Ενημέρωση του Δήμου Καβάλας στα σχολεία για την ανακύκλωση

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας ενημέρωσε τους μαθητές για το κίτρινο καπάκι και το πρόγραμμα ανακύκλωσης. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Κυριάκο Σταυρίδη κάθε Παρασκευή θα ενημερώνουν 5 σχολεία.

Ο κ. Σταυρίδης σημείωσε  ότι “Πράγματι αρχίσαμε την ενημέρωση για τον μπλέ κάδο με το κίτρινο καπάκι, ξεκινώντας από τα σχολεία και λαμβάνοντας βέβαια όλα τα υγειονομικά μέτρα γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και κρύβουν πολλούς κινδύνους.

Κινούμαστε στην αυλή των σχολείων και κάποια παιδιά από όλο το σχολείο, αντιπρόσωποι ουσιαστικά της κάθε τάξης, ενημερώνουν για την ανακύκλωση με το κίτρινο καπάκι. Την περασμένη Παρασκευή πήγαμε σε έξι σχολεία και συνεχίζουμε αυτή την Παρασκευή μαζί με τον επιστημονικό συνεργάτη του Δήμου Καβάλας κ. Κηττή Κώστα ώστε να καταφέρουμε αυτή η ανακύκλωση να είναι καθαρή και να προσφέρει αυτά που μπορεί στο Δήμο Καβάλας και στους δημότες.

Κάθε Παρασκευή θα πηγαίνουμε σε πέντε σχολεία και προσπαθούμε να πετύχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό που μας αναλογεί ως Δήμος Καβάλας στο θέμα της ανακύκλωσης. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε και θα πάμε καλά γιατί τα πρώτα φορτία που πήγαν στο ΚΔΑΥ Δράμας είχαν αποτελέσματα καθαρότητας πολύ καλά».

ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ

Και πρόσθεσε ότι «Θα τα καταφέρουμε και σε αυτό το κομμάτι θα έχουμε μια καθαρή ανακύκλωση. Τα παιδιά από την πρώτη συνάντηση, έδειξαν ότι ήταν θετικά. Υπήρχαν βέβαια ερωτήσεις και ενδιαφέρον στην όλη συζήτηση. Η δική μας η γενιά από θέμα ανακύκλωσης δεν τα κατάφερε,  τα παιδιά όμως θα έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν από τα δημοτικά και τα γυμνάσιο και στο μέλλον να προχωρήσουν και να έχουμε σωστή ανακύκλωση. Φυσικά τους είπαμε να ενημερώσουν και τους γονείς τους και να πείσουν εμάς τους παλιούς που δεν κάναμε πολλά για την ανακύκλωση και έτσι να τα καταφέρουμε”.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Για την ιστορία, ο  Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔιΣΑ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.) και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε.), επεκτείνει το πρόγραμμα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού στην πηγή, τοποθετώντας μπλε κάδους με κίτρινο καπάκι στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής, Κυριάκου Σταυρίδη και τη συμμετοχή του ειδικού συνεργάτη του Δήμου Καβάλας για τη διαχείριση απορριμμάτων, Κωνσταντίνου Κητή, ξεκίνησε η προσπάθεια ενημέρωσης των μαθητών των 10ου και 15ου Δημοτικών Σχολείων Καβάλας, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Νέας Καρβάλης και του 6ου Λυκείου Καβάλας, για τη σωστή χρήση του μπλε κάδου με κίτρινο καπάκι.

Το πρόγραμμα χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού στην πηγή στοχεύει στην ενίσχυση της ανακύκλωσης χάρτινων συσκευασιών, χαρτονιού και χαρτιού και στην επίτευξη υψηλής ποιότητας ανακύκλωσης.

Η ανάπτυξη του δικτύου κάδων Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) προβλέπεται ήδη από το εγκεκριμένο Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔ) του Δήμου Καβάλας.

Οι κάδοι συλλογής χάρτινων συσκευασιών φέρουν κίτρινο καπάκι και ειδικό διακριτικό αυτοκόλλητο που κάνει γνωστό στον πολίτη ότι ο κάδος δέχεται μόνο χάρτινες συσκευασίες.

Οι συλλεγόμενες ποσότητες υλικών θα οδηγούνται σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) προς διαλογή και διαχωρισμό από ξένες ύλες, συμπίεση και δεματοποίηση του χαρτιού/ χαρτονιού και ακόλουθη αξιοποίηση του υλικού σε βιομηχανίες ανακύκλωσης χαρτιού.

Η ΔσΠ χαρτιού – χαρτονιού στο Δήμο Καβάλας αποτελεί σημαντικό βήμα ώστε σταδιακά να αρχίσει η ξεχωριστή ΔσΠ και για άλλα ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών, συμβάλλοντας δυναμικά στην επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης που υποχρεούται να πετύχει η χώρα.

Παράλληλα, η εκτροπή επιπλέον ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισφορών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του Δήμου Καβάλας, με σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για τους δημότες.

Για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων και την επιτυχία του προγράμματος ΔσΠ χαρτιού – χαρτονιού καθοριστική είναι η συμμετοχή και η προσωπική δράση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize
Contrast