Επιδείνωση του καιρού μέχρι και την Πέμπτη στην Ανατολική Μακεδονία

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται μέχρι και την Πέμπτη στην Ανατολική Μακεδονία λόγω του φαινομένου «Νεφέλη» που θα προκαλέσει καταιγίδες. Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Σταύρος Κυβράκης σημείωσε ότι κατά τόπους θα εκδηλωθούν καταιγίδες που θα συνοδεύονται από κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα είπε χθες ότι «ήδη, όπως γνωρίζουμε, γιατί έχει εκλαϊκευτεί τόσο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης –έχουν μιλήσει και οι αρμόδιοι που είναι οι μετεωρολόγοι μας και κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά- είναι σε εξέλιξη ένα σύστημα το οποίο επηρεάζει τη χώρα. Τις επόμενες ώρες και για ένα διάστημα 3 ημερών θα επηρεάσει και την περιοχή μας. Χαρακτηρίζεται από μεγάλες ποσότητες νερού. Ευτυχώς φαίνεται ότι θα είναι σε διάρκεια χρόνου, δεν θα υπάρχει δηλαδή ιδιαίτερη ραγδαιότητα, ένα στοιχείο το οποίο δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα. Παρ’ όλα αυτά, επειδή το νερό θα είναι αρκετό, ίσως να έχουμε και τέτοια. Άλλωστε είναι πολύ δυναμικό το σύστημα και κατά τόπους θα έχουμε και εκδήλωση καταιγίδων. Άρα, εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι, ότι είναι μια περίοδος για 2-3 μέρες που θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να κρατήσουμε το γεγονός ότι θα πέσει νερό το οποίο κατά τ’ άλλα μας χρειάζεται και για τις καλλιέργειες και για όλα. Βέβαια δεν είναι καλό για τον τουρισμό. Και φυσικά θα πρέπει, επειδή είναι και η εποχή τέτοια, αυτά τα συστήματα ενδεχομένως να συνοδευτούν κι από κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σ’ αυτά τα φαινόμενα και σε φαινόμενα πλημμύρας, προσοχή στις ιρλανδικές διαβάσεις γιατί σε ορισμένες περιοχές της χώρας όπως είναι η Κεντρική Μακεδονία και κυρίως η περιοχή του Θερμαϊκού, εκεί θα έχει το φαινόμενο και πιο ακραία χαρακτηριστικά. Επειδή όλοι ταξιδεύουμε, κινούμαστε, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο σημείο που θα βρεθούμε τη δεδομένη στιγμή, να αποφύγουμε την έκθεση σε τέτοιους κινδύνους.

Σε όλα τα Δελτία ακούμε πολύτιμες πληροφορίες και για όλα τα θέματα από τους αρμόδιους, τους πλέον ειδικούς όπως είναι οι μετεωρολόγοι και τα οποία θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν. Να μην υποτιμάμε τους κινδύνους, να μην υπερτιμάμε τις δυνατότητές μας. Απέναντι σ’ αυτά τα φαινόμενα θέλει βασικούς κανόνες αυτοπροστασίας τους οποίους πρέπει να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια».

ΠΙΟ ΗΠΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Για την περιοχή μας είπε ότι «θα έχει και τη μορφή καταιγίδας, κυρίως μετά το μεσημέρι της Τρίτης αλλά και τις επόμενες μέρες. Το σύστημα αυτό έχει μια κατεύθυνση από τη νοτιοδυτική, θα οργανωθεί στην κεντρική Ελλάδα περίπου και θα κινηθεί βορειοανατολικά, δηλαδή θα περάσει και από την περιοχή μας το επόμενο διάστημα. Φαίνεται ότι σε μας θα έχει πιο ήπια χαρακτηριστικά, χωρίς βέβαια να αποκλείεται τίποτα. Είμαστε στον Ιούνιο, ο φετινός Ιούνιος έδωσε ένα δείγμα και το Σάββατο το οποίο ήταν πολύ τοπικό ωστόσο ήταν σημαντικό. Είδαμε πόσο νερό έριξε στη πόλη της Καβάλας. Οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Παρακολουθούμε το φαινόμενο γιατί έχει μία δυναμική. Είναι ένα χαρακτηριστικό σύστημα το οποίο θα κρατήσει και αρκετές μέρες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *