Εορταστικές εκδηλώσεις στην Καβάλα για τα «Ελευθέρια»

Όπως ήταν προγραμματισμένο, η  επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας, στο παλιό μνημείο πεσόντων έμπροσθεν του μεσαιωνικού υδραγωγείου – Καμάρες, απέναντι από το παλιό διοικητήριο της πόλης, από τον εξώστη του οποίου διαβάστηκε το διάγγελμα του ναυάρχου Κουντουριώτη, έγινε χθες το πρωί από τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2019.

Πρόκειται για την ίδια σημαία που κυμάτιζε στο Θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και αποτέλεσε δώρο του κυβερνήτη του ιστορικού σκάφους στην πόλη για τα Ελευθέρια της το 2016. Στη σεμνή τελετή παρέστη και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος μαζί με την κ. Τσανάκα κατέθεσαν στεφάνι στο παλιό μνημείο πεσόντων έμπροσθεν του μεσαιωνικού υδραγωγείου.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ

»Εδώ ακριβώς σε αυτό το σημείο ο Κριεζής ανήγγειλε την ενσωμάτωση της Καβάλας στον εθνικό κορμό. Το ότι γιορτάζουμε αυτά τα γεγονότα μαζί με τον Απόστολο Παύλο, έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Την Καβάλα την ελευθέρωσε ο κόσμος από όλη την Ελλάδα και το ναυτικό. Ανεβήκαν την Κουντουριώτου, έφτασαν  ως εδώ και διακήρυξαν την ανεξαρτησία της πόλης. Να είμαστε γεροί εμείς οι Καβαλιώτες και να μην τα ξεχνάμε αυτά», υπογράμμισε στις δηλώσεις της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα.

Θ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

»Ξεκινούν ουσιαστικά σήμερα οι εκδηλώσεις για την 106η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης μας. Πολλοί άνθρωποι αγωνίστηκαν προκειμένου η Καβάλα να απελευθερωθεί. Τιμούμε το Πολεμικό Ναυτικό κι όλους αυτούς τους ανθρώπους που υπέφεραν όλα αυτά τα χρόνια της κατοχής και της σκλαβιάς της πόλης. Πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό, προκειμένου να δικαιώνουμε τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα», τόνισε από την πλευρά του στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος.   

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

26 Ιουνίου 1913 – 26 Ιουνίου 2019. 106 χρόνια μετά η Καβάλα γιορτάζει την επέτειο της απελευθέρωσής της από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής, θυμάται και τιμάει τους αγωνιστές της ελευθερίας.

Οκτώβριος 1912. Οι Βούλγαροι καταλαμβάνουν την Καβάλα χωρίς να αντισταθούν οι Τούρκοι. Ακολουθούν βασανιστήρια, ομηρίες, καταπίεση. Όμως, ο ελληνικός στόλος φέρνει το μήνυμα της ελευθερίας. Μια μοίρα του στόλου με ναυαρχίδα το θωρηκτό Αβέρωφ και έχοντας βάση τη Θάσο, περιπολεί στα νερά του Αιγαίου.

25 Ιουνίου1913. Εμφανίζονται τα πρώτα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στον κόλπο της Καβάλας.

26 Ιουνίου1913. Το αντιτορπιλικό Δόξα καταπλέει στον όρμο της Καβάλας. Με τη βοήθεια φλογερών πατριωτών Καβαλιωτών, που βοηθούν στον εντοπισμό των ναρκών στον κόλπο της Καβάλας το Πολεμικό Ναυτικό καταλαμβάνει την πόλη.

Ο πλωτάρχης Κριεζής μ’ ένα μικρό άγημα ναυτών αποβιβάζεται στη σημερινή διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτη, και κατευθύνεται στο Διοικητήριο της πόλης κάτω από τις ζητωκραυγές εκατοντάδων Ελλήνων.

27 Ιουνίου 1913. Ο ναύαρχος Κουντουριώτης με το επιτελείο του μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα αποβιβάζεται στην Καβάλα. Το ίδιο απόγευμα στέλνει από το θωρηκτό Αβέρωφ το ακόλουθο τηλεγράφημα: «Εξ Αβέρωφ τη 27 Ιουνίου, ώρα 5 και 30 μ.μ. Σήμερον επισήμως προκηρύχθη η κατάληψις της Καβάλας. Εκαθαρίσαμεν τα περίχωρα από τους κομιτατζήδες και ικανούς Βουλγάρους στρατιώτας αδέσποτους. Ο ενθουσιασμός είναι μέγιστος. Οι Τούρκοι συμμετέχουσι πλήρως αυτού.  Κουντουριώτης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *