Εξασφαλίστηκαν οι πιστώσεις για τους φορείς μεταφοράς των μαθητών όπως το ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Εκτάκτως ενημέρωση για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον Νομό Καβάλας έκανε σήμερα το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος  Μαρκόπουλος, αναφερόμενος στην διασφάλιση των πληρωμών των ποσών που οφείλονται στους δικαιούχους για τις μαθητικές μεταφορές, τα διόδια, την αντιπυρική περίοδο και το φράγματα των Μαριών στην Θάσο.

Προτεραιότητα έδωσε στην βεβαιότητα της πληρωμής των χρημάτων για τις σχολικές μεταφορές στο Αστικό –Υπεραστικό ΚΤΕΛ και Ταξί

Όπως τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος «Πριν από μερικούς μήνες είχε ψηφιστεί μια τροπολογία από την Βουλή που λήγει η ισχύς της στις 30 Ιουνίου. Οι υπηρεσίες όμως ενημέρωσαν πως η δεύτερη διαπιστωτική πράξη προχωρά σε πληρωμές των δικαιούχων. Ήδη έχει αρχίσει έλεγχος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στα τέλη της εβδομάδας θα υπογραφεί η διαπιστωτική πράξη που θα διασφαλίσει όλες τις μαθητικές διαδρομές μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί η τροπολογία που επετεύχθη με την βοήθεια του βουλευτή Καβάλας  ΣΥΡΙΖΑ κ.  Κώστα Μορφίδη, ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα . Η χρονική στέρηση βέβαια έχει να κάνει με τους νόμους που εφαρμόζονται και το ελάχιστο προσωπικό που υπάρχει, όμως διασφαλίζεται  με την υπογραφή της δεύτερης διαπιστωτικής πράξης , ότι θα εξοφληθεί το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται από τα Ταξί , τα ΚΤΕΛ και την ΑΝΕΘ για να είναι όλα τα παιδιά στη ώρα τους στα σχολεία τους.

Οι μαθητικές μεταφορές , καταλογίζονται  πλέον στην νομοθεσία ως αρμοδιότητα του Α βαθμού Αυτοδιοίκησης ,όμως οι Δήμοι δηλώνουν αδυναμία οικονομική να τις εκτελέσουν. Έτσι περνούν στις Αντιπεριφέρειες επιβαρυνόμενες με δύσκολη δουλειά για να φέρουν εις πέρας κάθε χρόνο τις μεταφορές των μαθητών , την πληρωμή  των δαπανών, τον καθορισμό των δρομολογίων ώστε να μη ξοδεύονται πολλά χρήματα.

Με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας πληρώθηκαν πολλά ποσά όπως π.χ η ΑΝΕΘ εισέπραξε  7000 ευρώ, το Eurotaxi 48.000, το Αστικό ΚΤΕΛ 62.000, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ 795.000 ευρώ και θα πάρει άλλα 119.000 ευρώ, ενώ με την δεύτερη διαπιστωτική πράξη αναμένεται να υπάρξουν πληρωμές άλλες 366.000ευρώ σε όλους τους φορείς μαζί. Μέχρι τον Ιούνιο θα γίνουν πληρωμές του 1.180.000 ευρώ. Είναι μεγάλα ποσά που απαιτούν πολλούς ελέγχους και πολύ προσωπικό για να τους  κάνει .

Παράλληλα θα γίνει και ο προϋπολογισμός του 2018 και οι υπάλληλοι που πληρώνουν όσα αναφέρονται , επιδόματα, καύσιμα της Περιφέρειας κλπ, πρέπει μέσα σ αυτή την εβδομάδα να τελειώσουν  τον προϋπολογισμό».

ΣΥΣΚΕΨΗ

Σε λίγες μέρες ξεκινά η αντιπυρική περίοδος , όμως υπάρχουν πολλά προβλήματα στις χρηματοδοτήσεις, και στην στελέχωση του εξοπλισμού που διαθέτει η Αντιπεριφέρεια.  Όπως τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος  «Ο καλύτερος τρόπος όμως να υπερκεραστούν οι δυσκολίες είναι ο σωστός συντονισμός . Στο πλαίσιο του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε πρόσφατα, θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, σύσκεψη στην αίθουσα «Νικόλας Μάρτης», για να συζητηθεί πιο εξειδικευμένα με τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας η προστασία του Περιαστικού Δάσους της Καβάλας. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική σύσκεψη στην οποία θα εντοπιστούν δυσκολίες και στο βαθμό που είναι εφικτό να γίνουν ενέργειες επίλυσης τους.  Επίσης θα υπάρχουν επαφές με την διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  και τους εθελοντές για ορθότερο συντονισμό.

Επίσης τις επόμενες μέρες θα διοργανωθεί  συνάντηση με τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους , ώστε  να είναι ενημερωμένοι και αρωγοί στις προσπάθειες της Αντιπεριφέρειας για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι της φωτιάς.

Υπάρχει όμως πίεση από την έλλειψη προσωπικού και πόρων , ενώ οι πυροσβεστικές υπηρεσίες δεν έχουν την απαραίτητη στελέχωση και σε προσωπικό μετά την μετακίνηση των ανδρών στην Πυροσβεστική του Αεροδρομίου».

ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΙΩΝ

Από την Οικονομική Επιτροπή περνάει το θέμα του Φράγματος των Μαριών Θάσου που κατασκευάστηκε πριν από πολλά χρόνια  και δέχτηκε συνέπειες από τα φερτά υλικά που το έχουν μπαζώσει στο σύνολό του , με αποτέλεσμα να μην έχει νερό και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αν δεν καθαριστεί. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο «Στα έργα των 6 εκ ευρώ που δρομολογήθηκαν πέρυσι για την αποκατάσταση των ζημιών της φωτιάς, εντάχθηκε και ο καθαρισμός Φράγματος για να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες νερού για να λειτουργήσει ως δεξαμενή περί κατάσβεσης πυρκαγιών και για την άρδευση της περιοχής που έχει πολλές ελιές.

Μετά το Φράγμα των Μαριών θα δρομολογηθούν όλα τα τεχνικά έργα που περιλαμβάνονται σε όλες τις αποφάσεις που έχει πάρει η Αντιπεριφέρεια και πρέπει να αποκατασταθούν  για να προστατευτεί η Θάσος μετά τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο».

ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ Η ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Καταληκτικά ανέφερε ότι  έχουν ασχοληθεί και για το ζήτημα των διοδίων. «Η Αντιπεριφέρεια κάνει τις δικές της προσπάθειες. Προβληματίζει η κατάσταση που υπάρχει και αν τελικά μετά την συνάντηση των βουλευτών με τον Πρωθυπουργό , αυτό σημαίνει ότι οι ΚΥΑ που έχουν υπογραφεί, είτε ανακαλούνται , ή ανακαλούνται ή  μπαίνουν σε ένα καθεστώς αναμονής μέχρι να εξεταστούν όλα όσα είπε ο κ Σπίρτζης. Πιστεύουμε ότι ως Καβάλα και ΑΜΘ εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι η  λειτουργία των διοδίων με αυτό τον τρόπο, λειτουργεί αντιαναπτυξιακά, δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή μας . Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ΑΜΘ έχει τις ενστάσεις της και για τα δύο διόδια στην Μέστη και την Άσπρη Άμμο που προσπαθούν να μας φορτώσουν. Παρακολουθούμε το θέμα και ελπίζουμε ότι το συμπέρασμα της συνάντησης είναι πως η ΚΥΑ θα πρέπει να παγώσει  και με ποια συμμετοχή της Τ.Α θα μας δοθεί η δυνατότητα να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, είπε ο κ Μαρκόπουλος. Υπάρχει μάλιστα ένα ιδιότυπο φαινόμενο, όπου η κυβέρνηση αποφασίζει χωρίς να συζητά με τις Περιφέρειες, ούτε με τους Δήμους και αυτό είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι . Χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι και συντονισμένοι» σημείωσε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση