Επιβάλλονται αλλαγές στον Κλεισθένη όπως δηλώνει ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής

Προβληματική χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του Κλεισθένη ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας και πρώην δήμαρχος  κ. Κωστής Σιμιτσής.

Όπως ανέφερε αρχικά «Εδώ υπάρχει και ένα θέμα νομικό. Δηλαδή αυτή την στιγμή η σύνθεση των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων δεν μπορεί να αλλάξει. Ούτε μπορούν να αλλάξουν σε τόσο έντονο βαθμό οι αρμοδιότητες των συλλογικών οργάνων της διοίκησης της Περιφέρειας και του Δήμου Καβάλας , με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλύεται η δημοκρατική νομιμοποίηση.

Κάθε αλλαγή που θα γίνει αγγίζει θέματα οριακής αντισυνταγματικότητας . Για παράδειγμα τι είδους αρμοδιότητες θα μεταβιβασθούν στην Οικονομική Επιτροπή. Αφήνω αυτό το ερώτημα και λέω ότι  εξαιτίας της απλής αναλογικής ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα κυβερνησιμότητας στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

Σήμερα ελάχιστοι Δήμαρχοι και ελάχιστοι Περιφερειάρχες έχουν την  απόλυτη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Σωστά λοιπόν  η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να κρατήσει όρθια την κυβερνησιμότητα των Δήμων. Σχεδιάζει σύμφωνα με όσα έχουν ακουσθεί να μεταφερθούν αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή, από το δημοτικό συμβούλιο όμως στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία όμως επιτροπή όπως η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής που είναι μικρά Δ.Σ. όπως και τα νομικά πρόσωπα του Ωδείου, της ΔΕΥΑΚ, θα έχουν και συμβούλια που θα καθορίζονται από τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες.

Αυτό είναι ένα θέμα. Εγώ δεν θεωρώ ότι μπορεί να είναι αντισυνταγματική αυτή η ρύθμιση αλλά χρειάζεται προσοχή. Και επειδή είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα να θυμίσω ότι δεν έχει μπει ακόμη σχετική αναφορά για τις αλλαγές αυτές στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, οπότε περιμένουμε καθώς ήδη πήραμε μία ιδέα από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή».

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Πρόσθεσε δε πως «Είναι αναγκαίο να υπάρχουν ρυθμίσεις αλλά ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ βάζει θέμα συνεργασίας πλέον των παρατάξεων. Το πρόβλημα είναι όμως ότι με την απλή αναλογική, την απλή και άδολη αναλογική που έλεγαν κάποτε, χωρίς όμως να έχουν λάβει μέριμνα για μέτρα όπως για παράδειγμα το 3% που ισχύει στο κοινοβούλιο, αυτό δεν το δέχθηκε ο πρώην υπουργός  κ. Σκουρλέτης να μπει τέτοιο κατώφλι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι όμως υπάρχουν πάρα πολλές παρατάξεις που έχουν μια έδρα. Στην Θεσσαλονίκη για παράδειγμα ο Δήμαρχος βγήκε με 7 έδρες στις 49 και Ταχιάος και Ορφανός έχουν ένα κάποιο αριθμό εδρών αλλά οι άλλες παρατάξεις έχουν από μια έδρα. Πως θα συμπράξεις με αυτούς;

Η σύμπραξη γίνεται μεταξύ παρατάξεων που έχουν κάτι να δείξουν. Εδώ τι να διαπραγματευτείς. Γι αυτό τα προβλήματα πρέπει να λυθούν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *