Επίσκεψη του  υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη χθες και στην Καβάλα

Ολοκληρώθηκε χθες  η περιοδεία του   Υπουργού  Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη που ξεκίνησε  την Δευτέρα  από την  Ξάνθη και συνεχίστηκε χθες  στην Ανατολική Μακεδονία με πρώτο σταθμό  την Δράμα. Συγκεκριμένα  στις 11 το πρωί επισκέφθηκε  το  Παρανέστι  Δράμας όπου  έκανε  δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης και ακολούθως στην 1 μετά το μεσημέρι είχε  στην Δράμα συνάντηση με δημάρχους και φορείς στο Διοικητήριο.  Ακολούθως στις 6 το απόγευμα είχε  στο Δημαρχείο Καβάλας συνάντηση με τους Δημάρχους του Νομού Καβάλας, στο γραφείο της δημάρχου κ. Δήμητρας Τσανάκα. Η περιοδεία  ολοκληρώθηκε στις 7 το απόγευμα με πολιτική ομιλία στο Ξενοδοχείο Galaxy με θέμα «2 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Σκουρλέτης αρχικά στην επίσκεψη του στην Καβάλα ήρθε αντιμέτωπος με τους απλήρωτους συμβασιούχους του Δήμου Καβάλας  στους οποίους διαμήνυσε ότι η υπόθεση τους θα λυθεί μέσα στην εβδομάδα καθώς υπάρχει σε ισχύ σχετική διάταξη που παρατείνει μέχρι το τέλος του 2017 τις συμβάσεις τους.

Στην συνέχεια έκανε σύντομες δηλώσεις στους δημοσιογράφους αρχικά για το νέο εκλογικό σύστημα που προωθείται για τους δήμους και τις δημοτικές εκλογές.  Όπως τόνισε αρχικά υπάρχει μία πρόταση την οποία συζητούν  ενώ υπάρχει αρκετός χρόνος μπροστά τους για να καταλήξουν σε κάτι συγκεκριμένο. «Η άποψη της κυβέρνησης είναι να οδηγηθούμε σε ένα αναλογικότερο σύστημα και  υπάρχει ακόμη πολύς  χρόνος για διαβούλευση» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης  είχε μία σύντομη  σύσκεψη στο γραφείο της δημάρχου Καβάλας κ. Τσανάκα με τους δημάρχους του Νομού όπου παρέστησαν οι δήμαρχοι κ.κ. Τσομπανόπουλος, Αναστασιάδης και Χατσηεμμανουήλ , των δήμων Νέστου, Παγγαίου και Θάσου αντίστοιχα ενώ από πλευράς Δήμου Καβάλας τον ρόλο του οικοδεσπότη ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Φιλόσογλου, καθώς η δήμαρχος κ. Τσανάκα απουσίαζε στο εξωτερικό. Επίσης παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος.  Ο κ. Φιλόσογλου του έθεσε το θέμα της βιωσιμότητας των δήμων και των ασφαλιστικών δικλίδων που πρέπει να υπάρχουν ενώ ακολούθως του έθεσε το θέμα ότι οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες οδηγούνται στα Δικαστήρια για «ψήλου πήδημα», είτε γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην σφραγίσει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως ένα σουβλατσίδικο ή ένα μπουγατσατζίδικο  είτε γιατί έγινε μία ανώνυμη καταγγελία…    Ο κ. Φιλόσογλου ζήτησε από τον κ. Σκουρλέτη να το δει αυτό το ζήτημα γιατί είναι πολύ σημαντικό για όλους τους δήμους  καθώς ταλαιπωρεί αυτή η υπόθεση συνολικά την Τοπική  Αυτοδιοίκηση και πλήττει και το κύρος του θεσμού.  Το τρίτο θέμα που έθεσε είναι η άρνηση κάποιων Επιτρόπων να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμών για τους συμβασιούχους των δήμων  παρά το γεγονός ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και πρέπει να πληρωθούν οι συμβασιούχοι.  Τέλος έθεσε και το θέμα των συνταξιούχων και των επιδομάτων που έλαβαν και τους ζητείται να τα επιστρέψουν με τόκους,  για το οποίο ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως το έχουν ελέγξει το θέμα και έχουν έρθει σε επαφή με το Υπουργείο  Εργασίας για να βρεθεί μία λύση καθώς όπως σχολίασε είναι εντελώς παράλογο το όλο θέμα.  Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών μία σύσκεψη με όλους τους παραβρεθέντες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου όπου ο κ. Μαρκόπουλος και οι δήμαρχοι του έθεσαν τα ζητήματα που τους απασχολούν.

ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

Αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε για τις δημοτικές εκλογές του 2019 σχολίασε στους δημοσιογράφους ότι μέχρι τότε έχουν πολύ καιρό μπροστά τους, ξεκαθαρίζοντας ότι  υπάρχει μία πρόταση αλλαγής του εκλογικού συστήματος , την οποία συζητούν, έχουν αρκετό χρόνο μπροστά τους  ώστε να δουν τι τελικά θα γίνει. «Η άποψη της κυβέρνησης  είναι ότι θα πρέπει να πάμε σε ένα αναλογικότερο σύστημα  στις εκλογές για τη Αυτοδιοίκηση που δεν θα λειτουργεί παραμορφωτικά διότι δεν μπορεί να ψηφίζει το 25%  και να λαμβάνει ο δήμαρχος την δεύτερη Κυριακάκη το 60% του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό νομίζω ότι δεν έχει μία πολύ μεγάλη σχέση με μία λογική γνήσιας αντιπροσώπευσης» σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι όλα αυτά θα τα συζητήσουν   και θα τα εξετάσουν καθώς υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος μπροστά τους , θεωρώντας ότι αν υπάρχει μία καλή διάθεση μπορούν καλόπιστα να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν. Τέλος σε ότι αφορά τις δηλώσεις του βουλευτή κ. Βρούτση από την Καβάλα ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει καμία αλλαγή  στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση απάντησε πως «ο κ. Βρούτσης πέρα από  τα εργασιακά στα οποία τα έκανε μπάχαλο όπου κατήργησε συλλογικές συμβάσεις  εργασίας και μείωσε τον κατώτατο μισθό δια νόμου, τώρα έχει και άποψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Καταληκτικά ανέφερε πως  θέλουν να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες που τους δίνει ο διάλογος για να προχωρήσουν στις μεγάλες αλλαγές στο «Καλλικράτη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση