Κύριο άρθροΠολιτική

Ενδιαφέρον άρθρο του βουλευτή Μακάριου Λαζαρίδη στην «Καθημερινή» σχετικά με το νέο Σύνταγμα

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύτηκε χθες στην «Καθημερινή» του βουλευτή κ. Μακάριου Λαζαρίδη με τίτλο «Η δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη άργησε 13 χρόνια». Ένα άρθρο για το νέο Σύνταγμα.

Ο κ. Λαζαρίδης δήλωσε ότι «έχω γράψει ένα άρθρο με αναφορά στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, από τις 25 Νοεμβρίου η χώρα έχει νέο σύνταγμα, με την κατάρτιση του νόμου 86, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Μητσοτάκης το 2006, νέος βουλευτής τότε, ανέλαβε να βρει 50 υπογραφές έτσι ώστε το άρθρο 86 να είναι στα υπό αναθεώρηση της τότε βουλής. Εκείνη η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε καθώς το τότε πολιτικό σύστημα σφύριζε αδιάφορα. Στις 17 Νοεμβρίου 2006 κατέθεσε την πρόταση αναθεώρησης, απέστειλε επιστολή σε όλους τους βουλευτές συναδέλφους του ζητώντας να συνυπογράψουν την πρόταση. Ωστόσο ο σημερινός πρωθυπουργός τότε ήταν πολύ μόνος καθώς μόνο 7 συνάδελφοι δέχθηκαν και συνυπέγραψαν, 6 από τη Νέα Δημοκρατία κι ένας από το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί ήταν ο σημερινός πρόεδρος της βουλής κ. Τασούλας, ο σημερινός διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη βουλή, κ. Μπεκίρης, οι κ.κ. Νίκος Γεωργιάδης, Γιώργος Κοντογιάννης, Σοφία Καλαντζάκου, Δημήτρης Γαλαμάτης και από το ΠΑΣΟΚ ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος. Κανείς από τους τότε 6 βουλευτές του Συνασπισμού, μετεξέλιξη του οποίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνυπέγραψε την πρόταση Μητσοτάκη. Ήταν οι Κωνσταντόπουλος, Αλαβάνος, Κουβέλης, Δραγασάκης, Θ. Λεβέντης και Ξηροτύρη. Αυτό διαπραγμλατεύεται το άρθρο του. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης περίμενε 13 χρόνια, του δόθηκε η ευκαιρία αυτήν τη φορά ως πρωθυπουργός και στη αναθεωρητική βουλή, στο νέο σύνταγμα που έχουμε από τις 25 Νοεμβρίου, συνέβαλε τα μέγιστα ώστε αυτός ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών να καταργηθεί και να αντιμετωπίζονται οι πολιτικοί όπως οι πολίτες».

ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ

Για το 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν ιδεολογικο-πολιτικό κι όχι εκλογικό. Και στις δύο ομιλίες του πρωθυπουργού και των στελεχών μεταξύ των οποίων ήμουν κι εγώ, αναδείχθηκε μια μεγάλη αλήθεια, Ότι ο φιλελευθερισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη πάνε μαζί. Συστατικό στοιχείου του φιλελευθερισμού είναι η κοινωνική αλληλεγγύη κι ότι καμιά φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία δεν ανέχεται να ωθούνται πολίτες στο περιθώριο ή να διευρύνονται οι ανισότητες. Γι’ αυτό κι εμείς είπαμε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε κάθε αδύναμο κι όχι απλά το κάνουμε αλλά το κατοχυρώσαμε και συνταγματικά κάτι που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είπαμε όχι πια φάρμακα στις ουρές για τους βαριά ασθενείς και το κάνουμε πράξη. Αλλά και είπαμε κι έκτακτη ενίσχυση στους φτωχότερους. Και το κάναμε κι αυτό. Οι αριθμοί, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, έχουν σημασία μόνο όταν σημαίνουν ανθρώπινη ευημερία και οι στόχοι έχουν αξία μόνο αν επιτυγχάνονται στο όνομα του κάθε πολίτη. Αυτό υπαγορεύεται κι από την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός μας που ίδρυσε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτά ήταν τα βασικά στοιχεία του συνεδρίου που ολοκληρώθηκε την Κυριακή με απόλυτη επιτυχία. Ήταν πολύ καθαρό στις αξίες που ορίζουν τις ταυτότητες της Νέας Δημοκρατίας ότι εμείς βλέπουμε όλους τους Έλληνες στην ίδια πλευρά. Στην πλευρά της προόδου, της ευημερίας και της δικαιοσύνης. Και υπηρετούμε αξίες που υπηρέτησαν οι πρόγονοί μας κι έχουν καθήκον να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Την ατομική ελευθερία και διάθεση για προκοπή, την κοινωνική ευθύνη της πολιτείας, το κράτος δικαίου και τον κοινοβουλευτισμό. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά του συνεδρίου μας, το πρώτο με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία».

ΔΙΟΔΙΑ

Τέλος για τα διόδια είπε ότι «είχαμε μια σημαντική εξέλιξη που ήρθε σε συνέχεια τον έντονων πιέσεων που άσκησα στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και του είχα ζητήσει στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών που αναμένονται για τα διόδια θα έπρεπε να δούμε την κατάργηση των πλευρικών διοδίων στην ανατολική πλευρά της πόλης που θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους πολίτες. Ταυτόχρονα άσκησα πιέσεις και στη διοίκηση της Εγνατίας Οδού να τελειώνουν μ’ αυτήν την ιστορία και την Τρίτη ενημερώθηκα ότι αποφασίστηκε η κατάργηση των πλευρικών διοδίων στη Νέα Καρβάλη και το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αποδοθεί στο κοινό. Τοπικοί παράγοντες μεταξύ αυτών κι ο καλός συνάδελφος βουλευτής  κ. Πασχαλίδης, πίεζαν προς την κατεύθυνση επίσπευσης της κατασκευής των πλευρικών διοδίων, εγώ πίστευα κάτι διαφορετικό. Δικαιώθηκα γιατί συνέβη αυτό που είχα επισημάνει τότε. Και πάμε παραπέρα. Είναι σημαντικό να πετυχαίνουμε μικρές νίκες που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ουσία των προβλημάτων των πολιτών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *