«Επιτέλους, σωστή κίνηση η μεταφορά του ελεγκτικού μηχανισμού δαπανών στις Περιφέρειες» δηλώνει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης

Εκτάκτως συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη για μία σειρά θεμάτων που έχριζαν άμεσης συζήτησης. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κώστας Αντωνιάδης έκανε σχετικές δηλώσεις.

«Η συνεδρίαση αυτή ήταν έκτακτη με μοναδικό θέμα τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων των ΠΙΔΕ στην Περιφέρεια. Και όταν λέμε ΠΙΔΕ εννοούμε το δημοσιονομικό έλεγχο που πριν γινόταν , τα λεγόμενα εντελλόμενα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οποιαδήποτε δαπάνη έκανε η Περιφέρεια θα έπρεπε να ελεγχθεί αυτή από την υπηρεσία των εντελλόμενων. Ωστόσο η εν λόγω υπηρεσία δεν ανήκε στην Περιφέρεια, αλλά υπαγόταν κατευθείαν στην κεντρική κυβέρνηση.

Ωστόσο ψηφίσθηκε νόμος από την κεντρική κυβέρνηση και ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα της ένωσης περιφερειών ώστε ο δημοσιονομικός έλεγχος να μην γίνεται από το κράτος αλλά από τις ίδιες τις περιφέρειες. Είναι ο λεγόμενος απογαλακτισμός από την κεντρική κυβέρνηση.

Για αυτό και συγκροτήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο για να μεταβιβάσει την εν λόγω αρμοδιότητα από το δημοσιονομικό έλεγχο στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Το προσωπικό θα παραμείνει και θα υπάγεται στην ίδια διάταξη. Απλά η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι προς όφελος των περιφερειών ενώ εμείς οι αυτοδιοικητικοί πάντοτε κάναμε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει αυτονομία και αυτό που έγινε είναι προς την σωστή κατεύθυνση και οι δαπάνες πρέπει να ελέγχονται από την ίδια την περιφέρεια…

Τώρα το αρνητικό είναι ότι δυστυχώς υπάρχει μια υποστελέχωση των υπηρεσιών και δυστυχώς δεν θα γίνουν καινούριες προσλήψεις υπαλλήλων ώστε να γίνεται ο οικονομικός έλεγχος ως θα θέλαμε παρά όλα θα γίνουν με το υπάρχουν προσωπικό, όσο και αν αυτό είναι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Ο κ. Αντωνιάδης πρόσθεσε πως «Όπως και να έχει όμως, πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και πρόκειται για μια σωστή κίνηση και πιστεύω ότι με τον χρόνο και οι υπάλληλοι θα προσαρμοσθούν σε αυτή την εξέλιξη. Και ό,τι ισχύει σήμερα στους δήμους θα ισχύει και στις περιφέρειες.

Όσο για τον έλεγχο θα γίνεται στην Καβάλα και θα έχουμε και μια τροποποίηση στον κανονισμό της κάθε περιφερειακής ενότητας και έτσι ο έλεγχος θα γίνεται σε αυτή την κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Και τέλος έχουμε πληροφόρηση ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην περιοχή της Θράκης. Ο προγραμματισμός και της προηγούμενης επίσκεψης ήταν και για την Θράκη μόνο, Ξεχωριστά θα επισκεφθεί την Καβάλα και την Θάσο. Είμαστε μια Περιφέρεια, αλλά οι νομοί είναι πέντε και η πρόσβαση στο νησί χρειάζεται παραμονή τουλάχιστον μιας ημέρας, αν θέλεις να κάνεις μια σωστή δουλειά. Για αυτό και ο προγραμματισμός είναι τέτοιος που πρέπει να ακολουθηθεί από τους αρχηγούς ώστε να υπάρχει χρόνος για σωστή δουλειά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.