψης των κενών θέσεων. Επίσης, λόγω ελλείψεων ιατρών η ουρολογική κλινική και η κλινική ΩΡΛ δεν λειτουργούν καθημερινά, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να στέλνονται στα νοσοκομεία της Δράμας και της Ξάνθης μετά τις 3 μ.μ.

Όσον αφορά τη καρδιολογική κλινική, μετά την επανέγκριση της κλινικής για τοποθέτηση βηματοδοτών κατά τη διάρκεια των οποίων απαιτείται η παρουσία 2 καρδιολόγων, δεδομένης και της υποχρεωτικής παρουσίας ενός ακόμη στη Μονάδα Στεφανιαίων, συν ενός ακόμη που καλύπτει τις ανάγκες των νοσηλευομένων στην κλινική, υπάρχουν μεγάλα διαστήματα της ημέρας κατά τα οποία είναι αδύνατη η παρουσία καρδιολόγου στα Επείγοντα Περιστατικά, με όποιους κινδύνους κρύβει αυτό για την εκτίμηση και αντιμετώπιση καρδιολογικών περιστατικών. Στο ακτινολογικό τμήμα, εκτιμάται ότι θα προκύψει πρόβλημα, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2019 συνταξιοδοτείται ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Τμήματος που εκτελούσε χρέη Διευθυντή. Αντί να οριστεί Επιστημονικός Υπεύθυνος ο αρχαιότερος τη τάξει γιατρός του Τμήματος με βαθμό Διευθυντή και να προκηρυχθούν τουλάχιστον 2 θέσεις Επιμελητών, προκηρύχθηκε θέση Διευθυντή η οποία θα καλυφτεί εκ των έσω. Με δεδομένο ότι οι μόνιμοι γιατροί που υπηρετούν σήμερα στο Ακτινολογικό είναι 4, το αποτέλεσμα είναι ότι θα μείνουν 3 και έτσι δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε τις εφημερίες του μήνα, ούτε τις διαγνώσεις και την πραγματοποίηση εξετάσεων Αξονικού, Μαγνητικού, Υπερήχου, Κλασσικής Ακτινολογίας, Μαστογράφου, Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας, Ειδικών Εξετάσεων (στομάχου, παχέος εντέρου, σαλπιγγογραφίες). Τέλος, στo Ογκολογικό Τμήμα υπηρετούν σήμερα ένας Ογκολόγος και μια επιμελήτρια, καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου φρόντισε για κάποιο λόγο να «αποδεκατίσει» τη μονάδα, ωθώντας αξιόλογα στελέχη σε μετακινήσεις.

Επιπλέον, η περιβόητη ίδρυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης διαμέσου των ΤΟΜΥ, όπως είχε ανακοινωθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση, δεν φαίνεται να έχει αποτελέσματα. Αιτία αυτού αποτελεί η έλλειψη εργαστηριακής και απεικονιστικής υποστήριξης, ενώ διαθέτουν κατάλληλο προσωπικό (π.χ. 3 Ακτινολόγοι). Ιδιαίτερα δε στη περίπτωση της Π.Ε. Καβάλας, τα Κέντρα Υγείας και πρώην ΙΚΑ, ενώ διαθέτουν εργαστηριακή και απεικονιστική υποστήριξη δεν διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό. Έτσι, οι συμπολίτες μου οδηγούνται και συσσωρεύονται στο ΤΕΠ του ΓΝ Καβάλας, του οποίου το προσωπικό έχει αποδεκατίστει, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω.

Συμπερασματικά, το νοσοκομείο Καβάλας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και διοικητού μετετράπη από νοσοκομείο ανάσχεσης ασθενών προς Θεσσαλονίκη σε έναν οργανισμό που δυσκολεύεται πλέον να παρέχει έστω και βασική φροντίδα. Χρειάστηκε πραγματικά μεγάλη προσπάθεια ώστε ένα από τα πλέον αξιόλογα, νέα και λειτουργικά περιφερειακά νοσοκομεία της Ελλάδας με παραγωγή τεράστιου επιστημονικού έργου να καταντήσει ένα επιστημονικά αναξιόπιστο ίδρυμα του οποίου η λειτουργία έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα συζητήθηκαν με πεπειραμένους επιστήμονες ιατρούς, προτάθηκε είτε η περαιτέρω στελέχωση των Κέντρο Υγείας και ΤΟΜΥ είτε η μεταφορά του προσωπικού των ΚΥ Καβάλας (πρώην ΠΕΔΥ) και ΤΟΜΥ στο ΓΝ Νοσοκομείο Καβάλας, λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή επισκεψιμότητά τους, η οποία επιβεβαιώνεται και από στοιχεία της 4ης ΥΠΕ. Επιπλέον, κομβικής σημασίας κρίθηκε η μεταφορά του ψηφιακού μαστογράφου (και τα προς αγορά μηχανήματα υπερήχου και όποιον άλλο εξοπλισμό κριθεί αναγκαίος) στο Κ.Υ. Ελευθερούπολης, στο οποίο υπάρχει με οργανική θέση πεπειραμένο και αξιόλογο προσωπικό, συγκεκριμένα ο μοναδικός επεμβατικός ακτινολόγος στη Π.Ε Καβαλας. Μια τέτοια κίνηση, θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για το ΓΝ Καβάλας που θα αποσυμφορηθεί, για τους κατοίκους της Δράμας που θα μπορούν να το χρησιμοποιούν, όσο και για το ΚΥ Ελευθερούπολης.

Όσον αφορά τα ΚΥ Ελευθερούπολης και ΚΥ Χρυσούπολης, θα πρέπει να αναφερθούν οι ελλείψεις σε οδηγούς διασώστες ΕΚΑΒ είναι αυξημένες, με αποτέλεσμα να γίνεται μόνο μια βάρδια, με όποιους κινδύνους αυτό κρύβει. Επίσης, χρήζει εξέτασης η επάνδρωση του πολυδύναμου Ιατρείου Οφρυνίου, το οποίο δέχεται κατά τη θερινή περίοδο μεγάλο αριθμό τουριστών, και η ενίσχυση του με το ασθενοφόρο, δωρεά του Ερυθρού Σταυρού Ιταλίας κατόπιν ενεργειών μου, για την εξυπηρέτηση των όποιων περιστατικών.

Τέλος, ο Γιάννης Πασχαλίδης αναφέρθηκε στο δίκαιο και πάγιο αίτημα που έχει εκφραστεί κατά καιρούς από πολίτες-ασθενείς (παθήσεις όπως ΒΙΤΑΣΑ και άλλες) και συγγενείς τους για ίδρυση Ογκολογικής και Αιματολογικής Κλινικής στο ΓΝ Καβάλας. Οι συμπολίτες μου, αλλά και πολίτες της Δράμας αναγκάζονται να μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης για μια θεραπεία που διαρκεί περί τα 5 λεπτά. Σημειωτέον πως το ΓΝ Καβάλας διαθέτει το δύο αιματολόγους και το κατάλληλο προσωπικό για να υποστηρίξει την ίδρυση της ως άνω κλινικής 

Ο Βουλευτής ρώτησε τον Υπουργό αν:

  • Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς το ΓΝ Καβάλας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και εξοπλιστικά, και να επιστρέψει στις μέρες που αποτελούσε πρότυπο νοσοκομείο;
  • Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειας σχετικά με τη μεταφορά του ψηφιακού μαστογράφου και σχετικώς κατάλληλου εξοπλισμού στο ΚΥ Ελευθερούπολης  για τους λόγους που αναφέρθηκαν ευθύς παραπανω;
  • Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να στελεχωθούν τα ΚΥ Καβάλας, Ελευθερούπολης και Χρυσούπολης με οδηγούς-διασώστες ΕΚΑΒ;
  • Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να επανδρωθεί το πολυδύναμο Ιατρείο Οφρυνίου  και να ενισχυθεί με ασθενοφόρο;
  • Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ιδρυθεί Ογκολογική και Αιματολογική Κλινική στο ΓΝ Καβάλας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *