ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Εξασφάλισε 150.000 για τα καύσιμα των οχημάτων του στρατού ο δήμαρχος Θάσου

Ο δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ εξασφάλισε 150.000 ευρώ για τις μετακινήσεις των οχημάτων του στρατού για τον καθαρισμό των ρεμάτων και τις διανοίξεις δρόμων στις πυρόπληκτες περιοχές του νησιού, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή. Τα χρήματα θα εκταμιευθούν από τον κωδικό για τις φυσικές καταστροφές.

Στις δηλώσεις του ο κ. Χατζηεμμανουήλ αναφερόμενος στις επαφές που είχε την Τετάρτη με τον κ. Κουρουμπλή και με τον υφυπουργό τον κ. Μπαλάφα, όπως και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, σημείωσε πως «ήμασταν μαζί με το βουλευτή τον Γιώργο Παπαφιλίππου και βάλαμε τα πράγματα σε μια βάση πώς πρακτικά μπορεί να λειτουργήσει αυτό. Αφού είναι δεδομένες και οι προθέσεις του υπουργού και η βούληση η πολιτική, πρέπει εδώ να βρεθεί το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα έχουμε αυτήν την εισροή χρημάτων για να πληρώνονται τα καύσιμα των μηχανημάτων του στρατού. Έτσι λοιπόν βρήκαμε τον τρόπο και τον συμφωνήσαμε. Μπορεί πολλές φορές να λέμε ότι δεν έστειλε τα λεφτά ο υπουργός, όμως εδώ να δούμε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που κινείται ένας δήμαρχος κινείται ένας υπουργός με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, με το νόμο, με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όλα αυτά τα πράγματα λοιπόν όπου κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο και κανείς δεν είναι πάνω από τις διαδικασίες. Εκεί προσπαθήσαμε και βρήκαμε βάζοντας σε μια σειρά όλες τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν. Βεβαίως είναι απαραίτητες, είναι τέτοιες που αν δεν γίνουν δεν θα μπορέσουν να εκταμιευτούν τα χρήματα. Αυτό είναι το σημαντικό της συνάντησης αυτής, ότι ήταν ένας ουσιαστικός διάλογος, δεν ήταν μια συζήτηση υποσχέσεων ή δεσμεύσεων. Ήταν μια συζήτηση καθαρά τεχνικών ζητημάτων. Το πώς λοιπόν η πολιτική βούληση μπορεί να γίνει έργο. Θα γίνει το αίτημα τώρα που έχουμε εικόνα, θα ζητηθούν περισσότερα χρήματα, βέβαια υπάρχει ένας κωδικός ο 055 του υπουργείου που είναι για φυσικές καταστροφές. Τα χρήματα δεν είναι ανεξάντλητα, είναι για όλη την Ελλάδα, θα δούμε ρεαλιστικά πώς μπορεί να βοηθηθεί και η Θάσος, να λειτουργούμε και με τη λογική αλλά και χωρίς κραυγές και να μη ρίχνουμε ευθύνες εκεί που δεν πρέπει. Νομίζω ότι ο υπουργός είναι θετικός, η αντιμετώπισή του ήταν σοβαρή, έχουμε και εμείς από τη μεριά μας να ακολουθήσουμε κάποια βήματα για να έχουμε το καλό αποτέλεσμα».

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Κληθείς ο δήμαρχος Θάσου να σχολιάσει πώς προχωρούν οι εργασίες στο νησί, σημείωσε πως «βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Ήδη βέβαια ο δήμος πριν φτάσει ακόμα ο στρατός είχε κάνει τις απαραίτητες εργασίες ούτως ώστε να μην έχουμε τον κίνδυνο για τους οικισμούς. Αυτό είχε τακτοποιηθεί, τώρα που είναι και ο στρατός εδώ μπαίνουμε και σε άλλα έργα, αντιπυρικής προστασίας, αντιπυρικές ζώνες, έργα τα οποία δεν είναι άμεσης ανάγκης, όμως αφού είναι εδώ και έχουμε συμφωνήσει κάποια πράγματα είναι ευκαιρία να τα προχωρήσουμε».

ΜΕΛΕΤΕΣ

Για τις μελέτες από το Δασαρχείο ο κ. Χατζηεμμανουήλ ανέφερε πως «το είχα ζητήσει από την αρχή, το Δασαρχείο πρέπει να αναλαμβάνει το ρόλο που του αναλογεί, ότι έχει να κάνει με τις μελέτες με τις αναθέσεις στους συνεταιρισμούς των υλοτόμων και το Δασαρχείο μετά από κάποιες συζητήσεις βρήκε και αυτό το βηματισμό του σε αυτήν την κατεύθυνση που νομίζω ότι είναι και η σωστή».

ΕΠΑΦΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Θάσου ήταν τρεις μέρες στην Αθήνα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη και είχε επαφές και σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες. Οι επαφές αφορούσαν μεταξύ άλλων τη συνέχιση των μεγάλων έργων μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και των καινούριων προσκλήσεων. Επίσης επισκέφθηκε το Πράσινο Ταμείο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *