«Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας» τονίζει ο Θέμης Καλπακίδης σχετικά με την όδευση του αγωγού ΤΑΡ

Χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα κατέληξε η μαραθώνια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές στο δημαρχείο της Καβάλας, σχετικά με την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από την περιοχή των Τεναγών των Φιλίππων. Στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι πολλών φορέων, ενώ στη διάρκειά της μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, όπως και εκπρόσωποι κατοίκων του πρώην δήμου Φιλίππων αποχώρησαν από αυτήν, υποστηρίζοντας ότι η  συγκεκριμένη σύσκεψη ήταν ένα καλοστημένο θέατρο από πλευράς της Κοινοπραξίας, καθώς δεν συζήτησαν καν την αλλαγή όδευσης του αγωγού. Από πλευράς της η δήμαρχος κ. Τσανάκα δήλωσε ότι στηρίζει το αίτημα των αγροτών και των κατοίκων και πρότεινε στους εκπροσώπους του υπουργείου και της Κοινοπραξίας που παρέστησαν στη σύσκεψη, αντιπροσωπεία των κατοίκων της περιοχής, της Κοινοπραξίας και του υπουργείου, να ελέγξουν μαζί με τους τεχνικούς τους συμβούλους, το συντομότερο δυνατό, την προτεινόμενη από τους αγρότες και κατοίκους της περιοχής όδευση, ώστε να αποδειχθεί στην πράξη εάν αυτή η πρόταση ελαχιστοποιεί τα προβλήματα που προκύπτουν από την υφιστάμενη σχεδίαση της Κοινοπραξίας. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας δεν απέρριψαν το αίτημα, επιφυλασσόμενοι να απαντήσουν εντός των επόμενων ημερών.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Καβάλας κ. Θέμης Καλπακίδης, ο οποίος σημείωσε πως «καταρχήν θα πρέπει να  ξεκαθαρίσουμε ότι δεν ήταν μόνο αγρότες εκεί, ήταν η Συντονιστική Επιτροπή. Από κει και πέρα έγινε μια εισήγηση από τη δήμαρχο και το λόγο δώσανε σε εμάς. Όπου ουσιαστικά αναφέραμε και καταθέσαμε τους λόγους για τους οποίους διαφωνούμε με την όδευση. Και όλα αυτά που λέμε το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη συμπεριφορά της Κοινοπραξίας ουδέποτε απαντήθηκαν, ούτε αυτό που ισχυρίζεται η Κοινοπραξία ότι απάντησε σε θέματα ασφαλείας, ούτε απάντησε σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νομιμότητα η οποία δεν εφαρμόστηκε στην περιοχή μας και παρόλα αυτά η Κοινοπραξία αρκέστηκε να πει μετά από ερώτηση του Λευτέρη Κωταΐδη αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η όδευση, ότι αυτό δεν το συζητάμε και θεωρήσαμε ότι δεν υπήρχε λόγος να μείνουμε στη σύσκεψη. Αν και αρχικά είχα τους ενδοιασμούς μου για το αν θα έπρεπε να μείνουμε ή να φύγουμε, τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ καλύτερα που φύγαμε, γιατί προφανώς η Κοινοπραξία είχε στήσει ένα έργο χωρίς βεβαίως να θέλω να πω ότι συμμετείχαν και άλλοι εκτός Κοινοπραξίας σε καμία περίπτωση, προκειμένου να πετύχει το σκοπό της. Δυστυχώς όμως για αυτούς για άλλη μια φορά έδειξαν το πρόσωπό τους, έδειξαν ότι δεν ακούν την άποψη της κοινωνίας, απλώς διαβάζουν αυτά που λένε, δηλαδή τα ακούνε απλώς για να τα ακούνε. Χωρίς να υπάρχει η ουσία της απάντησης, χωρίς να υπάρχουν επιχειρήματα. Δυστυχώς δεν απαντήθηκαν όλα αυτά τα ζητήματα που βάζουμε και αυτό καταδεικνύει για ακόμη μία φορά το πώς συμπεριφέρεται η Κοινοπραξία στις τοπικές κοινωνίες».

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Ξεκαθάρισε δε πως «εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας, είμαστε ξεκάθαροι, ήμασταν πάντοτε ξεκάθαροι, εμείς δείξαμε για άλλη μια φορά ότι θέλουμε να υπάρχει συνεννόηση, θέλουμε να υπάρχει συζήτηση και θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα. Δυστυχώς η Κοινοπραξία από την πλευρά της επιλέγει μία άλλη τακτική από τη στιγμή που και οι εκπρόσωποι του υπουργείου ουσιαστικά την Τρίτη θεωρώ ότι με την παρουσία τους υποβάθμισαν τη συνάντηση, γιατί αν υπήρχε νόημα και ουσία θα ήταν μια πολύ καλή συνάντηση. Αλλά η συγκεκριμένη άνθρωποι σαν γνώση και σαν εξειδίκευση υποβάθμισαν τη συνάντηση, δεν ξέρω αν ήταν η σκοπιμότητα αυτή να υποβαθμίσουν τη συνάντηση από την πλευρά του υπουργείου. Δεν ήταν ενημερωμένοι, δεν γνώριζαν δηλώσεις του πρωθυπουργού, δεν μας απάντησαν και αυτοί σε ερωτήματα που βάλαμε και βλέπω ότι δεν αναφέρεται κανένας σχεδόν σε αυτούς κι αυτό μας προβληματίζει γενικότερα. Το ραντεβού στα χωράφια ισχύει και επίσης η Κοινοπραξία μπορεί να λέει ότι είπε όχι στην αλλαγή της όδευσης, αλλά αυτό που έχει ουσία και αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι ότι για μια άλλη φορά τους είπαμε όχι στην όδευση από τα Τενάγη. Ψευδώς ισχυρίζονται ότι είναι εκτός Τεναγών, δεν απάντησαν ούτε καν σε αυτό. Όταν τους είπαμε ότι έχουμε εδαφοτεχνικές αναλύσεις που λένε ότι η περιοχή είναι τυρφώδης, δυστυχώς δεν απάντησαν. Απλώς περιορίζονται να δημιουργήσουν εντυπώσεις εκτός Καβάλας και ενδεχομένως εκτός Ελλάδας, να λένε ότι έχουνε κάνει διαβούλευση και ότι είναι κοντά στις τοπικές κοινωνίες. Όλα αυτά βεβαίως θα απαντηθούν και εγγράφως στην πορεία».

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Για μια νέα συνάντηση που πρότεινε η δήμαρχος ο κ. Καλπακίδης εκτίμησε πως «είναι πάρα πολύ καλή η πρότασή της και άλλωστε όλοι που ήταν εκεί έδειξαν ότι στηρίζουν τις θέσεις του δήμου και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και με τις προτάσεις και με τη στάση τους. Και το σημαντικότερο είναι ότι η Κοινοπραξία έδειξε την αδιαλλαξία της όχι μόνο μπροστά στη δήμαρχο και σε εμάς, αλλά και μπροστά σε όλους αυτούς που ήταν καλεσμένοι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση