«Επενδύουμε στο μέλλον με το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου» δηλώνει ο Αντιδήμαρχος  Χρήστος Μποσμπότης

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί αντιπροσωπία του Δήμου Παγγαίου για να παρουσιάσει το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Μποσμπότη το πεδίο ανήκει στον Δήμο Παγγαίου που θα το αξιοποιήσει μέσω επενδυτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου είναι ένα χαρακτηρισμένο και βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό αποτελείται από 4 γεωτρήσεις από τις οποίες βγαίνουν 400 κυβικά νερό την ώρα, θερμοκρασίας 87 βαθμών Κελσίου. Και μιλάμε για νερά χαμηλής εφαλτίας και πολλά μπορούν να γίνουν με αυτά τα νερά.

Αυτό το γεωθερμικό πεδίο λοιπόν ανέμενε εδώ και πολλά χρόνια την εκμετάλλευση του και ένας από τους στόχους που είχαμε θέσει εξαρχής ήταν η εκμετάλλευση του γιατί πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Δήμου.

Έτσι λοιπόν ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππας Αναστασιάδης με πολύ συντονισμένες ενέργειες εδώ και 2,5 χρόνια περίπου σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Παγγαίου Χάρη Παπαδόπουλο, ξεκίνησαν και έτρεξαν και υπεγράφη πλέον η απόφαση της ΡΑΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δηλαδή, η οποία παραδίδει το  πεδίο Ακροποτάμου πλέον προς εκμετάλλευση».

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Πρόσθεσε δε πως «Όλοι οι φυσικοί πόροι ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Και το ελληνικό δημόσιο αν το πείσεις ότι μπορείς να εκμεταλλευθείς κάποιους πόρους, είτε αυτά είναι πετρέλαια, είτε είναι γεωθερμία τότε σου παραχωρείται το δικαίωμα εκμετάλλευσης. Έχουμε λοιπόν την αρχή που είναι το ήμισυ του παντός. Ο Δήμος Παγγαίου είναι όντως ο διαχειριστής του γεωθερμικού πεδίου του Ακροποτάμου.

Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα ο Δήμαρχος με τον κ. Παπαδόπουλο και τους τεχνοκράτες που τρέχουν το όλο πρόγραμμα θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες εκεί όπου γίνονται οι παρουσιάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιλογών επενδυτών. Εκεί θα παρουσιασθεί το γεωθερμικό πεδίο μας.

Επίσης θα υπάρξουν επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και γενικά η διοίκηση μας πιστεύει στη γεωθερμία και έτσι θα μπει ο Δήμος Παγγαίου στην αναπτυξιακή τροχιά».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι για όλες αυτές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από την Ευρώπη και σε ελληνικό επίπεδο μάλιστα κάτι ανάλογο συμβαίνει.

«Υπάρχουν ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα που στην Ελλάδα απλά δεν απορροφώνται και εμείς θέλουμε να απορροφήσουμε κονδύλια σε αυτό το επίπεδο. Οι βουλευτές του νομού Καβάλας είναι ενημερωμένοι. Ο πρόεδρος της ΝΔ  κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο και στην έκθεση της Θεσσαλονίκης ο ίδιος αναφέρθηκε στο γεωθερμικό πεδίο της Καβάλας.

Νομίζω ότι παίζουμε σε πολύ υψηλά επίπεδα και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Από τα 400 κυβικά την ώρα ένα τμήμα με δίκτυα και τηλεθέρμανση θα θερμαίνει με πολύ χαμηλό κόστος μάλιστα τους γειτονικούς οικισμούς. Ορφάνι, Τούζλα, Κάρυανη, όλη η παραλιακή ζώνη σε λίγα χρόνια θα θερμαίνονται με το ζεστό νερό που μας δίδει η γη. Ένα άλλο τμήμα της γεωθερμίας  θα βοηθήσει  και στην καλλιέργεια των θερμοκηπίων και θα μπορούν με εύκολο τρόπο να καλλιεργούν. Και ένα άλλο τμήμα θα πάει στο μεγάλο οικόπεδο που έχουμε ως Δήμος δίπλα στα Λουτρά των Ελευθερών, και εκεί στα 10 χιλιάδες στρέμματα ο κάθε εν δυνάμει επενδυτής θα ξέρει τις ανάγκες του ότι μπορεί να τις καλύψει σχεδόν τζάμπα. Ας πάει ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες και βλέπουμε» .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *