Εντοπίστηκαν έγκαιρα από το Δασαρχείο τα τμήματα των δασικών δρόμων που χρίζουν βελτίωσης

Πρόβλημα υπάρχει με τους δασικούς δρόμους του Νομού Καβάλας το οποίο θα λυθεί άμεσα καθώς το Δασαρχείο Καβάλας εξασφάλισε ένα κονδύλι 25.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τις διανοίξεις δρόμων στα δάση. Η Δασάρχης Καβάλας κ. Ζωή Γεωργούση ενημέρωσε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Γι’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα είπε ότι «για φέτος έχουν ήδη έγκαιρα εντοπιστεί όλα εκείνα τα τμήματα των δρόμων τα οποία χρίζουν βελτίωσης. Έχουμε αυτήν τη στιγμή 25 χιλιάδες ευρώ από το πράσινο ταμείο. Έχουν συνταχθεί οι μελέτες, είμαστε έτοιμοι και σε λίγο θα ξεκινήσει η διαδικασία για να υλοποιηθούν αυτές οι μελέτες και να επιδιορθωθούν τα κομμάτια εκείνα τα οποία έχουν μεγάλες βλάβες. Δηλαδή εκεί που είναι κομμένος ο δρόμος. Γενικά, όμως, δεν έχουμε πάρα πολύ σημαντικές ζημιές στους δασικούς δρόμους φέτος. Γιατί οι βροχές που ρίχνει μερικές φορές είναι πάρα πολύ απότομες, έχουν γίνει κάποια τεχνικά έργα οπότε αυτά βοηθούν στο να μην κόβονται οι δρόμοι τελείως, σίγουρα όμως χρίζουν αποκατάστασης».

Για το αν θα έπρεπε να βοηθήσουν και οι δήμοι σ’ αυτό, είπε ότι «ναι. Υπάρχει πάντα συνεργασία και με τους τρεις δήμους και με την Περιφέρεια. Και είναι σημαντική η βοήθειά τους γιατί εμείς δεν έχουμε ούτε μηχανήματα, ούτε και πολλά χρήματα. Οπότε, αναγκαστικά, στα δάση, τα πευκοδάση και σε άλλες περιπτώσεις, μας βοηθάν οι δήμοι με τα μηχανήματά τους».

Για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα δάση, είπε «έχουμε κάποιες ξηράνσεις πευκόδεντρων οι οποίες είναι λίγο περισσότερες από τις συνηθισμένες γιατί δέντρα είναι, φυτρώνουν, ξεραίνονται -υπάρχει αυτός ο κύκλος. Ήδη έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έχουμε ενημερωθεί κι εμείς για το αν υπάρχει κάποια ασθένεια η οποία προσβάλλει ή οτιδήποτε. Είναι από το ΕΘΙΑΓΕ, το Ινστιτούτο το οποίο αποφαίνεται γι’ αυτήν την κατάσταση. Μας έχει ενημερώσει για τα φλοιοφάγα έντομα τα οποία προκαλούν αυτές τις ξηράνσεις, ότι θα πρέπει να κοπούν τα δέντρα και να απομακρυνθούν για να μην επεκτείνεται όλη αυτή διαδικασία. Είμαστε στη διαδικασία εξεύρεσης πιστώσεων, γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα, θα πρέπει να βρεθεί ο δασικός συνεταιρισμός γιατί είναι εξειδικευμένοι –γιατί είναι και επικίνδυνο- να κάνει τις υλοτομίες. Επομένως, μόλις θα βρεθούν, θα βάλουμε συνεταιρισμό που θα απομακρύνει αυτά τα δέντρα και ελπίζουμε να μην έχει επέκταση η προσβολή. Δεν μπορεί να πάει ο κάθε ιδιώτης, πρέπει να είναι εξειδικευμένος, είναι επικίνδυνο, μπορεί κάποιος να χτυπήσει, να σκοτωθεί. Και επιπλέον, επειδή δεν είναι μαζεμένα, δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό το πράγμα όμως προσπαθούμε να βρούμε τη λύση. Μπορεί να είναι 5 δέντρα εδώ, μπορεί να είναι ένα παραπέρα. Είναι μια δύσκολη διαδικασία. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο για να τα απομακρύνουμε. Προσπαθούμε και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε και σ’ αυτόν τον τομέα αποτελέσματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *