Ενημερωτική καμπάνια στα χωριά που βρίσκονται στα Τενάγη Φιλίππων πραγματοποιεί η κατασκευάστρια εταιρεία του ΤΑΡ

Ενημερωτική καμπάνια στα χωριά πραγματοποιεί η κατασκευάστρια εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ στην Καβάλα έτσι ώστε να λυθούν και οι πιο απλές απορίες των αγροτών. Η εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας στην Ελλάδα κ. Κατερίνα Μουζουράκη σημείωσε ότι στόχος τους είναι να ενημερωθούν με τον καλύτερο τρόπο οι αγρότες.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι «όπως είχαμε ανακοινώσει στη συνέντευξη Τύπου που κάναμε στην Καβάλα, παράλληλα με τις προπαρασκευαστικές εργασίες που γίνονται αυτήν την περίοδο στα τενάγη, έχουμε ξεκινήσει και μία ενημερωτική καμπάνια στα χωριά. Στην ουσία πρόκειται για επισκέψεις που γίνονται από μία ομάδα μηχανικών μας, στα χωριά και στα καφενεία ώστε να ενημερώσουμε τους κατοίκους εκεί για το πώς θα γίνει η κατασκευή, να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που μπορεί να υπάρχουν και σχετικά με θέματα της κατασκευής αλλά και με θέματα που έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις, με τις αποκαταστάσεις. Έχουμε ετοιμάσει μία ομάδα μηχανικών οι οποίοι έχουν εξειδίκευση, ο καθένας σε διαφορετικό κομμάτι του έργου και μπορούν να απαντήσουν σε πράγματα τα οποία σχετίζονται τόσο με την κατασκευή όσο και με την γη, δηλαδή τις χρήσεις γης –αποζημιώσεις, αποκαταστάσεις- αλλά και με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις που κάνουμε κατά μήκος της όδευσης του αγωγού».

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για την Ομάδα Εργασίας για τα έργα υποδομής είπε ότι «είναι αυτή που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο κ. Σταθάκης όταν είχε έρθει στην Καβάλα, η οποία συστάθηκε πρόσφατα όντως, με εκπροσώπους τόσο από τον ΤΑΡ όσο από τον Δήμο, την Περιφέρεια, το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ και το Υπουργείο. Χθες (σ.σ. προχθές) είχε την πρώτη σύσκεψή της αλλά για περισσότερα σχετικά με το έργο της Ομάδας θα είναι καλύτερα να υπάρχει επικοινωνία με το Δήμο μιας και εκείνοι έχουν τον πρώτο λόγο, καθώς αυτοί φέρνουν και τις τεχνικές μελέτες όπως και η Περιφέρεια στην Ομάδα Εργασίας για το έργο της άρδευσης και της ύδρευσης».

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΙΣΟΔΟΥ

Για τη διαδικασία στα τενάγη των Φιλίππων, στο Ζυγός και στις Κρηνίδες είπε ότι «έχουμε τα τοπογραφικά συνεργία. Δουλεύουν δύο τοπογραφικά συνεργεία κάθε μέρα, κάνοντας τη οριοθέτηση του χώρου, τις ζώνες εργασίας δηλαδή στο σημείο το οποίο θα γίνει η κατασκευή εντός των αγροκτημάτων και παράλληλα είναι έξω και η ομάδα η οποία ασχολείται με τα θέματα αποζημιώσεων η οποία κάνει έναν επανέλεγχο σ’ αυτό που ονομάζεται Πρωτόκολλο Εισόδου. Είναι το έγγραφο που συμπληρώνουμε πριν μπούμε σε κάποιο χωράφι προκειμένου να καταγράψουμε τι ακριβώς υπάρχει σ’ αυτό το χωράφι ώστε όταν γίνει η αποκατάσταση να μπορεί να αποδοθεί ακριβώς όπως ήταν πριν ξεκινήσουμε τις εργασίες. Και τώρα αυτή η Ομάδα Εργασίας κάνει αυτόν τον έλεγχο για να επιβεβαιώσει –γιατί αυτά τα Πρωτόκολλα Εισόδου είχαν γίνει στο παρελθόν, όταν ήταν να ξεκινήσουν οι εργασίες αρχικά το 2016 και τώρα ανανεώνονται για να σιγουρευτούμε ότι ισχύει ό,τι έχει καταγραφεί και δεν έχει αλλάξει η κατάσταση στο χωράφι στο οποίο ξεκινάμε εργασίες. Επειδή μιλάμε για αρκετά αγροτεμάχια, δεν έχω ακόμη εκτίμηση να πω πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία, γιατί πρόσφατα ξεκίνησε το κομμάτι αυτό της καταγραφής του Πρωτοκόλλων, λογικά όμως μιλάμε για μερικές εβδομάδες. Όχι για πολύ μεγάλο διάστημα».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Πρόσθεσε δε πως «Αποζημιώνουμε για δύο χρόνια τους δικαιούχους και ο πραγματικός χρόνος που συνήθως βρισκόμαστε κι εργαζόμαστε μέσα σε ένα χωράφι ποικίλει περίπου από 6 έως 9 μήνες. Ακόμη, δηλαδή, κι αν έχουμε αποζημιώσει για 2 χρόνια, συνήθως μετά τους 9 μήνες που έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες, έχουμε επιστρέψει το χωράφι στον ιδιοκτήτη για να συνεχίσει να καλλιεργεί».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «θα συνεχίσουμε την ενημερωτική καμπάνια στα χωριά και αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη κι όποιος έχει απορίες μπορεί να απευθυνθεί σ’ αυτήν την ομάδα που κάθε μέρα βρίσκεται στα καφενεία εκεί στα τενάγη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *