Εξώδικο του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καβάλας στον Διοικητή για το θέμα των ειδικών αδειών

Εξώδικο κατέθεσε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καβάλας στον Διοικητή του Νοσοκομείου για το θέμα των ειδικών αδειών των εργαζομένων. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου κ. Κατερίνα Πετράκη οι άδειες αυτές δεν δόθηκαν και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν οι άδειες.

Η κ. Πετράκη είπε ότι «αφορά μία ειδική άδεια, για εργαζόμενους οι οποίοι υπηρετούν σε ειδικά τμήματα όπως έχουν καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Αυτά τα ειδικά τμήματα, υπήρχε μια υπουργική απόφαση από το ’92 περίπου που δεν περιλάμβανε κάποια καινούργια τμήματα όπως είναι το ογκολογικό, γιατί τότε δεν υπήρχαν. Έπρεπε να προστεθούν κάποια τμήματα σ’ αυτήν την υπουργική απόφαση. Αυτό έγινε, το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2018. Κατά συνέπεια οι εργαζόμενοι είχαν το δικαίωμα να πάρουν αυτήν την άδεια. Δυστυχώς δεν έγινε αυτό το Δεκέμβριο του ’18. Φτάσαμε στο ’19, δόθηκε μία προθεσμία από το υπουργείο αυτές οι άδειες που δεν πάρθηκαν το ’18 να παρθούν το ’19. Από το Μάιο περίπου συζητούμε με τη διοίκηση για να δοθεί το δικαίωμα στους εργαζόμενους να πάρουν την άδεια που δικαιούνται. Δυστυχώς φτάσαμε μέχρι σήμερα, δεν έγινε κάτι και κινδυνεύει να χαθεί το δικαίωμα τέλος του χρόνου. Διότι αυτές οι άδειες δεν μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο, όπως οι κανονικές. Υπήρχε μια απόφαση αρχές του Σεπτέμβρη από το Διοικητικό Συμβούλιο γιατί υπάρχουν ενστάσεις από τη Διοίκηση σχετικά με την άδεια αυτή, γιατί δεν ερμηνεύουν σωστά την εγκύκλιο. Ενημέρωσα τη Διοίκηση, παρόλο που το Σωματείο έκανε ένα έγγραφο και πήγε στο υπουργείο, οι υπεύθυνοι με ενημέρωσαν ότι δεν πρόκειται να σταλεί νέα εγκύκλιος και ότι είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη αυτή που έχει σταλεί. Ζητήσαμε από τον Διοικητή να γνωμοδοτήσει ένας νομικός».

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ

Και πρόσθεσε πως «Δυστυχώς, επειδή συνεχίζει να καθυστερεί κι αν φτάσουμε στο Νοέμβριο δεν θα προλάβουν οι εργαζόμενοι να πάρουν άδεια μέσα σε δύο μήνες, θα χαθεί το δικαίωμά τους, αποφασίσαμε το Σωματείο ομόφωνα να κάνουμε εξώδικο στον Διοικητή ώστε να επισπεύσει αυτές τις διαδικασίες.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες, το γραφείο προσωπικού, οι αρμόδιοι, κάνουν μία ερμηνεία. Η εγκύκλιος είναι σαφής. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την ερμηνεία. Όποιος δεν έλαβε την άδειά του τον Δεκέμβριο του ’18 μπορεί να τη λάβει μέσα στο ’19. Και πολύ σωστά το λέει. Οι νόμοι από τη δημοσίευσή τους ισχύουν, δεν μπορείς να περιμένεις κάτι άλλο. Αν υπήρχε ένας νόμος που να στερούσε χρήματα από τους εργαζόμενους, θα ίσχυε από την επομένη. Αυτό το ΦΕΚ για τις άδειες δεν ίσχυσε από την επομένη. Επειδή υπήρξαν και σε άλλα νοσοκομεία προβλήματα, γι’ αυτό βγήκε και η εγκύκλιος από το υπουργείο. Και ήταν βέβαιο ότι δεν θα επανέλθουν διότι ήταν απλά ελληνικά, το τι έλεγε. Αυτό που μας έφτασε στο σημείο να κάνουμε εξώδικο στη διοίκηση είναι η διάθεση κωλυσιεργίας. Δηλαδή να φτάσουμε στο σημείο το Δεκέμβριο που φυσικά δεν μπορούν να πάρουν τόσοι εργαζόμενοι τις άδειες. Στείλαμε κι ένα έγγραφο πιο μπροστά στη διοίκηση. Την προηγούμενη Πέμπτη υπήρχε διοικητικό συμβούλιο. Στείλαμε έγγραφο και είπαμε υλοποιήστε την απόφαση. Είναι ακόμη Οκτώβριος, μένουν ακόμη 2,5 μήνες. Υπάρχει το περιθώριο. Δυστυχώς δεν έγινε και γι’ αυτό μας ανάγκασαν να στείλουμε το εξώδικο. Ελπίζουμε να συμμορφωθεί ο κ. Διοικητής, διαφορετικά αποτελεί παράβαση καθήκοντος. Δεν είναι θέμα ερμηνείας, πλέον, είναι θέμα κωλυσιεργίας και μόνο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *