Επίσκεψη του Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στο Επιμελητήριο Καβάλας

Το Επιμελητήριο Καβάλας επισκέφθηκε   ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Α. Μουρμούρας, στα πλαίσια της επίσκεψής του στην πόλη της Καβάλας. Ο κ. Μουρμούρας  λίγο νωρίτερα είχε επισκεφθεί το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καβάλα και στην συνέχεια στην αίθουσα του προέδρου του Επιμελητηρίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Άγγελο Τσατσούλη.

Ο τελευταίος σε δηλώσεις του τόνισε «πως στην δύσκολη στιγμή που περνάει η οικονομία της χώρας μας έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε στο Επιμελητήριο και στην πόλη μας Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Καθηγητή κ. Ιωάννη  Μουρμούρα να μας ενημερώσει για θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο. Θα έχουμε επίσης στο Ξενοδοχείο Λούσυ μία συνάντηση με επιχειρηματίες από όλους τους κλάδους και θεωρώ ότι αυτό το οποίο απασχολεί όλους είναι  τι γίνεται καταρχήν με την ελληνική οικονομία, που βαδίζουμε και αν θα φύγουμε ή θα μείνουμε στο ευρώ και νομίζω ότι είναι θέματα που απασχολούν όλους όπως και τα «κόκκινα δάνεια», η ρευστότητα των τραπεζών και η βιωσιμότητα τους και πότε επιτέλους θα αρχίσει να έρθει στην Ελλάδα αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη».

Από πλευράς του ο κ. Μουρμούρας δεν έκανε την παραμικρή δήλωση ενώ ο κ. Τσατσούλης σημείωσε ότι θα υπάρξει ενημέρωση για τα όσα θα έλεγαν χθες με σχετικό δελτίο τύπου, όπως και έγινε..

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου αναφέρει τα εξής για την επίσκεψη Μουρμούρα:

«Με ιδιαίτερη χαρά ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ιωάννης Α. Μουρμούρας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Άγγελου Τσατσούλη να πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις και προοπτικές της εθνικής οικονομίας, αναλύοντας το τρέχον δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με το οποίο καλούνται να αναμετρηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, εν μέσω της έλλειψης ρευστότητας, των κεφαλαιακών ελέγχων, των υπέρογκων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, της μείωσης της κατανάλωσης καθώς και της αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης. Ο κ. Υποδιοικητής τόνισε ότι η ελληνική οικονομία ήδη έχει αρνητικά επηρεαστεί από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης καθώς το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα η προηγούμενη χρονιά να κλείσει με οριακή πτώση (-0,05%) έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάκαμψη (0,3%). Επιπρόσθετα, μεγάλη αύξηση της τάξεως περί το 1,5 δις ευρώ σημείωσαν τον περασμένο Ιανουάριο του 2017 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα φθάνοντας στο σύνολο τα 108 δις ευρώ, ποσοστό άνω του 45% του συνόλου των δανείων, ανατρέποντας την πτωτική τάση που είχε διαμορφωθεί τους προηγούμενους μήνες. Επιπλέον και ιδιαιτέρα ανησυχητικό στοιχείο είναι η μείωση των καταθέσεων που σημειώθηκε τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα το σύνολο των καταθέσεων να διαμορφώνεται σε 119,8 δις ευρώ, που αποτελεί χαμηλό 15 ετών για το τραπεζικό σύστημα. Συνεπώς, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννης Α. Μουρμούρας θεωρεί επιτακτικά αναγκαίο τη γρήγορη και επιτυχή κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς η έγκαιρη ολοκλήρωσής της θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στη συμμετοχή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων καθώς και στην άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων συμβάλλοντας στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Είναι τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (εκλέχθηκε ομοφώνως στη θέση αυτή το 2001σε ηλικία 36 ετών, ο νεότερος καθηγητής ΑΕΙ) με πεδία ειδίκευσης τη μακροοικονομική, τη νομισματική και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Έχει στο ενεργητικό του δεκαετή ακαδημαϊκή προϋπηρεσία σε γνωστά Βρετανικά Πανεπιστήμια. Θεωρείται ειδήμων σε θέματα που αφορούν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση στην Ευρώπη και είναι συγγραφέας τριών βιβλίων στο αντικείμενο αυτό, με τελευταίο το δίτομο έργο «Η Διπλή Κρίση Δημόσιου Χρέους-Τραπεζών» (2015).

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Οικονομικών στην τρικομματική Κυβέρνηση του 2012

Από το Σεπτέμβριο του 2014 είναι Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρώτος Μακεδόνας Υποδιοικητής στην εκατονταετή ιστορία της, με αρμοδιότητες την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού, καθώς και την εξυγίανση τραπεζών. Ο Καθηγητής Μουρμούρας είναι επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Στοιχείων Ενεργητικού και της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας και συμμετέχει ως μέλος σε διάφορες άλλες Επιτροπές (μεταξύ άλλων, την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνου).

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση